Flirtul, de la vorbe goale la preludii sexuale

Flirtul, de la vorbe goale la preludii sexuale

Flirtul

Dragostea nu este scrisă în stele, dar viitorul unei relaţii se poate citi în modul în care începe aceasta. Cercetătorii au identificat cinci tipuri de a flirta, care spun totul despre persoana în căutare de amor.

Limbajul corporal, jocul cu o şuviţă de păr şi o uşoară atingere a celuilalt fac parte din mijloacele non-verbale de a flirta cu cineva, în timp ce tonul vocii, tachinările şi întrebările directe adresate persoanei vizate constituie partea verbală. Fiecare om are tehnica sa de cucerire, însă puţini îşi pun întrebarea ce fel de mesaj transmit atunci când se angajează în acest ritual.

Cinci tipuri de flirt

Cercetătorii de la Universitatea din Kansas (SUA) au ajuns la concluzia că există cinci tipuri de flirt, în funcţie de care se poate stabili şi viitorul unei relaţii. În esenţă, stilurile de a flirta identificate de specialiştii americani sunt: fizic, tradiţional, politicos, sincer şi jucăuş. Pentru a determina în ce categorie se încadrează o persoană, aceştia au conceput un chestionar cu 36 de întrebări privind relaţiile dintre bărbaţi şi femei. În funcţie de răspunsuri, se poate deduce dacă o persoană este mai degrabă tradiţionalistă în arta seducţiei sau are un stil jucăuş, dar şi ce aşteaptă de la relaţia respectivă.

„Atunci când înţelegi câte ceva despre modul în care-ţi comunici interesul pentru o persoană, acest lucru te poate ajuta nu doar viitor, ci şi pentru a-ţi înţelege mai bine trecutul amoros şi eventualele probleme cu care te-ai confruntat. Sper ca oamenii să înveţe să evite greşelile din trecut şi să aibă mai mult succes în viaţa sentimentală", a declarat autorul studiului, Jeffrey Hall, profesor la Departamentul de Studiul Comunicării al Universităţii din Kansas. Iată mai jos cele cinci tipuri de flirt identficate şi explicate de specialiştii americani:

1 Îndrăzneţul - flirtul fizic, drept la ţintă. Surprinzător pentru unii, flirtul fizic, în care un bărbat îşi comunică destul de direct interesul sexual, are mari şanse de a da naştere într-un timp foarte scurt unei relaţii foarte bune, cu o solidă conexiune emoţională. În această categorie se încadrează cei care ştiu să folosească eficient limbajul trupului pentru a-şi comunica atracţia sexuală. Totodată, aceştia sunt foarte pricepuţi în a detecta dacă persoana vizată împărtăşeşte acelaşi interes, mergând drept la ţintă. Evident, cei mai înclinaţi să prefere acest stil sunt oamenii destul de siguri pe calităţile lor fizice.

2 Tradiţionalistul - flirtul de modă veche. Adepţii ideii că bărbatul trebuie „să conducă ostilităţile", în timp ce femeia are o atitudine pasivă, au fost încadraţi la categoria tradiţionaliştilor. Potrivit cercetătorilor americani, bărbaţii adoptă acest stil de a face curte în cazul unor femei pe care le cunosc de mai multă vreme. Persoanele care preferă această abordare sunt mai degrabă introvertite şi caută o relaţie sentimentală serioasă. Aşa cum era de aşteptat, multe dintre reprezentantele sexului frumos au declarat că sunt adeptele stilului tradiţional. În acelaşi timp, studiul a relevat că bărbaţii mai puţin expansivi au tendinţa de a bate în retragere dacă dau peste o femeie prea agresivă în a-şi comunica interesul. Latura sexuală este mai puţin importantă, ceea ce ar putea crea unele probleme în relaţia de cuplu.

3 Politicosul - flirt ca la carte. Acest tip de abordare este preferat de cei care acordă mare importanţă bunelor maniere şi sunt destul de rezervaţi atunci când vine vorba să-şi comunice interesul. Sunt persoane care nu se angajează uşor într-un flirt, iar atunci când o fac au în vedere o relaţie de lungă durată. Un bărbat care nu are grijă să-i deschidă uşa partenerei la maşină şi să plătească nota la prima ieşire în oraş cel mai probabil nu va mai primi o a doua şansă de la o femeie adeptă a stilului politicos. Ca şi în cazul tradiţionaliştilor, partea sexuală are un rol marginal.

4 Sincerul - flirt cu sufletul pe tavă. Abordarea sinceră pare a fi folosită mai ales de femei, relevă studiul american. Există şi unii bărbaţi care merg pe această variantă, de obicei aceia care au ajuns la un moment al vieţii când se gândesc la o relaţie serioasă. Adeptele acestui stil merg pe ideea că la baza unei bune relaţii stă cunoaşterea reciprocă, de aceea la primele întâlniri sunt tentate să se angajeze în discuţii cu caracter destul de personal, practică sinceritatea şi aşteaptă acelaşi lucru de la partener.

5 Jucăuşul - flirt de dragul distracţiei. Destul de des întâlnit, stilul jucăuş - presărat cu glume şi aluzii sexuale - este folosit cu precădere de cei care caută o aventură. Pentru mulţi, joaca de-a cuceritul este doar un mod de a-şi întări încrederea în sine, de a-şi dovedi cât sunt de atrăgători. Sunt dispuşi să se angajeze în acest joc oricând şi cu oricine, chiar fără a fi în mod real interesaţi de persoana pe care o asaltează cu replicile lor amuzante, pline de subînţeles. O relaţie începută pe o astfel de bază are puţine şanse de a se transforma în ceva important.

Arta seducţiei, mai familiară femeilor

Talentul pentru flirt al unei femei este deseori mai important decât calităţile fizice pentru a atrage un bărbat, relevă un studiu realizat de cercetătorii americani. „Cele care ştiu să transmită semnalul potrivit la momentul potrivit au mai multe şanse de a fi abordate de bărbaţi", spune psihologul Monica Moore de la Webster University (SUA). Ea a petrecut luni întregi analizând comportamentul femeilor şi bărbaţilor în locuri tradiţionale de agăţat, cum ar fi barurile sau mall-urile. Specialistul a întocmit şi un catalog cu semnalele non-verbale prin care o femeie îşi transmite interesul.

Pe de altă parte, psihologii sunt de părere că, deşi bărbatul crede că el este cel care agaţă o femeie, cea care, în realitate, conduce jocul subtil al flirtului este ea. „Când un bărbat se uită la o femeie şi ea sesizează acest lucru, prima întrebare pe care şi-o pune este «mă interesează tipul?». Dacă este interesată, ea transmite un mesaj non-verbal prin care spune «îmi place, poţi să te apropii de mine»", explică Beverly Palmer, psiholog la California State University, citată de „The New York Times". Odată deschisă conversaţia, femeia are mai multe elemente pentru a-l judeca pe potenţialul partener şi acesta este momentul în care, în destule cazuri, ea decide că respectivul nu o interesează şi pune punct discuţiei, a mai explicat Palmer.

Ghid de abordat bărbaţii

Studiile arată că, de regulă, femeile sunt mai reticente în a iniţia un flirt şi se frământă mai mult pe tema modului în care pot aborda un bărbat. Cercetătorii americani au întocmit un ghid menit să le ajute pe cele mai puţin experimentate să treacă peste stângăciile primelor momente.

- Salută-l. Majoritatea bărbaţilor sunt încântaţi atunci când o femeie preia iniţiativa, iar un zâmbet şăgalnic este numai bun pentru a sparge gheaţa.
- Fii amuzantă. Pentru a capta interesul unui bărbat, nu este necesar să vă etalaţi erudiţia. Mult mai potrivite sunt glumele şi tachinările, de bun-gust, desigur.
- Ascultă-l. Sub imperiul emoţiilor, unele femei au tendinţa de a vorbi fără încetare, iar pe bărbaţi îi deranjează acest lucru. O regulă bună de urmat este aceea de a pune fiecare un număr egal de întrebări, ascultând răbdător răspunsul celuilalt.
- Admiră-l. Chiar dacă nu îşi fac atâtea griji privind aspectul fizic precum femeile, şi bărbaţii au vanitatea lor şi se vor simţi flataţi dacă sunt întrebaţi cum îşi antrenează muşchii. Este un mod voalat prin care o femeie îi poate transmite partenerului faptul că-l consideră atrăgător.
- Atinge-l în treacăt. O uşoară atingere pe braţ ori pe spate este un alt mod de a semnala interesul. Cu atenţie, însă. Chiar dacă între ei este uzual să se lovească mai dur, bărbaţii detestă agresivitatea din partea unei femei.

Dicţionar de semnale

Bărbaţii nu se pricep prea bine la a interpreta semnalele transmise de o femeie şi sunt tentaţi să înţeleagă ce vor, este concluzia unui studiu realizat de psihologul David Boss în rândul studenţilor americani. „Dacă întrebi un bărbat ce înseamnă zâmbetul pe care tocmai i l-a adresat o tânără, de cele mai multe ori el va intrepreta gestul drept o invitaţie la sex. Femeia în cauză va spune că voia să arate că doreşte să-l cunoască mai bine", spune Boss.

El a ajuns la concluzia că semnalele cu încărcătură sexuală care au succes atunci când sunt utilizate de femei, nu au efect în cazul bărbaţilor. Astfel, femeile pot folosi cu succes o abordare cu puternică încărcătură sexuală - să se îmbrace cu haine provocatoare, să danseze lipite de partener şi să-l privească intens -, dar dacă un bărbat va aplica aceeaşi tehnică, sunt şanse mari să nu ajungă în patul celei pe care vrea să o cucerească.

„Există numeroase studii care încearcă să descifreze limbajul trupului şi rolul comunicării non-verbale în captarea interesului unei persoane de sex opus. Deşi cifrele diferă, toată lumea este de acord că femeile folosesc mult mai multe gesturi în faza iniţială a jocului de seducţie", spune psihologul Cristina Luca. Astfel, cel mai frecvent întâlnite gesturi sunt plimbatul degetelor prin păr - semn de nervozitate -, atingerea propriei feţe - emoţie -, umezirea repetată a buzelor - semn de interes crescut.

„Aş menţiona şi încrucişarea braţelor, un gest ambiguu, care poate semnifica o tendinţă de respingere, dar poate fi o modalitate, uneori inconştientă, de a-şi pune în evidenţă bustul. Pe de altă parte, chiar dacă ei folosesc mai puţine mijloace de comunicare non-verbală, tot ele, fiinţe mai perceptive, sunt mai talentate în a decoda mesajele transmise de cel vizat", adaugă Luca. În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, atunci când se află în preajma unei femei care-i interesează, ei vor încerca să-şi pună în valoare calităţile fizice, aranjându-şi ţinuta, de pildă, prin gesturi automate cum ar fi îndreptarea cravatei sau a gulerului. Un alt semn de interes este creşterea debitului verbal.

"Fiinţe mai perceptive, femeile sunt mai talentate în a decoda mesajele transmise de cel vizat.''
Cristina Luca psiholog

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările