Superstiţii legate de sarcină: capetele de peşte bagă moldovencele însărcinate în sperieţi?

Superstiţii legate de sarcină: capetele de peşte bagă moldovencele însărcinate în sperieţi?

FOTO The Guardian

Tradiţiile globale surprind prin multe aspecte. În cartea recent lansată, „On Becoming a Mother”, britanica Brigid McConville rezumă câteva dintre acestea, printre care şi o superstiţie atribuită moldovenilor de peste Prut.

Ştiri pe aceeaşi temă


Finlanda este cea mai bună ţară pentru a avea un bebeluş
 
În Statele Unite, proaspetele mămici primesc în dar mostre de detergent şi un pachet de şerveţele umede. În Finlanda, însă, mamele sunt de-a dreptul răsfăţate - acestea primesc o cutie (ce se poate transforma în pătuţ) care conţine o saltea şi lenjerie, perie de păr, periuţă de dinţi, pijamale, costumaş şi căciuliţă de iarnă, mănuşi şi cizmuliţe, alte costumaşe, salopete, şosete, baveţică, colanţi, album pentru fotografii, jucării pentru dentiţie şi prezervative pentru părinţi, pentru a împiedica conceperea prematură a unui alt bebe.
 
Daruri pentru viitoare mame
 
Petrecerile la care femeile însărcinate primesc daruri au devenit o tradiţie în multe dintre ţările lumii. În Bangladesh, se ţine un festin pentru familie în luna a şaptea de sarcină, în cadrul căreia viitoarea mămică primeşte bijuterii şi alte bunuri. Femeilor însărcinate din nordul Indiei li se umplu poalele de cadouri. 
 
Capetele de peşte bagă în sperieţi moldovencele însărcinate?

 
Sau cel puţin asta afirmă Brigid în cartea sa, „On becoming a mother”. Autoarea susţine că femeile de peste Prut se feresc să mănânce capete de peşte atunci când sunt însărcinate, de teamă ca bebeluşul să nu semene cu un peşte. Moldovencele pe care noi le-am întrebat spun însă că nu au auzit de o asemenea superstiţie. Pe de altă parte, în Uganda femeile însărcinate nu au voie să mănânce sau să atingă lăcustele, care sunt o delicatesă în acea zonă, din motive similare.
 
Adevăruri antice
 
Femeile din triburile Mohawk şi Dene, din America de Nord şi Canada, erau, în mod tradiţional, încurajate să se trezească devreme şi să aibă un stil de viaţă activ. Legile nescrise mai spuneau că acestea trebuie să mănânce sănătos pentru sănătatea copilului, însă nu mult, pentru că asta ar fi blocat, cumva, „calea” copilului spre lume. Aceste sfaturi sunt date şi de medicii zilelor noastre, fiind o cale bună de a evita diabetul, obezitatea şi macrosomia (sindromul copilului uriaş).
 
Placente îngropate
 
Dacă în timpurile moderne reprezintă deşeuri medicale, în multe culturi sunt îngropate, inclusiv în Xhosa din Africa de sud, Maoris, Uganda, Cambodgia, Turcia, Ucraina şi Persia.
 
Naşterea trezeşte fiara din tine
 
Davina McCall, o femeie care i-a născut pe toţi cei trei copii ai săi acasă, spune că s-a simţit atât de puternică după naşterea lor, încât a simţit nevoia să-i ridice deasupra capului său şi să ragă precum un leu.
 
Nu doar vedetele slăbesc rapid după naştere
 
În Karnataka, din sudul Indiei, femeile vârstnice ale comunităţii au grijă de tinerele mame şi le silesc pe acestea să slăbească drastic. 

Plânsul bebeluşilor este un sport pentru luptătorii sumo

 
Pentru celebrarea copiilor cu adevărate calităţi „vocale”, în cadrul unui festival anual din Hiroshima are loc o competiţie în care primul copil care începe să plângă câştigă.
 
China şi căldura
 
În China, femeile trebuie să stea cu pietre fierbinţi înfăşurate în prosoape, pe burtă, în fiecare zi, timp de o lună. În afară de alăptat, proaspăta mămică nu are voie să depună vreun efort. 

România nu duce lipsă de superstiţii legate de sarcină: 

Şi româncele se lasă influenţate de superstiţii auzite din moşi strămoşi. Iată câteva dintre acestea:
 
1. Dacă ai arsuri stomacale in timpul sarcinii, vei naşte un bebeluş cu mult păr.
 
2. Dacă ai burta uşor ţuguiată, vei naşte băiat, iar dacă ai burta rotundă, vei naşte fată.
 
3. O femeie gravidă nu trebuie să se uite niciodată la un foc pentru a nu exista riscul apariţiei unor pete pe corpul viitorului bebeluş.
 
4. Atunci când se întâlnesc, doua gravide nu ar trebui să se atingă deoarece există riscul să se schimbe sexul viitorului bebeluş.
 
5. Femeia care vrea să nască o fetiţă ar trebui să mănânce fructe şi legume rotunde, iar dacă vrea baieţel, atunci ar trebui să mănânce legume lungi, precum morcovi şi castraveţi.
 
6. Se spune că dacă viitoarea mama ia/fură ceva (o prună, un bob de strugure, o floare etc.) fără a cere permisiunea, undeva pe pielea copilului va apărea vizibilă forma acelui obiect.
 
7. Nu e bine să priveşti insistent o persoana urâtă, căci copilul tău va fi la fel.
 
8. Se leagă inelul cu un fir si se ţine deasupra burţii. Dacă se roteşte este fată, dacă se balansează drept, este băiat.
 
9. Cât timp eşti însărcinată, nu te juca cu pisici sau câini şi nu îi atinge, altfel copilul va avea mulţi duşmani şi va suferi de pilozitate în exces (păr în exces).
 
10. Dacă mănânci ouă cu două gălbenuşuri sau două fructe lipite (prune, căpşuni, etc.) înseamnă că vei naşte gemeni.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: