30 septembrie: actrița italiană Monica Bellucci împlinește 59 de ani VIDEO

0
Publicat:

Pe 30 septembrie, în 1964, să nășteau actriţa italiană Monica Bellucci și actorul român Mihai Constantin. În 1975, în aceeași zi, veneau pe lume gimnastul român Marius Urzică și actrița franceză Marion Cotillard, iar în 2015 se stingea din viață interpreta de muzică populară Lucreţia Ciobanu, „Doamna Munților”.

30 septembrie 1955 - a murit actorul american James Dean

Cunoscut mai ales datorită rolurilor sale din filmele „Rebel fără cauză/ Rebel Without a Cause“, „La Est de Eden/ East of Eden“ şi „Giant“, James Dean  (n. 1931) a murit la vârsta de 24 de ani, într-un accident de maşină.

30 septembrie 1964 - s-a născut actrița italiană Monica Bellucci

Celebra actriţă de origine italiană împlinește de 59 de ani.

Născută în Citta di Castello, o comună din provincia Perugia, Italia, pe 30 septembrie 1964,   Monica Bellucci  s-a bucurate de trăsături fizice de excepţie, devenind muza multor designeri, fiind recunoscută drept una dintre cele mai frumoase actriţe europene.

Puțină lume știe că, iniţial, a început o carieră în domeniul juridic, dar, în timp ce era studentă a lucrat ca fotomodel. A debutat ca actriţă de televiziune în 1990, iar la Hollywood a devenit cunoscută doi ani mai târziu, cu rolul din filmul „Dracula“ al lui Francis Ford Coppola.

Monica Bellucci. FOTO Shutterstock
Monica Bellucci. FOTO Shutterstock

Rolul din „L'appartement“ (1996) a fost cel care a propulsat-o, urmând apoi interpretări în „Malena“ (2000), „Suspect de crimă/ Under suspicion“ (2000), „Frăţia lupilor/ Le Pacte des loups“ (2001), dar şi în şocantul „Ireversibil/ Irreversible“, de Gaspar Noe, alături de fostul ei soţ, actorul Vincent Cassel.

30 septembrie 1964 - s-a născut actorul român Mihai Constantin

Mihai Constantin împlinește 59 de ani. S-a născut într-o familie de artişti, fiind fiul actorului George Constantin şi al mezzosopranei Iulia Buciuceanu, sora actriţei Tamara Buciuceanu. 

A debutat în actorie în filmul „Cutia de viteze“, însă rolul care i-a dus celebritatea a fost cel al lui Ionică din Liceenii. De-a lungul carierei a jucat într-o lungă serie de filme şi piese de teatru, însă actorul este confundat în continuare cu personajul căruia i-a dat  viaţă în anul 1986.

30 septembrie 1975 - s-a născut gimnastul și antrenorul român Marius Urzică 

Marius Urzică împlinește 48 de ani. Singurul campion olimpic al gimnasticii masculine româneşti, supranumit „Regele calului cu mânere“,  Marius Urzică a cucerit medalii la toate competiţiile majore.

În 2000, la Sydney, a devenit campion olimpic la cal, cucerind alte două medalii de argint şi una de bronz la cea mai importantă competiţie polisportivă din câte se organizează. Fost triplu campion mondial şi european, Marius Urzică a rămas devotat sportului în care a făcut prformanță. Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, fostul gimnast şi actual antrenor a povestit despre cele mai dificile momente din carieră şi modul în care le-a depăşit, deşi oamenii îi vedeau parcursul încheiat. Nici măcar atunci când medicii nu îi mai dădeau nicio şansă nu a renunţat la gimnastică. „Totul stă în pasiune şi în forţa de a lupta”, spune Marius Urzică.

30 septembrie 1975 - s-a născut actrița franceză Marion Cotillard.

Actriţa Marion Cotillard, premiată cu Oscar pentru rolul Edith Piaf din „La môme” (2007) împlinește 48 de ani.

Născută  la Paris, şi crescută în Orleans, copilăria lui Marion Cotillard s-a desfăşurat în preajma a diverse forme de manifestare artistică. Tatăl său, Claude, a fost actor şi regizor, iar mama ei, Niseema Theillaud, a fost, de asemenea, actriţă.

La 16 ani, Marion s-a mutat la Paris pentru a face primii paşi spre o carieră în actorie. Primul său rol într-un film faimos a fost în „Taxi“, proiectul lui Luc-Besson din 1998, unde o interpretează pe iubita unui bărbat care livrează pizza şi care devine, ulterior, şofer de taxi. Filmul lui Besson avea să devină, alături de sequel-urile sale, unul dintre cele mai de succes din Franţa. În 2005, primea un premiu Cesar, pentru rolul său din „Un Long Dimanche de fiancailles” („A very Long Engagement“). Devenită celebră în cinematografia franceză, a cucerit apoi și America.

În 2007 a fost premiată cu Oscar pentru rolul Edith Piaf din „La môme”. 

30 septembrie 1980 - s-a născut tenismena elvețiană Martina Hingis 

Martina Hingis împlinește 43 de ani.

Tenismena elvețiană a petrecut, de-a lungul carierei sale sportive, 209 săptămâni pe primul loc al clasamentului WTA, fiind considerată una dintre cele mai bune jucătoare din istorie. Este deținătoarea a cinci trofee de Grand Slam la simplu şi câştigând din tenis peste 24 de milioane de dolari. Sportiva s-a retras, până acum, în mai multe rânduri din tenis, revenind mereu asupra deciziei. 

30 septembrie 1983 - s-a născut actriță română Diana Dumitrescu 

Diana Dumitrescu împlinește 40 de ani. Actrița este cunoscută publicului atât pentru roluri principale în seriale româneşti, cât şi pentru apariţiile sale în lungmetrajele „Minte-mă frumos“, „În film la Naşu’“, „Hot Shorts“ şi „A Royal Christmas“. 

30 septembrie 1983 - s-a născut gimnasta română Andreea Răducan 

Andreea Mădălina Răducan împlinește 40 de ani. De-a lungul carierei, Andreea a cucerit două medalii olimpice în 2000 (aur cu echipa şi argint la sărituri), plus zece medalii la Campionatele Mondiale şi Europene.

La Jocurile Olimpice din 2000, găzduite de Sydney a trăit drama vieții ei: a pierdut aurul olimpic, câștigat la individual compus din cauza unor pastile de Nurofen pe care le-a primit din partea doctorului echipei pentru o banală răceală. Cazul a fost ultramediatizat în presa internațională.

După un proces dureros, doctorul echipei României a fost găsit vinovat de neglijență, pentru că ar fi trebuit să știe că medicamentul respectiv conține o substanță interzisă. Drept urmare, el a fost suspendat până la Jocurile Olimpice de la Atena, în 2004. Andreea Răducan a rămas fără aurul de la individual compus, dar a păstrat titlurile olimpice câștigate cu echipa României și la sărituri.

30 septembrie 2007 - a murit baritonul român de etnie armeană David Ohanesian

Personalitate marcantă a scenei lirice româneşti şi europene, David Ohanesian (n. 1927) a făcut parte, alături Octav Enigărescu şi Nicolae Herlea, din triada de aur a celor mai mari baritoni ai ţării. Este cel mai apreciat „Oedip" al secolului XX, operă pe care a cântat-o, pentru prima data în România, în anul 1958, în cadrul primului Festival Internaţional "George Enescu". A murit la vârsta de 80 de ani,

30 septembrie 2015 - a murit interpretă de muzică populară Lucreția Ciobanu.

Născută în 1924, în localitatea Topârcea, din judeţul Sibiu, Lucreţia Ciobanu a devenit cunoscută pentru interpretarea doinelor ardeleneşti şi a muzicii folclorice din zona Sibiului.  A fost supranumită de „Doamna Munţilor”, datorită faptului că o parte importantă din repertoriul său a fost constituit din cântece păstoreşti.

Contribuţia sa la promovarea folclorului românesc i-a adus Lucreţiei Ciobanu numeroase distincţii. Fostul preşedinte Ion Iliescu i-a conferit artistei Crucea Naţională „Serviciul Credincios clasa a III-a”, în noiembrie 2002, această distincţie fiind urmată de „Ordinul Meritul Cultural”, în grad de Mare Ofiţer, categoria D - „Arta Spectacolului, în 2004. „Doamna Munţilor” a mai primit şi titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Sibiu, în August 2013.
Lucreția Ciobanu a murit la vârsta de 90 de ani.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite