26 decembrie: 18 ani de la cutremurul devastator din Oceanul Indian. Peste 220.000 de oameni au murit

0
Publicat:

Tot pe 26 decembrie s-au născut și Elena Udrea și actorul Kit Harington, cunoscut pentru rolul lui Jon Snow din „Game of Thrones”.

Peste 220.000 de oameni au murit după cutremurul din Indonezia. FOTO Wikipedia
Peste 220.000 de oameni au murit după cutremurul din Indonezia. FOTO Wikipedia

1848 - „Baba Hârca” 

La 26 decembrie a avut loc premiera, la Teatrul Național din Iași, a primei operete românești „Baba Hârca”, de Alexandru Flechtenmacher, pe libretul lui Matei Millo, care a interpretat rolul titular. 

Baba Hârca este considerată marea vrăjitoare care încheagă apele şi coboară stelele din cer, ea locuind într-o văgăună ascunsă. 

Alexandru Flechtenmacher a fost compozitor, dirijor şi pedagog român, întemeietorul şi primul director al Conservatorului de Muzică şi Declamaţiune din Bucureşti. 

1893: S-a născut Mao Zedong 

Mao Zedong s-a născut la 26 decembrie 1893 și a murit la 9 septembrie 1976. A fost cel mai puternic revoluţionar chinez şi lider al Partidului Comunist Chinez. În timpul în care s-a aflat la conducerea unicului partid chinez a lansat diverse campanii, printre care: „Marele salt înainte” și Revoluția Culturală, cu rezultate catastrofale. 

Mao Zedong
Mao Zedong. Foto: Arhivă

Mao Zedong a rămas o figură controversată. Chinezii îl consideră un mare revoluționar, un mare conducător de armată și un om care a ajutat economia Chinei. Zeci de milioane de oameni au murit în timpul în care acesta s-a aflat la conducerea Chinei.   

1941 – Franklin D. Roosevelt a semnat un proiect de lege prin care stabilește ultima zi de joi din luna noiembrie ca Ziua Recunoștinței

Primii coloniști protestanți ajunși în Lumea Nouă, la colonia englezească Plymouth (în prezent Massachusetts), au marcat pentru prima dată această sărbătoare, în anul 1621 d.H., în semn de recunoștință față de recolta obținută. 

Curcan, piure de cartofi
Preparatele specifice: : curcanul și piureul de cartofi. Foto shutterstock

La 3 octombrie 1789, președintele american George Washington declara Ziua Recunoștinței drept sărbătoare națională. 

La 26 decembrie 1941, președintele SUA Franklin D. Roosevelt a semnat un proiect de lege prin care stabilea ultima zi de joi din luna noiembrie ca Ziua Recunoștinței. 

Preparatele specifice sunt: curcanul, jambonul, piureul de cartofi, cartofii dulci, porumbul și plăcinta de dovleac. 

1973: S-a născut Elena Udrea 

Elena Gabriela Udrea s-a născut la 26 decembrie 1973. Între 1988 și 1992 a studiat la Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Buzău. Între 1992-1996 a urmat cursurile Facultății de Științe Juridice și Administrative din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din București.  

Elena Udrea
Elena Udrea execută în prezent o pedeapsă de 6 ani de închisoare. FOTO Inquam/Octav Ganea

În plus, a urmat cursurile Colegiului Național de Apărare. 

Din anul 1997 a fost avocat titular al cabinetului Individual de Avocatură „Udrea Elena Gabriela". În anul 2004 a devenit membru PNL. Între 2004-2005 a fost Consilier General al Municipiului București, Președinte al Comisiei Juridice și de Disciplină. 

În anul 2005 a fost consilier de stat la Administrația Prezidențială și șef al Cancelariei prezidențiale. 

În anul 2008 a fost numită ministru al Turismului, urmând ca în perioada octombrie-decembrie 2009 să fie și ministru interimar al Mediului. În luna decembrie a anului 2009 a devenit ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului. A fost președinte al PDL în anul 2010. 

A fost implicată în dosarele penale: „Microsoft”, „Gala Bute” și „Hidroelectrica”. 

Elena Udrea execută în prezent o pedeapsă de 6 ani de închisoare, primită în dosarul „Gala Bute”, fiind încarcerată la penitenciarul Târgşor, începând din luna iunie. 

1986: S-a născut Kit Harington   

Actorul s-a născut la 26 decembrie 1986, în Acton, Londra, și este cunoscut pentru rolul lui Jon Snow din „Game of Thrones”. În anul 2013 a obținut Premiul Young Hollywood pentru actorul anului. 

Kit Harington
Kit Harington, cunoscut pentru rolul Jon Snow din „Game of Thrones”. FOTO HBO

Amintim câteva dintre filmele sau serialele în care Kit Harington a jucat: „The Eternals”, „Pompeii”, „Modern Love”, „Gunpowder”, „How to Train Your Dragon 2” 

Harington a început în anul 2011 o relație cu colega sa din serialul „Game of Thrones”, Rose Leslie, iar în anul 2017 și-au anunțat logodna. Un an mai târziu s-au căsătorit. 

În anul 2019 s-a internat într-un centru de reabilitare privat din SUA pentru a-şi trata problemele cu stresul şi cu alcoolul. 

1989 - Petre Roman, numit în funcția de premier al guvernului României 

Politicianul și profesorul universitar Petre Roman s-a născut la 22 iulie 1946, la București. A studiat la Liceul „Dr. Petru Groza”, actualul liceu de informatică din București. În anul 1968 a absolvit Facultatea de Energetică a Universității Politehnica din București. 

Petre Roman
Petre Roman a fost numit în funcția de premier la 26 decembrie 1989. Foto: Arhivă

A fost cadru didactic la trei universități din Toulouse. Până la Revoluția Română din Decembrie ’89, Petre Roman era cunoscut pentru cariera sa universitară. 

De asemenea, a publicat peste o sută de lucrări științifice. La 26 decembrie 1989, Petre Roman a fost numit prim-ministru, fiind primul premier al României post-decembriste, funcţie pe care a ocupat-o până în toamna anului 1991. 

Acesta a fost numit prin decretul Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN). 

1997: A murit Mircea Veroiu 

Regizorul, scenaristul și actorul român s-a născut la 29 aprilie 1941, la Târgu Jiu și a murit la 26 decembrie 1977. În anul 1970, Mircea Veroiu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L Caragiale” din București. 

În acelaşi an, a participat la realizarea documentarului „Apa ca un bivol negru". Între 1986-1990 a lucrat în Franța, conform volumului „1234 cineaști români”. Din anul 1994 a fost directorul Studioului de Creație Profilm.  

Din filmografia sa amintim: „Nunta de piatră”, primind Premiul ACIN, „Duhul aurului (Premiul ACIN și Bergamo 1974), „Șapte zile”, „Hyperion”, „Dincolo de pod” (Premiul ACIN 1976). 

Alte filme: „Semnul şarpelui”, „Aşteptând un tren”, „Sfârşitul nopţii” ( Premiul ACIN 1983), „Să mori rănit din dragoste de viaţă” ( Premiul ACIN 1984), „Adela” (premiat la San Remo, 1985). 

În anul 1986 Mircea Veroiu a plecat în Franța, la Paris, iar în 1989 a revenit în țară. 

2004: Peste 220.000 de oameni au murit după cutremurul din Oceanul Indian

La 26 decembrie 2004, valuri uriașe provocate de un cutremur submarin cu magnitudinea de 9,3 grade pe scara Richter au lovit 14 țări cu ieșire la Oceanul Indian. 

Aproximativ 227.898 de oameni au murit după seism. În provincia indoneziană Aceh, unde apa a urcat până la peste 30 de metri, circa 168.000 de persoane au fost ucise. Totodată, valul seismic s-a propagat la sute de kilometri, afectând insulele Maldive şi Somalia. 

Cutremurul s-a produs în largul insulei indoneziene Sumatra. 

Indonezia, Sri Lanka, India, Thailanda, Maldive, Malaezia, Myanmar, Somalia, Kenya, Tanzania, Africa de Sud, Seychelles, Bangladesh și Australia au fost statele afectate de valurile tsunami.    

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite