Pentru a putea fi deosebite, acestea sunt marcate cu cifre de la 0 la 3. Cifra 0 reprezintă ouăle provenite de la găini crescute în sistem ecologic, 1 reprezintă ouăle provenite de la găini ce au acces la o zonă în aer liber, 2 reprezintă ouăle provenite de la găini crescute la sol în hale industriale şi 3 reprezintă ouăle provenite de la găini ce trăiesc întreaga lor viaţă în cuşti.

Dintre toate cele patru metode de creştere a găinilor din industria ouălor, cea mai chinuitoare este cea care presupune ca păsările să trăiască în spaţii minuscule numite baterii. Acestea sunt cuşti unde spaţiul ce-i revine unei găini este similar dimensiunii unei coli A4. Din acest motiv, în ţări precum Germania şi Elveţia cuştile au fost deja interzise şi consumatorii din întreaga lume încep să conştientizeze importanţa bunăstării animalelor din ferme.

În România, din ce în ce mai mulţi producători, din ce în ce mai multe persoane publice şi din ce în ce mai mulţi consumatori se alătură demersului de a asigura un tratament lipsit de abuzuri pentru găinile din ferme. Printre vedetele care şi-au folosit platformele pentru a oferi o voce animalelor se numără Andreea Raicu, Andreea Bănică, Laura Cosoi, Paula Seling, Aluziva şi Vladimir Drăghia. Aceştia şi-au informat urmăritorii cu privire la condiţiile în care trăiesc găinile din sistemele de creştere care încă folosesc cuşti, calitatea inferioară a acestor ouă şi nevoia ca fiecare dintre noi să se implice pentru a diminua utilizarea acestor sisteme. Totodată, ei se regăsesc printre semnatarii petiţiei iniţiate de Asociaţia F.R.E.E., petiţie ce are drept scop descurajarea comercializării acestui tip de ouă în ţara noastră.

https://www.facebook.com/FreedomAndRespectForEveryEarthling/videos/844755926344671

Chiar dacă momentan ouăle cu cifra 3 reprezintă, în România, 60% din totalul celor provenite din ferme, antreprenorii şi producătorii au început să conştientizeze necesitatea unei schimbări. Din grijă şi respect pentru clienţii lor, mulţi au publicat deja angajamente conform cărora nu folosesc ori doresc să renunţe la ouăle inscripţionate cu cifra 3.

Cel mai important este faptul că implicarea fiecărui om produce o schimbare esenţială a acestor aspecte. Schimbarea este benefică atât pentru găinile din ferme, cât şi pentru oameni, întrucât modul în care trăiesc păsările afectează calitatea oului şi, în consecinţă, sănătatea consumatorilor. Puteţi contribui extrem de uşor la reducerea comercializării ouălor cu cifra 3 semnând această petiţie. Pentru noutăţi legate de această iniţiativă şi nu numai, urmăriţi paginile de Facebook şi de Instagram ale Asociaţiei F.R.E.E.!