26 august, ziua în care a avut loc ultima execuție publică în București VIDEO
0La 26 august 1826, au fost spânzurați doi bărbați care s-au răzvrătit împotriva domnitorului. Tot într-o zi de 26 august s-au născut Maica Tereza și Nicolae Dobrin.
1826: ultima execuție publică la București
Ghiță Cuțui și Simion au fost spânzurați la capul Podului Târgului de Afară, pentru că, împreună cu alte persoane, s-au răzvrătit împotriva domniei.
A doua zi, trei dintre tovarășii lui Cuțui au fost plimbați „cu pieile goale“ prin târg și bătuți, după care au fost trimiși la ocnă.
Dintre mişcările de după 1821 în Principatele române, cea mai violentă a fost revolta din Oltenia, în anul 1826, sub conducerea a doi foşti participanţi la mişcarea din 1821: Simion Mehedinţeanu şi Ghiţă Cuţui.
Simion Mehedinţeanu fusese isprăvnicelul moşiei Podu Grosului, actualmente județul Mehedinţi, şi „fost căpetenie dintre apostaţi la vremea turburării ce s-au urmat aici în ţară”. Ghiţă Cuţui a fost slujitor de plasă la Broşteni, tot în judeţul Mehedinţi, şi „între apostaţi căpetenie”.
Ambii erau refugiaţi în Transilvania şi încă din anul 1825 au hotărât să adune „tovarăşi cât de mulţi” şi „să iasă cu toţi deodată în ţară pă la multe locuri”.
Ghiță Cuțui, căpitan de panduri în oastea lui Tudor Vladimirescu, este cel care a construit în 1815, o culă în lunca Motrului, în amintirea soției răpite de turcii din Ada-Kaleh, care pustiau vestul Olteniei în vremea când cetele lui Pasvantoglu terorizau Bucureștiul.
Pedeapsa cu moartea a fost desființată de Regulamentul Organic, în iulie 1831.
1910: s-a născut Maica Tereza, călugăriță catolică de origine albaneză, laureată a Premiului Nobel
Maica Tereza, născută Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, a fost o călugăriță catolică de origine albaneză care a fondat ordinul Misionarii Carității în Kolkata (Calcutta), India în 1950.
Timp de peste 45 de ani, ea a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducând și extinderea Misionarilor carității, mai întâi în toată India, apoi și în alte țări.
A întemeiat ordinul „Misionarele Carității”. A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979. A primit D.D.h.c. (Doctor of Divinity honoris causa) de la Universitatea din Serampore. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003.
La 4 septembrie 2016 a avut loc canonizarea Fericitei Maici Tereza de Calcutta, la Vatican, în Piața Sfântul Petru.
1947: s-a născut Nicolae Dobrin, fotbalist român
Pe Nicolae Dobrin, istoria îl reţine ca fiind un maestru neegalat al fentelor cu balonul rotund. Rămas de mic orfan de tată, Nicolae Dobrin îşi petrecea aproape tot timpul jucând fotbal cu prietenii, pe un maidan de pe malurile Argeşului, cunoscut sub numele de „Maracana“.
A ajuns la Dinamo Piteşti printr-o întâmplare. În 1959, impresionaţi fiind de puştii care băteau mingea cât era ziua de lungă, titularii echipei fanion a oraşului, în frunte cu Florin Halagian, le-au acordat onoarea unei miuţe, de dragul distracţiei. Numai că puştanii lui Dobrin i-au bătut pe profesionişti cu 12-2, ascunzându-le pur şi simplu mingea. La 14 ani, „Gicu“ debuta deja în primul eşalon, într-un meci cu Ştiinţa Craiova. A ars etapele în continuare, iar la 17 ani juca deja prima sa partidă în tricoul echipei naţionale, contra reprezentativei RFG-ului.
Adversar direct i-a fost Horst Szymaniak, un mijlocaş ce participase deja, la acea oră, la două Cupe Mondiale. Nimic din astea nu l-a speriat pe Dobrin, care în primele minute i-a introdus nonşalant balonul printre picioare, ca unui vechi amic de pe maidan.
În anii ce au urmat, „Prinţul din Trivale“ a condus Argeşul din succes în succes, ajutând echipa piteşteană să câştige primele şi singurele sale titluri din palmares, în 1972 şi 1979. Era vremea când refrenul „Ce ne facem, oameni buni, cu acest Dobrin, care ascunde mereu mingea de n-o mai găsim?“ se cânta pe toate stadioanele din ţară.
1950: s-a născut Mihai Mălaimare, actor român
Mihai Mălaimare este un actor de teatru și film, director al Teatrului Masca, fost deputat în legislaturile 2000-2004 pe listele PDSR și 2004-2008 pe listele PSD. Până în 2013, Mihai Mălaimare a fost membru al Consiliului Național al Audivizualului (C.N.A.).
Actorul Mihai Mălaimare s-a născut la 27 august 1950, in Botoșani.A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică in anul 1973, la clasa profesorilor Moni Ghelerter, Zoe Anghel Stanca, Geta Angheluță. A fost sef de promoție si a primit repartiție la Teatrul Național.
A jucat in spectacole ca Richard al III lea de W. Shakespeare (1975), A douăsprezecea noapte de W. Shakespeare (1984), Cyrano de Bergerac de E. Rostand (1976), Fata din Andros de Terentiu (1977) Romulus cel mare de Durenmatt, (1977) Alexandru Lapusneanu de V. Stoenescu (1978), Filumena Marturano de Ed de Fillippo, Mantaua de Gogol, Harap Alb de Raducu Itcus, etc. A regizat si a scris scenariul pieselor Actorul, Clovnii.
Actorul Mihai Mălaimare a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.
1955: s-a născut Emil Hurezeanu, poet, eseist și jurnalist român
Emil Hurezeanu este un scriitor și publicist român, care a lucrat ca jurnalist în secția română a Radio Europa Liberă. După reîntoarcerea în România, s-a remarcat ca realizator de televiziune și comentator pe subiecte politice. Apoi a fost ambasador al României în Germania. Din 2021 este ambasadorul României în Austria.
1972: are loc ediția a XX-a a Jocurilor Olimpice de vară moderne, la München, Germania de Vest
A XX-a ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la München, în Germania de Vest, în perioada 26 august - 11 septembrie 1972. München a câștigat dreptul de a organiza jocurile olimpice în iulie 1966 în detrimentul orașelor Detroit, Madrid și Montreal.
Au participat 121 de țări și 7.124 de sportivi.
Jocurile Olimpice au fost marcate și umbrite de răpirea și uciderea a 11 sportivi israelieni de către organizația teroristă palestiniană Septembrie Negru.
La deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokio din anul 2021, CIO a decis păstrarea unui moment de reculegere în amintirea acestei crime.
În ciuda măsurilor luate de Securitate, mai mulţi români au reuşit şi de această dată să înfrângă sistemul opresiv şi au fugit din satul olimpic. Lotul României s-a întors în ţară fără 39 de persoane: trei sportivi, doi antrenori şi 34 de turişti, aflăm din caietele CNSAS.
Sportiva la disciplina aruncarea suliţei Marion Becker, legitimată la Clubul Timişoara, a plecat din satul olimpic alături de soţul ei, Siegfried Becker, şi nu a mai revenit în cadrul lotului. Ea a câştigat în 1976, la Olimpiada de la Montreal (Canada), medalia de argint sub culorile Germaniei.
Voleibalistul Stelian Moculescu, jucătorul echipei Rapid Bucureşti, a dispărut în dimineaţa plecării la aeroport.
Teodor Ionescu, antrenor şi profesor la Şcoala Sportivă nr. 4 Bucureşti, şi atleta Carmen Ionescu, soţia tehnicianului, s-au făcut nevăzuţi în incinta aeroportului. Cuplul a fost ajutat de o persoană din delegaţia României care le-a înmânat paşapoartele în aerogară şi nu în avion, aşa cum prevedea procedura.
1974: a murit Charles Lindbergh, aviator american
Charles Augustus Lindbergh, Jr. a fost un pilot american, de origine suedeză, unul din pionierii zborurilor de lungă durată, devenit faimos pentru realizarea unui zbor transatlantic fără escală de la New York la Paris în 1927.
Conform unor opinii, Lindbergh și-ar fi stricat enormul renume pe care l-a cucerit datorită performanțelor sale de aviator, prin implicarea puternică în mișcarea menită să împiedice intrarea Statelor Unite ale Americii în cel de-al doilea război mondial.
După alte opinii, Lindbergh ar fi dovedit patriotism și deosebit curaj prin susținerea unei cauze pe care el o considera justă în ciuda pierderii suportului publicului.
1978: s-a născut Ionuț Iftimoaie, kickboxer român
Ionuț Iftimoaie este un fost kickboxer român. Numele său de ring este Ivan Drago.
A fost primul român care a câștigat un turneu K1 organizat in Europa (2001). A participat în cadrul mai multor gale Local Kombat/SuperKombat și a învins nume precum Josip Bodrozic, Freddy Kemayo, Sergei Gur, Stephane Revellion, Ivica Perkovic și a remizat cu Alexander Ustinov.
S-a retras după o pauză de 4 ani pe data 6 august 2016 (Galion-Comanesti) în fața a peste 35.000 de spectatori unde l-a învins pe ”calaul” fratilor Stoica : Lorenzo Javier Jorge.
1988: s-a născut Cristina Neagu, jucătoare română de handbal
Cristina Georgiana Neagu este o jucătoare profesionistă de handbal din România. În prezent, ea evoluează la clubul CSM București.
Cristina Neagu este singura handbalistă din istoria acestui sport recompensată de patru ori cu titlul de Cea mai bună handbalistă IHF a anului.
Din anul 2016, Cristina Neagu este și căpitanul echipei naționale a României.