27 ianuarie: Se naște marele compozitor Wolfgang Amadeus Mozart, dar și marele actor român, Florin Piersic
0În ziua de 27 ianuarie se nasc două mari personalități, fiind vorba de celebrul compozitor Wolfgang Amadeus Mozart, și marele actor român, Florin Piersic.
98: A murit Nerva, unul din cei Cinci împărați buni ai Imperiului Roman
Născut în anul 30 d. Hr., Nerva a fost unul din cei „Cei cinci împărați buni ai Imperiului Roman”, pe lângă Traian, Hadrian, Antoninus Pius și Marcus Aurelius.

Nerva a condus Imperiul între anii 96-98, și s-a remarcat prin faptul că a încercat să restabilească prestigiul senatului și să reabiliteze victimele persecuțiilor predecesorului său, Domițian.
La 27 ianuarie 98, Nerba se stinge din viață din cauza febrei, într-o vilă din Grădinile lui Salustiu.
1756: Se naște Wolfgang Amadeus Mozart, marele compozitor austriac
La 27 ianuarie 1756, la Salzburg, în Austria, se naște Wolfgang Amadeus Mozart, unul din cei mai renumiți compozitori din istoria muzicii universale.
La doar patru ani, Mozart demonstra o înclinaţie muzicală uluitoare, luând, de la tatăl său, primele lecţii de clavecin, potrivit Rador. La doar un an după, micul Mozart susținea concerte compuse de Georg Christoph Wagenseil, la vioară și clavecin.

La rândul său, micul muzician a compus câteva piese la pian, transcrise imediat de tatăl său, deoarece nu învățase încă să scrie.
Tot la doar cinci ani, în noaptea de anul nou 1761/1762, acesta a susținut un concert în fața a două mii de oameni, la Salzburg, pe care a reușit să-i uluiască cu talentul său. În aceeași lună, tatăl său, Leopold Mozart, obţine de la arhiepiscopul Schrattenbach un concediu de trei săptămâni, pentru a-i organiza fiului său un „turneu” și a arăta practic lumii această minune.
Turneul, desfășurat pe la marile curţi regale şi imperiale ale vremii, se va întinde pe nouă ani. Prima dată când s-a bucurat de succes a fost la Viena – capitala mondială a muzicii clasice, unde a cântat la Curtea Imperială, în aplauzele Mariei-Antoaneta, viitoare regină a Franţei -, apoi la Bonn, Aachen, Bruxelles, şi, în fine, la Paris.
La 4 august 1782, se căsătoreşte, la Catedrala Sf. Ștefan din Viena, cu scriitoarea şi cântăreaţa de operă Constanze Weber ce doi având șase copii, născuţi în aproape 9 ani, însă doar doi dintre aceştia au supraviețuit.
Deoarece starea lui de sănătate se agravase, iar în ultimii lui ani se afla la pat, supravegheat de soția acestuia, Mozart s-a stins din viață la 35 de ani, 5 decembrie 1791, la Viena, lăsând în urmă 626 de compoziţii realizate 41 de simfonii, printre care sunt de menționat Simfonia nr. 35 Haffner, nr. 36 Linz, nr. 40 și nr. 41 Jupiter, 27 concerte pentru pian și orchestră, 7 concerte pentru vioară și orchestră, concerte pentru clarinet, pentru harpă și flaut, pentru corn și orchestră, 2 simfonii concertante, divertismente, serenade.
1936: Se naște celebrul actor român, Florin Piersic
Născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj-Napoca, Florin Piersic este unul din cei mai cunoscuți actori români. Acesta și-a petrecut o parte din copilărie la Suceava, după care a revenit la Cluj, unde a urmat Liceul de băieți nr. 3 – Colegiul Național Emil Racoviță de astăzi, potrivit Rador.

A urmat mai târziu Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (azi, UNATC), pe care l-a absolvit în 1957. Doi ani mai târziu, în urma unui concurs, devine angajat al Teatrului Naţional din Bucureşti, unde debutează cu rolurile Alexei, din „Tragedia optimistă”, şi cel al lui Richard Dudgeon, în „Discipolul diavolului”.
În lumea cinematografică, Florin Piersic rămâne cunoscut pentru rolurile sale în filmele „Drumul oaselor” (1980), „Trandafirul galben”(1982), „Misterele Bucureştilor” (1983), „Masca de argint” (1985), „Colierul de turcoaze” (1986) şi „Totul se plăteşte” (1985).
Actorul a trecut prin trei căsnicii, prima oară căsătorindu-se cu actrița Tatiana Iekel în 1962, împreună cu care l-au adus pe lume pe Florin Piersic Jr., în 1968. S-a căsătorit a doua oară cu actrița, Anna Szeles, devenind în 1976 tată pentru a doua oară, relație ce s-a încheiat cu divorțul în 1985.
Din 1993 până astăzi, actorul a rămas alături de Anna Török, de asemenea originară din Cluj.
Din anul 2008 este cetăţean de onoare al municipiului Oradea. De-a lungul timpului, Florin Piersic a primit acest titlu al mai multor orașe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, București sau Galați.
În 2009, actorul a fost premiat pentru întreaga sa carieră la festivalul de film Transilvania, primind şi Medalia de Aur a Artelor Transilvane.
Tot în cinstea carierei sale, la 26 ianuarie 2011, cinematograful „Republica” din Cluj Napoca este redenumit „Florin Piersic”, iar în interior a fost deschisă cafeneaua „La Mărgelatu”.
1978: Se naște realizatorul TV Cătălin Măruță
Cătălin Măruță, unul din cei mai cunoscuți oameni de televiziune români, s-a născut la 27 ianuarie 1978, la Târgu Jiu. În orașul natal a absolvit liceul, după care s-a mutat în București, unde a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității „Nicolae Titulescu".

Până să ajungă în 2007 la ProTV, Măruță a mai lucrat și la TV Super Nova, TVR, Activ FM şi Realiatea TV. La ProTV, a prezentat cunoscutele emisiuni Happy Hour, care a devenit La Măruță.
Împreună cu Andra Măruță, cu care s-a căsătorit în 2008, au doi copii, David și Eva Măruță.
1979: Se naște actrița britanică, Rosamund Pike
La 27 ianuarie 1979, la Londra, Marea Britanie, părinții săi activând tot în domeniul artelor, doar că la operă. Mama sa este violonistă, iar tatăl său este cântăreț de operă.

Până să debuteze în lumea filmelor, aceasta a jucat în mai multe seriale britanice, printre care „Wives and Daughters” (1999).
În 2002, actrița primește un rol în seria de filme James Bond, mai exact în „Die Another Day”.
Alte filme în care a jucat, și pentru care este recunoscută, sunt „Johnny English Reborn” (2011), Wrath of the Titans (2012), dar și Jack Reacher (2012). În schimb, filmul pentru care a primit cele mai multe nominalizări, dar și premii, este „Gone Girl” (2014), regizat de David Fincher.
1992: A fost semnat Tratatul de prietenie, colaborare și bună vecinatate cu Bulgaria.
La 27 ianuarie 1992, fostul preşedinte Ion Iliescu a efectuat o vizită oficială în Bulgaria la invitaţia preşedintelui acestei ţări, Jelio Jelev. Cu acest prilej a fost semnat Tratatul de prietenie, colaborare şi bună vecinătate româno-bulgar, scrie Ziarul de Cluj.