31 ianuarie, ziua în care Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană

0
Publicat:

La 31 ianuarie 2020 a intrat în vigoare acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, hotărârea fiind luată în urma organizării unui referendum.

106: Se termină reconstrucția podului peste Dunăre (cu o lungime de 1135 m) la Drobeta, de către Apolodor din Damasc

Rămășițele celui mai vechi pod de piatră construit peste fluviul Dunărea pot fi văzute pe malul stâng al apei, la Drobeta Turnu - Severin. Podul realizat de faimosul Apolodor din Damasc s-a numărat printre „minunile Antichității” din Dacia.

Construit în timpul războaielor daco-romane de la începutul secolului al doilea, podul antic peste Dunăre, aflat la Drobeta Turnu Severin, a rezistat până în secolul al III-lea. 

1418: A murit Mircea cel Bătrân, domn al Ţării Româneşti (1386-1418)

Este unul dintre cei mai importanți domnitori români din istorie. Mircea cel Bătrân este cel mai longeviv domnitor din istorie. A stăpânit mai mult decât Țara Românească, având cele mai multe domenii în Transilvania. Alături de stăpânirile peste Dunăre - Podunavia, Silistra și Dobrogea - au constituit maxima întindere teritorială pe care a stăpânit-o vreun domn al Țării Românești până la Mihai Viteazul.

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

A luptat cu turcii, a încheiat alianțe cu regele Poloniei și, de nevoie, s-a închinat regelui Ungariei. A dus o politică duplicitară pentru a supraviețui politic. A fost un supraviețuitor. A fost un model politic cel puțin pentru Dan al II-lea și pentru Vlad Dracul.

Mircea cel Bătrân este înmormântat la Mănăstirea Cozia, ctitoria sa.

 1797 - S-a născut la Viena, compozitorul austriac Franz Peter Schubert 

Franz Peter Schubert (n. 31 ianuarie 1797, Himmelpfortgrund, astăzi în compunerea districtului (germ. Gemeindebezirk) Alsergrund, Viena – d. 19 noiembrie 1828, Viena) a fost un compozitor romantic austriac.

Deși a trăit doar 31 de ani, Franz Schubert a scris, ca orice geniu, impresionant de mult. Sute de lieduri, simfonii, uverturi, cvartete, sonate, misse, piese corale și lucrări pentru teatru muzical, toate se regăsesc în creația acestui muzician. Totodată, el este și creatorul impromptu-ului, un gen improvizatoric. Schubert a compus opt astfel de piese, toate constituind o piatră de încercare pentru orice pianist.

1844: Emanciparea ţiganilor aparţinând aşezămintelor bisericeşti şi ai mănăstirilor din Moldova

Emanciparea a avut loc în timpul domniei lui Mihail Sturdza, domnul Moldovei (1834-1849). La 14 februarie, au fost eliberaţi şi ţiganii robi ai statului.

În sprijinul dezrobirii activează mari personalități ale culturii românești, care încearcă să înfrângă cerbicia boierilor conservatori. Scopul declarat a fost „de a sluji pentru moment acele voci care s-au ridicat pentru țigani. El considera că țiganii vătrași se sedentarizaseră și deveniseră civilizați și își meritau cu prisosință libertatea. Pentru a împăca pe marii moșieri (din rândul cărora făcea și el parte), proprietari a sute de robi țigani, Mihail Kogălniceanu a spus: „Poporul român leapădă de pe sine neomenia și rușinea de a ținea robi și declară libertatea țiganilor particulari. Cei ce au suferit până acum rușinea păcatului de a avea robi sunt iertați de poporul român; iar patria, ca o mamă bună, din visteria sa, va despăgubi pe oricine va reclama că a avut pagubă din această faptă creștinească”.

1946: A fost adoptată prima constituţie a Republicii Federale Iugoslavia

Prima constituţie a Republicii Federale Populare Iugoslavia a fost adoptată, în unanimitate, la 31 ianuarie 1946, potrivit Agerpres, cu prilejul sesiunii comune a Adunării Constituţionale. Documentul a fost formulat având ca sursă de inspiraţie constituţia sovietică din 1936. 

Potrivit constituţiei, Iugoslavia era o federaţie multinaţională bazată pe un ''centralism democratic'', ce reunea şase republici - Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Slovenia. Sistemul economic reflecta modelul sovietic, fiind reprezentate principalele elemente ale cadrului sistemului economic socialist, respectiv controlul economiei, planificarea centralizată, proprietatea statului asupra proprietăţii şi a mijloacelor de producţie.

1953 - S-a născut Ovidiu Lipan Ţăndărică 

Este unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români. Ovidiu Lipan „Ţăndărică” este compozitor şi baterist, fost membru al trupelor „Roşu şi Negru” şi „Phoenix”, în prezent membru al trupei „Pasărea Rock”.

Unul dintre cele mai interesante etape a fost în 1977 când a fugit din țară împreună cu ceilalți componenți ai trupei Phoenix, condusă de Nicolae Covaci. A revenit în țară în ianuarie 1990. Președintele României Ion Iliescu i-a conferit solistului vocal Ovidiu Lipan, la 13 mai 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D - „Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

1955: S-a născut fosta tenismenă Virginia Ruzici, câştigătoare a turneului de la Roland Garros

Virginia Ruzici (n. 31 ianuarie 1955, Câmpia Turzii, România) este o fostă jucătoare profesionistă de tenis, actuală antrenoare, manager și comentator sportiv din România.

FOTO Gettyimages
FOTO Gettyimages

Originară din Câmpia Turzii, a devenit jucătoare profesionistă în 1975. Virginia Ruzici a câștigat 14 titluri la simplu în cariera sa, incluzând unul de Grand Slam, la Roland Garros (Paris) în 1978. În acea finală, Virginia a învins-o pe câștigătoarea din 1977, Mima Jaušovec, cu scorul de 6-2, 6-2. La același turneu a câștigat și la dublu cu Mima Jaušove, și a ajuns la finală la dublu mixt cu francezul Patrice Dominguez, dar ei au abandonat după primul set din cauza accidentării francezulul.

În anul 1979 s-a calificat din nou în finala turneului de dublu mixt de la Roland Garros, de data asta alături de Ion Țiriac, fiind învinși de Wendy Turnbull și Bob Hewitt. În anul următor, ea a ajuns pentru a doua oară în finala turneului de simplu de la Roland Garros, fiind pierdută în fața americancei Chris Evert. S-a retras din cariera sportivă în anul 1987. 

1961: Cimpanzeul Ham, primul hominid lansat în spațiu, a făcut un zbor suborbital în misiunea Mercury-Redstone 2, parte a proiectului Mercury al programului spațial american  

Zborul a durat 16 minute și 39 de secunde după care capsula a aterizat în Oceanul Atlantic. Singura lui vătămare fizică a fost un nas învinețit.

FOTO NASA
FOTO NASA

Acesta a fost trimis la bordul unei nave Mercury și s-a întors nevătămat. După zbor Ham a fost încredinţată Grădinii zoologice din Washington. A murit în anul 1983 la respectabila vârstă de 27 de ani. Datele obținute din zborul încununat de succes al lui Ham, au permis NAȘA să trimiță un om în spaţiu. Patru luni mai târziu, Alan Shepard, primul cosmonaut american a fost trimis în spaţiu.

1967: România și Republica Federală Germania au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadă

Ambasada României în Germania (în germană Rumänische Botschaft in Berlin) este misiunea diplomatică a României în Germania. Sediul ambasadei se află la Berlin.

1982: S-a născut cântăreţul pop şi actorul Justin Timberlake 

Timberlake a devenit celebru ca membru fondator al formației 'N Sync, a cărei lansare a fost finanțată de către Lou Pearlman.

Din 2007 până în 2012, Timberlake s-a axat pe cariera sa de actor, punând cariera muzicală în repaus.

Munca lui Timberlake i-a adus nouă Premii Grammy și patru Premii Emmy. A fondat casa de discuri Tennman Records și o casă de modă numită William Rast.

1990 - A fost deschis la Moscova primul restaurant McDonalds 

Odată cu retragerea marilor branduri din industria de fast food, ca reacţie la invazia din Ucraina, ruşii s-au trezit fără acest tip de restaurante, dar guvernanţii de la Moscova au promis că vor veni cu o soluţie. Astfel, a fost deschis un lanţ de restaurante care le-a preluat pe cele ale McDonald's, sub lozinca „Numele se schimbă, dragostea rămâne”.

2010 - Avatar devine primul film cu încasări de peste 2 miliarde de dolari la nivel mondial 

Avatar este un film epic științifico-fantastic american apărut la sfârșitul anului 2009, scris și regizat de regizorul canadian James Cameron (cele mai cunoscute producții ale acestuia fiind seria Terminator și Titanic). Acțiunea filmului se petrece în anul 2154 pe Pandora, o lună din sistemul stelar Alpha Centauri.

Aici oamenii și-au stabilit o bază stelară pentru a exploata rezervele naturale de un prețios minereu ce se găsește pe satelitul natural, în timp ce populația aborigenă Na’vi – o rasă de aborigeni umanoizi – reușeste să reziste expansiunii coloniștilor, care le amenință existența lor precum și a ecosistemului pandorian. După spusele lui Cameron, titlul filmului se referă la trupurile modificate genetic utilizate de personajele din film pentru a interacționa cu populația Na’vi.

2020: Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană

Decizia vine după 47 de ani ca stat membru, din 1 ianuarie 1973 (în Comunitatea Economică Europeană).

Acordul de retragere a intrat în vigoare în momentul ieșirii Regatului Unit din UE, la 31 ianuarie 2020. Regatul Unit nu mai este stat membru al UE și este considerat țară terță. Mai este cunoscut și ca Brexit. Hotărârea a fost luată în urma organizării unui referendum.

 FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

În perioada de tranziţie care a urmat Regatul Unit a continuat să aplice regulile blocului comunitar, dar fără să participe la procesul decizional al UE, timp în care Londra şi Bruxellesul au negociat relaţia lor viitoare.

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite