Plimbări virtuale prim muzeele lumii, noua metodă de a călători în vremea coronavirusului

Plimbări virtuale prim muzeele lumii, noua metodă de a călători în vremea coronavirusului

Muzeul Luvru oferă acces online gratuit iubitorilor de artă

Teama de coronavirus a luat cu asalt universul culturii, iar streaming-ul a devenit noua armă pe care mizează muzee din întreaga lume, precum Prado, Luvru şi Guggenheim din Veneţia, astfel încât publicul să se poată bucura de artă în aceste vremuri de pandemie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Muzeul Prado, cel mai vizitat din Spania, a lansat iniţiativa „El Prado contigo“ (Prado, cu tine) pentru a menţine legătura cu publicul. Muzeul extinde totodată timpul dedicat vizitelor online pe reţelele de socializare, pentru a-şi prezenta colecţiile începând cu ora 10.00 dimineaţa, ora obişnuită de deschidere a muzeului, scrie Agerpres.

Web Prado are un bogat conţinut online pe care pot fi vizitat opere precum „Las Meninas“ sau „El Jardín de las Delicias“.

În Franţa, maximul exponent al artei, Muzeul Luvru, oferă o conexiune online pentru a cunoaşte nu doar principalele sale opere, ci şi achiziţiile noi, printre care „Apolo“, o sculptură provenită din Pompeii (Italia) a cărei expunere a fost posibilă datorită mobilizării a 5.600 de donatori.

Tot de pe canapea sau din pat, în pijama şi papuci, pot fi consultate alte temple ale artei precum Muzeul Peggy Guggenheim din Veneţia - închis temporar - prin prezentări virtuale ale principalelor sale opere, însoţite de explicaţiile angajaţilor muzeului.

Din America Latină alte muzee, precum Malba din Buenos Aires, oferă vizite virtuale dedicate arhitecturii şi colecţiei sale permanente, o ocazie minunată pentru a cunoaşte operele lui Diego Rivera, Emilio Pettoruti, Frida Kahlo şi Helio Oiticica.

Muzeul Regina Sofia din Madrid dispune de un web care este „un muzeu paralel“, potrivit instituţiei, cu ajutorul căruia vizitatorii pot accesa 170 video de expoziţii şi înregistări audio şi podcasturi. Este pus la dispoziţie şi siteuri precum „Repensar Guernica“ cu imagini ale emblematicei opere a lui Picasso, care oferă detalii imperceptibile la simpla vedere a ochiului, sau „Fuera del canon. Las artistas pop en la Colección“, despre rolul femeilor în arta pop din anii '60 şi '70.

Web-ul muzeului Thyssen îi primeşte pe internauţi pentru vizite virtuale ale colecţiei sale permanente şi temporară „Rembrandt el retrato en Amsterdam“ vernisată în urmă cu câteva zile. În timp ce în Italia sunt oferite spre parcurgere virtuală Muzeele Vaticanului şi Glaeriile Uffzi din Florenţa.

Şi alte muzee s-au alăturat acestei iniţiative, precum Muzeul Arheologic din Atena, British Museum din Londra - cu o singură expoziţie a tezaurului - Metropolitan Museum din New York sau Muzeul Hermitage din Sankt Petersburg.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: