Trucuri pentru a alege periuţa de dinţi potrivită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ignorarea sănătăţii cavităţii bucale afectează serios inima, rinichii şi articulaţiile. Iar o bună igienă a danturii se datorează în mare parte periuţei pe care o folosim. 

Statisticile arată că românii îşi schimbă periuţa de dinţi după doi ani de folosire, deşi înnoirea ei ar trebui să se facă o dată la trei luni. Periuţele de dinţi folosite mult timp nu fac decât să răspândească în cavitatea bucală milioane de bacterii, streptococi şi ciuperci.

Perii prea duri afectează smalţul

Duritatea perilor este primul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când achiziţionezi o periuţă de dinţi. Dacă periuţa are perii prea moi, curăţarea dinţilor devine ineficientă. În cazul în care perii sunt prea duri, periajul poate duce la sângerarea gingiilor şi la deteriorarea smalţului. Pe piaţă există periuţe cu duritate medie, care sunt cele mai utilizate de către persoanele cu dinţi sănătoşi. Pe ambalajul lor scrie „medium", „normal" sau „regular". Un astfel de exemplu este periuţa Sensodyne Medium (1), preţ: 14,67 lei, special creată pentru curăţarea delicată şi minuţioasă a dinţilor. Un alt aspect de care este bine să ţii cont atunci când achiziţionezi periuţa de dinţi este forma acesteia.

Specialiştii te sfătuiesc să optezi pentru periuţele care au capul mic şi vârful ascuţit, care curăţă eficient toate zonele cavităţii bucale, inclusiv dinţii din spate. De asemenea, pentru ca ritualul să fie complet, este bine să te orientezi către o periuţă care să cureţe atât dinţii, cât şi limba, cum este cea de la Oral B Cross Action Complete 7 (2), preţ: 21,27 lei, ce îndepărtează germenii de pe limbă care cauzează mirosuri neplăcute şi, în plus, înlătură placa bacteriană din zone greu accesibile. Multe persoane preferă periuţele electrice, care curăţă dinţii mai eficient decât cele manuale şi care sunt indicate mai ales în cazul celor care nu au o dexteritate bună.

Poţi încerca şi tu periuţa Colgate Motion Multi-Action (3), preţ: 27 lei, care are peri de mai multe mărimi pentru o mai bună curăţare interdentară şi cap oscilant, pentru îndepărtarea eficientă a plăcii, sau poţi opta pentru periuţa Oral B Pulsar Expert (4), preţ: 26,13 lei, care, datorită perilor vibratori, îndepărtează placa bacteriană interdentară.

Dinţii sensibili necesită curăţare delicată

Dacă suferi de sensibilitate dentară, trebuie să ai în vedere alegerea unei periuţe speciale. Poţi încerca periuţa Colgate 360 Sensitive Pro Relief (5), preţ: 13,54 lei, cu o duritate a perilor cu 48% mai mică faţă de o periuţă de tip soft. Tot în caz de sensibilitate dentară, poţi opta şi pentru periuţa Sensodyne Sensitive (6), preţ: 13,64 lei.

În cazul în care te confrunţi cu sângerarea gingiei, trebuie să fii extrem de atent la ce periuţă foloseşti. O variantă eficientă este periuţa Parodontax Extra Soft (7), preţ: 14,67 lei.

image

Sfat: Durata optimă de periere a dinţilor este de aproximativ două minute.

Grijă deosebită pentru dantura copiilor

Chiar dacă prima vizită la stomatolog este recomandată după împlinirea vârstei de un an, periajul trebuie început mult mai devreme, încă de dinaintea erupţiei primilor dinţi. În acest mod, „cariile de biberon" nu vor afecta dezvoltarea viitorilor dinţi. Bineînţeles, în cazul micuţilor trebuie folosite produse destinate vârstei lor. Poţi încerca periuţele din gama Colgate Smiles pentru categoria de vârstă 0-6 ani (8), preţ: 6,7 lei.

Specialistul nostru
Dr. Raluca Manea
medic stomatologie generală

Periuţa de dinţi este esenţială pentru păstrarea sănătăţii orale atunci când este folosită corespunzător şi este însoţită de restul mijloacelor de igienizare dentară (aţa dentară şi apa de gură). Periuţa de dinţi este alcătuită dintr-un mâner şi o parte activă ce conţine mănunchiurile de peri care pot fi, în funcţie de duritate, moi, medii sau duri.

Este recomandată folosirea unei periuţe cu peri medii, pentru a avea o igienă corectă şi, în acelaşi timp, pentru a nu răni gingia prin folosirea uneia cu perii prea duri. Periuţele cu peri moi sau duri se folosesc doar la indicaţia medicului stomatolog. Periuţa trebuie să fie, la rândul ei, igienizată după fiecare utilizare şi depozitată corespunzător.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite