Cine a fost Lia Manoliu, sportiva de aur care a dat numele celui mai mare stadion din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 1972, la Műnchen, bifa a şasea ediţie
consecutivă la Jocurile Olimpice şi intra în Cartea Recordurilor @GettyImages
În 1972, la Műnchen, bifa a şasea ediţie consecutivă la Jocurile Olimpice şi intra în Cartea Recordurilor @GettyImages

Lia Manoliu, fiica profesorilor de filosofie Alexandrina şi Ion Manoliu, a dat dovadă de un talent unic, etalând performanţe în mai multe discipline şi o longevitate olimpică atestată de Cartea Recordurilor.

„Eu sunt o sportivă care a eşuat adesea şi câteodată a reuşit“, spunea cu modestie Lia, care a rămas în memoria colectivă drept prima sportivă care a participat la şase ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice, un record consemnat de Guiness Book. Fată de profesori de filosofie, Lia dădea primele semne că ar fi o sportivă polivalentă încă din copilăria petrecută la Botoşani. N-a fost disciplină pe care fetiţa născută la Chişinău (care a fost parte a României Mari până în 1940) să n-o încerce şi ea! La 13 ani, juca tenis de camp la nivel de performanţă. Apoi a devenit campioană naţională la tenis de masă, volei şi baschet – înălţimea de 1,79 cm ajutând-o din plin. La 16 ani, a descoperit atletismul, trecând de la săriturile în înălţime la aruncarea greutăţii şi apoi la aruncarea discului. Şi, în numai doi ani, pe când era elevă în an terminal la Liceului Regina Maria din Capitală, a ajuns la performanţa de-a fi prima sportivă din România care a aruncat discul la peste 40 de metri. Atunci a devenit candidata ideală a României la Jocurilor Olimpice din 1952, de la Helsinki, unde, în faţa unor sportive mai bine pregătite decât ea, chiar şi locul şase era o realizare.

Abia peste alţi opt ani avea să poarte la gât medalia olimpică. Se întâmpla la Roma, când avea 36 de ani şi lucra ca inginer electroenergetician la IPROMET Bucureşti. Ştiindu-şi deja adversarele (Liesel Westermann) şi recunoscându-le rusoiacelor valoarea de bune aruncătoare (Nina Romashkova, Tamara Press), a fost uimită când a reuşit să prindă podiumul, obţinând bronzul. Aceea avea să fie şi prima medalie din istoria atletismului românesc la Olimpiadă!

Citeşte aici continuarea!

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite