9 ianuarie: Ziua în care s-a încheiat demolarea Mănăstirii Văcărești, din ordinul lui Nicolae Ceaușescu
0Pe 9 ianuarie s-au născut personalități celebre precum Cristi Minculescu, legenda muzicii rock din România. Această zi este cunoscută însă și pentru decesul campioanei olimpice la atletism Lia Manoliu. Tot în această zi, în 2007 Apple a prezentat primul iPhone.
9 ianuarie 1913: S-a născut Richard Milhous Nixon, al 37-lea preşedinte al SUA
Richard Milhous Nixon (n. 9 ianuarie 1913 – d. 22 aprilie 1994) a fost al treizeci și șaptelea președinte al Statelor Unite, îndeplinind această funcție între 1969 și 1974, când a devenit primul și încă singurul președinte american care a demisionat din funcție.
Înainte de președinție, Nixon fusese membru al Camerei Reprezentanților din partea statului California și a Partidului Republican, și apoi senator de California și al treizeci și șaselea vicepreședinte al SUA între 1953 și 1961
1931: S-a născut regizorul, actorul și profesorul român Ion Cojar
Ion Cojar (n. 9 ianuarie 1931, Recaș, județul Timiș, d. 18 octombrie 2009, București), profesor român de actorie de metodă, cercetător, regizor de teatru și, ocazional, actor de film. El este fondatorul școlii românești de actorie de metodă.
La nivel teoretic, Ion Cojar și-a adunat toate cercetările și descoperirile în cartea sa intitulată „O poetică a artei actorului”, publicată la editura Unitext în 1996 și reeditată la editura Paideia în 1998.
1954: A fost inaugurat Teatrul de Operă şi Balet din Bucureşti, azi Opera Naţională Română
Opera Națională București este una din cele patru Opere naționale din România, fiind cel mai mare teatru liric al țării.
Actuala clădire a Operei Române, cu o capacitate de 952 locuri, a fost ridicată în 1953, după planurile arhitectului Octav Doicescu, sub denumirea de Teatrul de Operă și Balet în vederea a două două ample manifestări internaționale: al treilea Congres Mondial al Tineretului (25-30 iulie) și al patrulea Festival Mondial al Tineretului și Studenților (2-14 august), dar a fost inaugurată abia la 9 ianuarie 1954, cu spectacolul Dama de pică, operă de Piotr Ilici Ceaikovski.
1959: S-a născut Cristi Minculescu, o legendă a rock-ului
Cântărețul și compozitorul român de muzică rock Cristi Minculescu (Cristian Alexandru Minculescu) s-a născut pe 9 ianuarie 1959, Pitești.
Cristi Minculescu este cunoscut în special pentru activitatea sa de peste 40 de ani ca vocalist al trupei Iris. El a înregistrat alături de Iris peste 20 CD-uri şi DVD-uri.
Legenda muzicii rock din România a mai făcut parte din formațiile: „Harap-Alb”, „Voltaj” (pe care a înființat-o în septembrie 1982, împreună cu Adrian Ilie), Trupa „Totuși” (de la 1 ianuarie 1984 până la 3 februarie 1985) și „Lotus” (înființată la Regensburg, în Germania).
În 2012, Minculescu se retrăsese din Iris, dar revine pe 22 aprilie 2015, însă formația activează în continuare sub numele Cristi Minculescu & Iris.
În iulie 2017, Minculescu, împreună cu Valter Popa și Doru Borobeică, se desparte de Nelu Dumitrescu, membru fondator Iris și cel care înregistrase marca Iris la OSIM. În 2020, Cristian Minculescu, Valter Popa și Doru Borobeică primesc în instanță dreptul de a folosi și ei numele de Iris. Astfel, ia naștere aripa Iris—Cristi Minculescu & Valter & Boro.
Pe 6 octombrie 2007 membrii trupei Iris au fost decorați de Traian Băsescu, președintele României, cu Ordinul "Meritul Cultural" în Grad de Cavaler "pentru contribuția adusă timp de 30 de ani la promovarea muzicii rock".
1961: A murit Emily Greene Balch, scriitoare și pacifistă americană, deținătoare al Premiului Nobel
Emily Greene Balch (n. 8 ianuarie 1867, Jamaica Plain, SUA – d. 9 ianuarie 1961, Cambridge, Massachusetts) a fost sociolog american și activistă pentru pace, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în anul 1946, împreună cu John R. Mott. Emily Greene Balch a studiat la Bryn Mawr College, iar apoi, din 1896, a predat la Wellesley College.
A înființat un azil la Boston și a făcut parte din comisiile de stat pentru relații de muncă ( 1908 – 1909 ) și pentru imigrație (1913 – 1914). În anul 1918, și-a pierdut postul la catedră, pentru că s-a opus intrării Statelor Unite în Primul Război Mondial. În 1919, împreună cu Jane Addams, a contribuit la înființarea Ligii Internaționale a Femeilor pentru Pace și Libertate.
1982: S-a născut Kate Middleton, soția Prințului William de Wales
Catherine, ducesă de Cambridge (Catherine Elizabeth; născută Middleton; n. 9 ianuarie 1982), cunoscută popular sub numele „Kate” este soția Prințului William de Wales.
Ducele de Cambridge este al doilea în linia de succesiune la tronurile Commonwealth, după tatăl său; este de așteptat ca într-o zi ducesa să devină regină consort.
1987: S-a finalizat demolarea Mănăstirii Văcărești, din ordinul lui Nicolae Ceaușescu.
Șantierul a fost vizitat de Nicolae și Elena Ceaușescu, însoțiți de Patriarhul Iustin Moisescu. Ceaușescu i-a propus Patriarhului să facă în Mănăstirea Văcărești Institutul Teologic pentru care există bani de la ONU. Patriarhul a refuzat să ia localul în primire până nu este complet renovat, deoarece se temea ca Ceaușescu să nu dispună mutarea sediul Patriarhiei la Văcărești.
Atunci Nicolae Ceaușescu a dispus demolarea mănăstirii. Deși mai mulți intelectuali, Constantin Noica, Geo Bogza, Mihail Șora, Dan Nasta, Zoe Dumitrescu Bușulenga, Răzvan Theodorescu, Dinu C. Giurescu, Grigore Ionescu și Peter Derer au semnat un memoriu pentru salvarea mănăstirii, demolarea acesteia s-a produs.
În ciuda protestelor și intervențiilor Bisericii Ortodoxe Române, oamenilor de cultură din țară și de peste hotare, organizațiilor și instituțiilor internaționale, a fost demolată întâi biserica, iar apoi întreaga Mănăstire Văcărești a fost rasă de pe fața pământului pentru a elibera terenul în vederea construirii unui complex de clădiri pentru justiție, în care trebuiau să se instaleze Ministerul Justiției, Procuratura Generală, Tribunalul Suprem și alte instanțe judecătorești.
În intervalul septembrie – decembrie 1986, ansamblul este demolat. Zi şi noapte buldozerele şi macaralele lucrează, în timp ce basculantele cară spre rampa de gunoaie capiteluri, sculpturi, fragmente de frescă. Zidurile pe care utilajele nu le pot distruge sunt puse la pământ cu dinamită.
În 9 ianuarie 1987 cad ultimele piese ale măreţului ansamblu: biserica şi galeria estică, cu paraclisul domnesc.
După ce în 1988 a început turnarea fundațiilor, în 1990 lucrările au fost abandonate. Nici măcar dealul nu a fost cruțat, el fiind aproape total distrus.
Mănăstirea Văcăreşti a fost construită în 1716-1722 de domnitorul fanariot Nicolae Mavrocordat, acest aşezământ a avut funcţie monastică, de curte domnească şi totodată aceea de centru cultural al Europei secolului XVIII.
1998: A murit Lia Manoliu, atletă română
Lia Manoliu (n. 25 aprilie 1932, Chișinău, România – d. 9 ianuarie 1998, București, România) a fost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu bronz la Jocurile Olimpice de vară din Roma 1960 și Jocurile Olimpice de vară din Tokyo 1964 la proba de aruncare a discului.
De asemenea, în legislatura 1990-1992, a fost aleasă ca senator în municipiul București pe listele partidului FSN. Între anii 1990-1998, a deținut funcția de președinte al Comitetului Olimpic Român.
2007: A murit liderul comunist român Ion Dincă , zis ”Te-leagă”
Ion Dincă (n. 3 noiembrie 1928, Comuna Cobia, Dâmbovița – d. 9 ianuarie 2007, București) a fost un general de armată, politician comunist român A fost prim-secretar al Comitetului municipal București al P.C.R. și primar general al municipiului București. Viceprimministru și ministru al construcțiilor industriale (februarie 1979 – aprilie 1980).
În ultimul guvern al României comuniste, condus de Constantin Dăscălescu, a îndeplinit funcția de prim-vice-premier (aprilie 1980 – decembrie 1989). Ion Dincă a fost mai cunoscut prin porecla „Te-leagă”, întrucât nu ezita să aresteze chiar și membri importanți ai aparatului de stat.
Însuși generalul Pleșiță, fostul șef al spionajului extern, a avut de-a face cu Dincă. A fost condamnat pentru participare la reprimarea revoluției române din 1989 dar eliberat cinci ani si trei luni mai târziu, din Penitenciarul Jilava. Ulterior, s-a readaptat și a devenit consilier la firma ginerelui sau, Nicolae Badea, acționar la FC Dinamo.
2007: Apple prezintă primul iPhone
Pe 9 ianuarie 2007, CEO-ul Apple, Steve Jobs, a prezentat în faţa a câteva mii de oameni, la o conferință principală în San Francisco, un iPhone. Era al doilea smartphone al Apple, dar primul care avea să schimbe tehnologia.
După eşecul Newton din anii '90, Apple intra din nou pe piaţa telefoniei, iar în vara lui 2007 avea să scoată iPhone-ul la vânzare în Statele Unite ale Americii.