Întoarcere în împărăţia roşiilor coapte

În fiecare vară familia mea cultivă roşii în grădina din spatele curţii. Vacanţele mele au fost mereu populate de mâţe care aleargă printre straturi, de câini care au interzis să se apropie, de bunici care udă cu grijă fiecare cuib şi de mese cu salate în care, da, evident, se înmoaie pâinea.
Melancolia rosiilor de gradina... asta e idelaul arzator al romanului: sa manance ca la masa-mare acasa. Altii se apuca de lansat misiuni spatiale, pe noi ne macina chestiunea rosiei de tara si a branzei...
Foanga, pt romani rosiile sunt cultura ,asa cum la nemti berea este o cultura si o lege.Cel care nu respecta tehnologia berii si foloseste substante chimice in fabricarea ei este obligat sa inchida sandramaua sau fabrica si nu are voie sa mai fabrice nicodata bere. Rosiile la romani sunt un vis , un parfum merg la orice mancare si sunt un rasfat de culoare si dulceata , binentales daca sunt produse fara chimicale si in gradina propie !
Pai in loc de rosii poti sa cultivi orice alt ideal! Naratiunea , in cazul de fata, demonstreaza ca viata e trecatoare.Rosia ramine, omul se duce! Si in copilaria mea se puneau rosii.Nu stiu cum, nici macar nu se manau si erau dulci si zemoase.Astazi rosiile au alt spil.Cu cit sint mai crude cu atit se pastreaza mai mult.Asa ca gogoneaua verde trece prin tunelul cu infrarosii si la capatul celalat apare rosie!! Si e tare , ca rezista si o luna pe tarabe.Cind o tai, e verde in interior da, cica, asa e la moda azi.Plus acceleratori de crestere, chimicale si multe altele. In ziua de azi rosia a devenit o mare afacere: trebuie sa creasca si sa se coaca repede, nu neaparat in pamint ci in saci cu vata minerala sau pe bazinele cu apa.Pentru unii nici nu mai conteaza gustul (care se apropoie de ala de iarba!).Intelegeti acum de ce erau importante rosiile din copilarie? Si aerul si soarele, apa si chiar pamintul erau altfel.Acum totul se maneaza,insectele se multiplica, chimicalele ard si atunci iti amintesti de copilarie.Si atunci, exact cum spune si autoarea, inseamna ca inca sintem vii!
@ Tizule, sănătate, și eu sînt un pic cultivator de roșii, pe balcon, la etajul 6, plantele fac și rod, anul acesta mai puține roșii față de anul trecut, prima serie au fost 6 roșii, au fost multe flori, am interpretat rulul bondarului, am polenizat floricelele, dar roșiile mele nu au gust, parcă ar fi roșiile bio de la piață sau super market.Nu au mai înflorit, am cîteva zeci de fire... Doamna Bălulescu ne scoate din monotonia citadină, ne ajută să știm cum era pe vremuri, sau chiar și azi dacă avem o curticică și avem și chef de muncă în grădinița familiei.
Constantine, cu ce puteai tu sa compari la gust rosiile alea din copilarie? Sa inteleg ca ai dat o tura prin Europa, ai mancat rosii de la italieni, francezi etc si tot ale noastre erau cele mai bune? Si nu mai minti ca nu se manau, ca inseamna ca ti s-a alterat rau de tot memoria. Plus celebrele rosii inima de bou le gasesti la orice ora vrei tu in Polonia si Germania si sunt identice la gust cu mult laudatele rosii romanesti de acum 3 decenii sau mai mult. ce va place....shaorma cu de toate :) Alfa Omega beta etc, rosiile alea din cultura romaneasca, daca tot va place sa comparati lilieci cu gaste, sunt din seminte olandeze.
Ciprian Ioan : Tati , eu nu mint.Am fost si am vazut cum functioneaza o asemenea instalatie de infararosu prin care rosiile intra verzi si ies..coapte!! Asta se intimpla in afara Europei acum cca 3-4 ani. Tipul asta de rosii gen ciorchine provine din selectii de seminte cu putere de germinare rapida (cca 75-80 de zile) si se cresc dupa cum am spus in solarii speciale pentru protejarea plantelor in bazine legumicole situate la latituni ce se apropie de tropice.Planta are miros specific de rosie dar rosia are alt gust fata de ce mincam eu in copilaria mea (anii 40-50 ai secolului trecut) cind gradina noastra era plina de rosii neatinse de mana.La acel timpuri erau alte soiuri care se puteau perpetua.Odata cu aparitia hibrizilor s-a nascut si gena numita terminator (si asta nu numai la rosii) prin acre semintele hibridului numai pot fi folosite.Cum toata lumea vrea rosii tari "ca sa tina" si aliniate ca dimensiune, soirile existente inainte au disparut in mare parte. In perioada copilariei mele tata cumpara semintele din Obor de la zarzavagii bulgari care se ocupau de gradinarit in zona Bucurestiului.Ulterior au aparut si pliculete cu seminte venite de la rusi care faceau niste rosii un pic tuguiate.Cea mai grozava rosie era Grasa bulgareasca si Tiganeasca romaneasca.Mai tirziu prin anii 60 a aparut si Inima de Bou , nu mai stiu,facuta de aia de la Buzau sau de la Berceni.Oricum pe tarabe agaseai doar soiuri (adiac din seminte regenerabile) .Acum iti citesc intreg comentariu si imi dau seama ca tu vorbesti de acum trei decenii! Acum 60-70 de ani, in Romania nu existau hibrizi!
Sorin Constantin : La anii mei viata la bloc mi se pare anosta: televizor, calculator, te muti de la unul la altul, mai adi o raita prin magazine si cam atit.Asa ca de trei ani sint si proprietarul unei case la tara,nu prea departe de Bucuresti unde am o grdina pe care o intretin personal.La bloc ai putea creste altceva (rosia doar ca planta decorativa) de pilda ardei iuti pitici deoarece rosia e o planta pretentioasa,ii place caldura dar pina la un punct,la fel si apa, daca e prea rece florile pier .Poate ca ai luat seminte de pe la Cora sau Dedeman .Iti trebuie si un pamint bun in galetile de plastic cel din comert e in parte sterilizat. Daca doresti cu tot dinadinsul sa cresti rosii, incearca pe net , gasesti persoane care detin seminte din soiuri autohtone si care le ofera contra unui pret rezonabil.Incearca sa obtii singur rasadurile, emai greu in casa ca se alungesc dar poti sa le tii in fereastra si sa rotesti paharele,iar noaptea sa le muti pe balcon sub o protectie de folie imbetita in patru si cu un fascicul de lumina care sa cada pe ele. Astfel vei obtine niste rasaduri apropiate de cele din sere si solarii.Faci rost de niste pamint gras de padure, il dezinfectezi cu var si piatra vinata si plantezi cite doua rasaduri la galeata (sau alt vas de plastic care neaparat sa aiba fundul ciuruit pentru ac apa sa se scurga). Cind plantutele au crescut elimini planta mai slaba (ai siguranta ca vei avea in mod sigur o planta daca cealalta piere).De acum nu terbuie sa le mai tii in casa ci numai pe balcon,protejate daca temperatura scade sub 5 grade C, si in aer liber cind depaseste 15-18 grade C.In rest o uzi cu canuta, apa la temperatura camerei. Gustul depinde si de cantitatea de soare pe care rosia o absoarba (e o planta termofila) si de existenta mranitei si unui pumn de nisip in pamint. Oricum gasesti documentatii pe net.Succes! PS: eu am cam 1000 mp de rosii (mai multe soiuri) din care culeg de la sfirsitul lui iunie.Nu vind,transform totul in suc de rosii, bulion, fac si pasta de tomate concentrata (la toamna), am si pentru salate pina toamna tirziu, mai pun si gogonele la murat.E de treaba la tara! La bloc vin doar in vizita!