Tips&tricks de la arhitect: 9 paşi esenţiali pentru montarea tapetului

Tips&tricks
de la arhitect: 9 paşi esenţiali pentru montarea tapetului

Fie că intenţionezi să aplici tapet doar pe un perete de accent sau vrei să umpli toţi pereţii patternuri, poţi lua în calcul montarea tapetului DIY. Implică respectarea unor reguli simple şi multă atenţie la detalii. Îţi povestim mai pe îndelete.

Arhitectul Oana Vlădilă este co-fondatoarea Aesthetic Design, un magazin dedicat celor mai creative modele de tapet produse local. Tot ea este cea care ne-a consiliat în redactarea unei liste complete cu recomandări pentru montarea tapetului.

1. Alege un tapet de calitate

 Tapetul de la aedesign.ro este certificat CE

În funcţie de compoziţia stratului superior, un model de tapet poate fi realizat din hârtie, fibră textilă, din vinil şi chiar zugravabil. Iar după baza tapetului, poate fi din vlies (fibră neţesută) sau din hârtie. Avantajul primului este că se montează cu uşurinţă, nu formează bule şi se îndepărtează la fel de simplu.

Modelele din vlies recomandate de Oana din portofoliul aedesign.ro sunt ecologice şi certificate CE, iar cerneala folosită pentru imprimare nu este toxică şi are la baza apă. Un astfel de tapet de calitate vă garanta nu doar o estetică ireproşabilă, dar şi funcţionalitatea şi igiena spaţiului.

2. Ai grijă ca desenul să fie proporţional cu dimensiunea pereţilor

 Dacă vrei ca tapetul să arate că în showroom, ţine cont de proporţii

Comandă un tapet adaptat spaţiului tău. „Design-ul este scalat la proporţia peretelui, astfel încât încadrarea lui să fie în concordanţă cu dimensiunea solicitată de client. Mai mult de atât, ţinem cont de elementele existente ale peretelui (prize, elemente de mobilier, corpuri de iluminat, etc) pentru o poziţionare perfectă a tuturor elementelor din cadrul design-ului tapetului. Tapetul vine cu instrucţiuni de montare şi cu schiţa aferentă design-ului, făcând ca montajul să fie facil atât pentru montatorii profesionişti cât şi pentru clienţii neexperimentaţi”, explică Oana.

În plus, este esenţial să calibrezi desenul la dimensiunea spaţiului tău. În showroom, tapetul poate reproduce faţa unui tigru pe un perete foarte înalt, dar dacă nu adaptezi desenul pentru peretele de acasă, s-ar putea să te trezeşti doar cu o parte din chipul lui pe perete.

3. Ţine cont de starea pereţilor

În cazul în care camera se află în construcţie, Oana recomandă doar gletuirea şi amorsarea pereţilor, fără o aplicare ulterioară a vopselei lavabile. Dacă pereţii încăperii au aplicată o vopsea lavabilă, dar ea este în stare perfectă, tapetul se poate aplica în siguranţă.

În cazul unor pereţi cu o vopsea lavabilă degradată, prioritizează repararea pereţilor, prin îndepărtarea surplusului de var, gletuire şi finisare.

4. Ia în calcul temperatura camerei

Tot specialistul recomandă o temperatură de peste 15 grade în camera unde se montează tapetul. Altfel, uscarea poate fi dificilă, iar tapetul afectat.

5. Asigură-te că ai elementele necesare montajului

 Tapetul de la aedesign.ro se aplică uşor

Montarea tapetului din vlies nu necesită o trusă complexă de scule şi substanţe, ci doar adezivul special de tapet, precum şi cutterul, rigla, pensula şi trafaletul. Dacă peretele are nevoie de tratament, trebuie reparat înainte. Îţi recomandăm să întinzi bucăţile de tapet pe o suprafaţă plană şi să te asiguri că le montezi în ordinea corectă.

Continuarea articolului, aici

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările