Video 3 Decembrie: A fost efectuat, cu succes, primul transplant de inimă din lume. Cine a fost medicul care a realizat intervenția

0
Publicat:

În data de 3 decembrie 1933 a început funcționarea efectivă a Spitalului de Urgență din București. Tot pe 3 decembrie, s-a născut, în anul 1891, marele sculptor român Oscar Han, iar în 1991 a încetat din viaţă filosoful român Petre Ţuţea. 

Chirurgul Christiaan Barnard Foto: The Heart of Cape Town Museum
Chirurgul Christiaan Barnard Foto: The Heart of Cape Town Museum

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi

Marcată în fiecare an la 3 decembrie, această zi a fost stabilită de către Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi („International Day of People with Disability”) are ca obiectiv promovarea unei mai bune înţelegeri în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. 

În 2024, tema Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi este „Amplificarea leadership-ului persoanelor cu dizabilități pentru un viitor incluziv și durabil”. Sloganul mișcării globale pentru drepturile persoanelor cu dizabilități este „Nimic despre noi fără noi”.

1891 - S-a născut marele sculptor român Oscar Han  

Oscar Han s-a născut la 3 decembrie 1891, la Bucureşti. A fost un autor, monograf și sculptor român. Face parte din generaţia artiştilor care debutează la începutul secolului al XX-lea şi se afirmă în perioada interbelică.  

A fost membru al „Grupului celor patru”, din care mai făceau parte pictorii Nicolae Tonitza, Ștefan Dumitrescu și Francisc Șirato. „Grupul nu şi-a alcătuit un anumit program, pe cei patru i-a unit o concepţie comună despre artă precum şi o strânsă prietenie'', potrivit Institutului Cultural Român.

Oscar Han este autorul a numeroase monumente: „M. Kogălniceanu" (1937) şi „Constantin Brâncoveanu" (1936), ambele în Bucureşti, „Victoria" (1932, la Mărăşeşti), „M. Eminescu" (la Constanţa şi Oradea), „Anghel Saligny" (1958, la Constanţa), „Mircea cel Bătrân" (1967, la Turnu Măgurele), „Mihai Viteazul" (1968, la Alba Iulia)... Alte compoziţii statuare realizate de Oscar Han sunt „Ştefan cel Mare" şi „Horia, Cloşca şi Crişan".

A realizat și o serie de busturi – „Eschil", „Sofocle", „Dante", „Eminescu", „Pârvan", „Iorga", respectiv lucrări compoziţionale ca „Eden", „Isus şi Magdalena", „Primul sărut", „Himeră". Lucrări ale sale se găsesc în mai multe muzee şi colecţii.

În 1964 i-a fost decernat titlul de Maestru emerit al artei, iar în 1968 - Ordinul Meritul Cultural clasa I.

Oscar Han a murit la 14 februarie 1976, la vârsta de 84 de ani, la Bucureşti.

1927 - S-a lansat primul film cu Stan și Bran, „Putting Pants on Philip”

Arthur Stanley Jefferson, cunoscut mai ales sub numele Stan Laurel, și Norvell Hardy, cunoscut mai ales sub numele Oliver Hardy sau Babe Hardy, au alcătuit un celebru cuplu comic în cinematografia americană. Cei doi, știuți mai bine în România ca „Stan și Bran”, s-au completat perfect pe scenă și au devenit cei mai buni prieteni în viața reală.

Oliver Hardy a murit pe 7 august 1957, iar Stan Laurel la 23 februarie 1965. După moartea prietenului său, Stan a refuzat să mai urce pe scenă sau să joace în vreun alt film. „Lumea a pierdut un geniu al comediei, iar eu mi-am pierdut cel mai bun prieten”, a spus Stan.  Acesta n-a fost prezent la înmormântarea prietenului său, spunând că „Babe ar înţelege”.

1933 - A început funcționarea efectivă a Spitalului de Urgență din București, actualul Spital de Urgență Floreasca

În data de 6 octombrie 1933, prin decizia Ministerului Sănătății nr 68920, publicată în 31 octombrie 1933 M.OF. nr 251, spitalul de urgență este înființat de drept, coordonatorul acestui nucleu nou creat fiind medicul Iacob Iacobovici. Spitalul își începe funcționarea efectivă din decembrie 1933, iar inaugurarea oficială, în prezența oficialităților statului, are loc abia în 5 mai 1934.

Situat inițial pe malul Dâmboviței, spitalul a fost finanțat din fondurile personale ale lui Nicolae Minovici (ipotecarea casei personale), permitea îngrijirea tuturor bolnavilor indiferent de posibilitatea de a plăti serviciile medicale și avea o secție de chirurgie cu 60 de paturi. În acelaș an este înființată în spital și o secție de toxicologie.

La 24 august 1944 clădirea spitalului de pe malul Dâmboviței a fost distrusă de bombardamentele aviației germane. Spitalul a fost mutat în clădirea Sanatoriului Antoniu, aici fiind adăugate noi secții de terapie intensivă, toxicologie și arși. În această perioadă spitalul avea 150 de paturi.

În anul 1949 spitalul se mută într-o nouă locație, locație păstrată până în prezent, Calea Floreasca. La acea vreme spitalului i s-au adăugat noi secții medicale, secția de terapie intensivă, ortopedie și boli interne. Numărul paturilor a crescut ajungând la 400.

1948 - S-a născut Ozzy Osbourne, solistul trupei Black Sabbath

John Michael Osbourne, cunoscut ca Ozzy Osbourne, s-a născut în 1948 în Marea Britanie. În anii 1970 s-a remarcat ca vocalist al formaţiei Black Sabbath, devenită una dintre cele mai cunoscute trupe de heavy metal din toate timpurile.

După despărţirea de Black Sabbath, în 1979, Osbourne şi-a construit o carieră solo de succes. În 1994 a obţinut Premiul Grammy pentru piesa „I Don’t Want to Change the World” de pe albumul „Live & Loud”. A vândut, împreună cu Black Sabbath şi ca solist, peste o sută de milioane de discuri. 

Ozzy Osbourne a intrat în octombrie 2024 în Rock & Roll Hall of Fame.

1960: S-a născut actrița americană Julianne Moore 

Julianne Moore, pe numele ei adevarat Julie Anne Smith, este o actriță americană. A absolvit Frankfurt Ameerican High School în 1979, apoi și-a obținut licența la School Of Fine Arts din cadrul Universității din Boston.

Debutul vine în serialul TV „As the world turns", unde joacă un dublu rol pentru care primește Daytime Emmy Award. Începutul anilor '90 o fac remarcată în roluri și filme mai notabile, dar jucând în roluri secundare: „The hand that rocks the cradle" (Mâna care împinge leagănul), „Benny and Joon", în care a jucat alături de Johnny Depp. Succesul si recunoasterea vin odata cu rolul ei din „Short cuts" („Poveşti întretăiate”), cariera ei cunoscând din acel moment o turnura ascendentă. A primit numeroase distincții.

Actrița a fost recompensată pentru rolurile sale din filme cu steaua numărul 6250 amplasată pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.

Anul 2015 a fost triumfător pentru actriță, deoarece a câștigat pentru partitura ei din filmul „Still Alice” trei premii: Bafta, Globul de Aur și premiul Oscar la categoria Cea mai bună actriță în rol principal. 

1966: S-a născut designerul român Cătălin Botezatu 

Cătălin Botezatu s-a născut pe 3 decembrie 1966 la Alexandria şi este unul dintre cei mai cunoscuţi creatori de modă de la noi din ţară. Și-a început cariera în modă în anul 1984 ca manechin al casei de modă Venus, condusă de Zina Dumitrescu. În anul următor, a primit, la Frankfurt, titlul de Cel mai bun manechin al anului în Europa

Cătălin Botezatu Foto: Facebook/Cătălin Botezatu
Cătălin Botezatu Foto: Facebook/Cătălin Botezatu

A urmat cursurile Institutului European de Modă din Milano, unde l-a avut ca profesor pe celebrul Gianni Versace, care și-a lăsat amprenta pe multe din viitoarele sale creații. Creatorul italian l-a ales să lucreze timp de șase luni în celebrele „Ateliere Versace” de la Milano.

Cătălin Botezatu şi-a deschis prima casă de modă în 1996, lansând numeroase colecții. De-a lungul carierei sale a obținut numeroase premii și distincții.

57 de ani de la realizarea primul transplant de inimă

Un număr de 30 de medici, în frunte cu Christiaan Barnard, au schimbat lumea, la data de 3 decembrie 1967, la Spitalul Groote Schuur din Cape Town, capitala Africii de Sud.

Chirurgul Christiaan Barnard Foto: Getty Images
Chirurgul Christiaan Barnard Foto: Getty Images

În urmă cu 57 de ani, chirurgul sud-african Christiaan Barnard, conducând o echipă din 30 de specialiști, a efectuat, cu succes, primul transplant de inimă. Beneficiarul transplantului, a fost Louis Washkansky, un bărbat de 53 de ani.

Inima a fost transplantată de la o tânăra de 25 de ani care a fost declarată în moarte cerebrală, după ce tatăl ei şi-a dat acordul pentru folosirea rinichilor şi a inimii pentru transplant.

Operaţia de transplant, care a avut loc la 3 decembrie, a implicat mai multe lucruri neprevăzute, dar, cu ajutorul aparatului inimă-plămâni, echipa condusă de Barnard a reuşit să menţină pacientul în viaţă până când inima primită a început să aibă ritmul de bătăi potrivit.

În echipa chirurgului Christiaan Barnard a făcut parte şi fratele său, doctorul Marius Barnard, mâna sa dreaptă în timpul operaţiei.

Recuperarea imediată a domnului Waskansky a fost excelentă (...) Pentru prima dată în istoria medicală puteam observa efectul pe care l-a avut o inimă sănătoasă la un pacient, care, până atunci, era în insuficienţă cardiacă", spunea Christiaan Barnard.

Totuşi, după 12 zile, pacientul a început să aibă probleme la plămâni, a făcut pneumonie şi a decedat la 18 zile după transplant. Inima a fost ultimul organ care a cedat, iar cauza morţii a fost pneumonia.

Tehnica a avansat, fiind creat și un tratament medicamentos care să prevină respingerea organului transplantat. Dr. Barnard a continuat operațiile, iar timpul supravieţuirii a crescut la 12 ani şi 6 luni (prima persoană de culoare care a beneficiat de transplant de inimă). Azi operaţia de transplant cardiac se face cu mare succes peste tot în lume.

În 1983, la 61 de ani, Christiaan Barnard s-a retras din activitate. A redactat şi editat mai multe cărţi în domeniul sănătăţii, iar cu ajutorul unor profesionişti a scris şi două autobiografii. Doctorul a murit la 2 septembrie 2001, la vârsta de 78 de ani.

1991: A încetat din viaţă Petre Ţuţea, filosof, eseist, economist şi om politic român 

Petre Ţuţea s-a născut la 6 octombrie 1902, la Boteni, judeţul Argeş. A fost un autor, economist, eseist, filosof, jurist, politician și publicist român, membru al Mișcării Legionare, victimă a regimului comunist din România. Petre Țuțea este arestat în 12 aprilie 1948, fiind încarcerat în arestul Siguranței din str. Rahova, acuzațiile care i se aduceau fiind de spionaj în favoarea anglo-americanilor.

Petre Țuțea Foto: Arhivă
Petre Țuțea Foto: Arhivă

În realitate, în 11 februarie 1948 diplomatul britanic John Bennet a înaintat la Foreign Office un raport asupra situației economice din România, citând pe larg dintr-o lucrare redactată cu ani în urmă de Petre Țuțea, în cadrul Oficiului de Studii al Ministerului Industriei și Comerțului (Economiei Naționale), privind relațiile economice româno-germane din trecut, ca bază de comparație cu relațiile economice româno-sovietice.

A fost supranumit un Socrate român, datorită preocupărilor filosofice şi rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul său personal în orice circumstanţe, chiar şi în închisoare. Din cauza persecuţiei a publicat foarte puţin înainte de 1989, însă imediat după prăbuşirea regimului comunist scrierile şi interviurile sale au început să fie difuzate.

S-a bucurat de prietenia lui Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Constantin Noica. A fost preocupat de filosofia religioasă creştin-ortodoxă: „Bătrâneţea şi alte texte”, „Tratat de economie politică”, „Comentarii la Platon”, „Reflecţii religioase asupra culturii”, „Filosofia nuanţelor”, „Introducere mistică în filosofia modernă”.

Petre Ţuţea s-a stins din viaţă la Bucureşti, la 3 decembrie 1991, şi a fost înmormântat în cimitirul din localitatea natală. 

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite