22 aprilie: S-a născut Oppenheimer, „părintele bombei atomice” a cărui poveste a stat la baza unui film de succes
0Într-o zi de 22 aprilie s-a născut Julius Robert Oppenheimer, fizicianul american supranumit „părintele bombei atomice”. Tot pe 22 aprilie s-a născut Camil Petrescu, scriitor român, romancier, dramaturg și poet.

1500: Navigatorul portughez Pedro Álvares Cabral a descoperit Brazilia
Pedro Álvares Cabral a condus a doua expediție portugheză către India, urmând traseul deschis anterior de Vasco da Gama. Obiectivul principal al misiunii era aducerea de mirodenii prețioase și stabilirea de relații comerciale directe cu India, evitând astfel monopolul asupra comerțului de mirodenii exercitat de negustorii arabi, turci și italieni.

Expediția a pornit din Portugalia cu 13 nave și aproximativ 1.200 de oameni. Navigând spre vestul Oceanului Atlantic, Pedro Álvares Cabral a ajuns pe țărmul unui teritoriu pe care, la început, l-a considerat o insulă de mari dimensiuni. Noul pământ a fost revendicat în numele coroanei portugheze. După explorarea coastei, Cabral a realizat că nu era vorba despre o insulă, ci despre un continent – cel mai probabil.
A trimis imediat o navă înapoi în Europa pentru a-l informa pe regele Manuel I despre descoperirea sa. Teritoriul revendicat avea să primească ulterior numele de Brazilia.
1867: Stabilirea monedei naționale leu
La 22 aprilie 1867, leul a fost stabilit ca monedă națională, având un sistem bimetalic: 5 grame de argint sau 0,3226 grame de aur, împărțit în 100 de bani. Primele monede, din bronz (1, 2, 5 și 10 bani), au fost bătute în Anglia în același an. În 1868 a fost emisă prima monedă românească de aur, de 20 lei, într-un tiraj limitat, considerată probă. Din 1870 au apărut și monede de argint de 50 de bani („băncuțe”), 1 leu și 2 lei, iar din 1880 și cele de 5 lei. Monede de aur pentru circulație au fost bătute în 1883 și 1890.

1894: S-a născut Camil Petrescu, scriitor român (d. 1957)
Camil Petrescu s-a născut pe 22 aprilie 1894 și a rămas orfan de mic, fiind crescut de o doică în mahalaua Moșilor. A urmat școala primară în Obor, apoi liceele „Sfântul Sava” și „Gheorghe Lazăr”, fiind bursier datorită rezultatelor excelente. Din 1913 a studiat la Facultatea de Filozofie și Litere din București.

A debutat în revista „Facla”, în 1914, cu articolul „Femeile și fetele de azi”. În anul 1930 este numit directorul Teatrului Național din București, dar rezistă acolo doar 10 luni.
A participat ca ofițer la Primul Război Mondial (1916–1918), unde a fost rănit și și-a pierdut parțial auzul în urma unui bombardament, experiență care i-a inspirat romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război (1930).
Camil Petrescu a murit pe 14 mai 1957, lăsând neterminat romanul Un om între oameni, dedicat lui Nicolae Bălcescu.
1904: S-a născut Robert Oppenheimer, fizician american (d. 1967)
Julius Robert Oppenheimer a fost un om complex. Fizician teoretician educat la Harvard și director științific al Laboratorului Los Alamos din New Mexico în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, este adesea numit „părintele bombei atomice”.

Însă, în timpul epocii McCarthy, i-a fost revocată autorizația de securitate federală — o decizie controversată, care a fost anulată abia în 2022, după moartea sa. Au existat întrebări despre legăturile sale cu comuniști, dar și — și mai important — de opoziția sa față de dezvoltarea bombei cu hidrogen. În cele din urmă, Oppenheimer a devenit un susținător ferm al controlului armelor nucleare.
Fizicianul a fost readus în atenția publică odată cu filmul „Oppenheimer“, un thriller epic ce propulsează publicul într-un paradox impresionant, al enigmaticului savant care este nevoit să riște distrugerea lumii, pentru a o salva.
1970: Se sărbătorește pentru prima dată Ziua Pământului
Planeta noastră este sărbătorită anual pe 22 aprilie, prin două evenimente importante: Ziua Planetei Pământ și Ziua Internațională a Mamei-Pământ.

Ziua Internațională a Mamei-Pământ, stabilită de ONU prin Rezoluția 63/278 în 2009, este recunoscută de toate statele membre. Conceptul de „Mama-Pământ” provine din tradiții străvechi și exprimă legătura profundă dintre oameni și planeta care le susține viața.
Ziua Planetei Pământ a fost marcată pentru prima dată în 1970, când 20 de milioane de americani au participat la evenimente dedicate protejării mediului. Inițiativa i-a aparținut senatorului american Gaylord Nelson și a fost, la început, celebrată doar în SUA.