4 moduri în care poţi afla dacă eşti depresiv sau doar trist

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
thrive

Este normal să te simţi puţin abătut, să fii stresat sau chiar să ai stări de anxietate din când în când, de vreme ce cariera şi societatea pun presiune pe tine şi te fac să experimentezi, uneori, episoade scurte de tristeţe; ba chiar te poţi simţi „rupt de realitate” în anumite momente.

Şi, de vreme ce nu-i realist să te aştepţi să fii în formă maximă în fiecare zi, atunci când ai sentimentul că eşti prins într-un carusel al inutilităţii, unul care te împiedică să te bucuri de experienţele pe care le iubeşti cel mai mult, poate că e timpul să te uiţi mai atent la ceea ce simţi.  

Nu toţi cei care sunt deprimaţi au parte de aceleaşi simptome, iar intensitatea acestora poate varia în funcţie de fiecare persoană în parte şi de circumstanţele în care se găseşte. Să fii trist, pe de altă parte, este normal: este reacţia umană la vremurile pe care le trăim şi este o stare care, la un moment dat, dispare. Însă acest sentiment de tristeţe reprezintă doar o mică parte din complexul de stări provocate de depresie: unii oameni diagnosticaţi cu depresie nici măcar nu se simt trişti. Dacă ţi-e greu să discerni dacă ceea ce simţi e începutul unei depresii sau pur şi simplu nu eşti în apele tale, iată câteva indicii de care trebuie să ţii cont.  

Dacă ai avut parte de unul dintre următoarele simptome, mai mult de două săptămâni, cel mai probabil suferi de depresie, spune Institutul Naţional de Sănătate Mintală.  

Lipsă de concentrare 

Dacă ai senzaţia că deadline-urile, îndatoririle de la birou sau chiar treburile casnice zilnice îţi scapă printre degete şi totul pare o nebuloasă în jurul tău, acesta poate fi un semn al depresiei. Lipsa de concentrare, amintirile în ceaţă sau dificultatea de a lua decizii – toate acestea sunt rezultatele produse de creierul tău, acaparat în acest moment de gândurile triste. Prin urmare, începi să fii tot mai distrat şi să iei decizii cel puţin ciudate. 

Modificări ale apetitului şi/ sau ale greutăţii  

Pentru că depresia te seacă pur şi simplu de puteri, una dintre consecinţele ei poate fi lipsa apetitului. Poţi uita să mănânci şi-ţi pierzi orice interes pentru gătit sau nici nu mai faci efortul să-ţi pregăteşti ceva pentru tine. Poţi avea parte şi de efectul opus: experienţele de care ai parte îţi pot provoca foamea, făcându-te să mănânci prea mult, ca şi cum corpul tău ar utiliza aceste episoade de desfătare culinară ca pe o sursă de confort.  

Citeşte continuarea aici.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite