19 iunie: Moare Charles Boycott, moșierul împotriva căruia a fost organizat primul „boicot” din istorie

0
Publicat:

În ziua de 19 iunie, se naște marele critic literar George Călinescu și gimnasta Larisa Iordache. De asemenea, moare Charles Boycott, împotriva căruia a fost organizat primul „boicot” din istorie.

George Călinescu/FOTO: Arhivă
George Călinescu/FOTO: Arhivă

1623: Blaise Pascal, matematician, fizician și filosof francez

Blaise Pascal s-a născut la 19 iunie 1623, la Clermont, Franţa și rămâne în istorie pentru activitatea sa ca filosof, matematician, fizician şi scriitor, personalitate cu contribuţii importante în numeroase domenii ale ştiinţei, precum construcţia unor calculatoare mecanice, consideraţii asupra teoriei probabilităţilor, studiul fluidelor – prin clarificarea conceptelor de presiune şi vid, scrie Rador.

Blaise Pascal/FOTO: Wikimedia Commons
Blaise Pascal/FOTO: Wikimedia Commons

În 1632, tatăl său, Etienne și cei patru copii au părăsit Clermont și s-au stabilit la Paris, iar tatăl, matematician cu vederi neortodoxe asupra educaţiei, a stabilit că Blaise nu va învăţa nimic despre matematică până la vârsta de 15 ani.

La doar 12 ani, Blaise a început să înveţe geometrie de unul singur, descoperind că „suma unghiurilor unui triunghi este egală cu două unghiuri drepte”. Când a aflat tatăl său, a rămas impresionat şi i-a permis lui Blaise să aibă o copie a „Elementelor” lui Euclid.

La vârsta de 16 ani, Blaise a prezentat la întrunirile lui Marin Mersenne (călugăr și matematician) de la Paris câteva teoreme despre geometria proiectivă, incluzând hexagonul mistic al lui Pascal.

La această vârstă, starea sa de sănătate se înrăutăţeşte considerabil. Din cauza unei boli nervoase, el suferă de dureri aproape continue. Mai mult, în 1647, la vârsta de 24 de ani, el paralizează parţial, putându-se mişca doar cu ajutorul cârjelor.

După ce a lucrat între 1642 şi 1645, Pascal a inventat primul calculator mecanic, Pascaline, pentru a-l ajuta pe tatăl său în munca de colector de taxe. Doi ani mai târziu, Pascal  demonstrează că vidul există, după ce iniţial s-a contrazis cu René Descartes (filosof și matematician francez) asupra acestui adevăr.

Un an mai târziu, Pascal a observat că presiunea atmosferei scade odată cu înălţimea şi a dedus că vidul există deasupra atmosferei.

La 19 august 1662, Blaise Pascal a murit s-a stins din viață, la doar 39 de ani, la Paris.

1897: Moare Charles Boycott, moșierul împotriva căruia țăranii au organizat primul „boicot” din istorie

Născut la 12 martie 1832, Charles Cunningham Boycott, în Burgh St Peter, Marea Britanie, a fost un căpitan în rezervă al armatei britanice, și administrator de moșii în Irlanda în perioada agitației legate de problema funciară irlandeză. El este eponimul verbului și substantivului comun din limba engleză „boycott”.

Charles Cunningham Boycott, caricaturizat în revista Vanity Fair/FOTO: Wikipedia
Charles Cunningham Boycott, caricaturizat în revista Vanity Fair/FOTO: Wikipedia

Liga Funciară, înființată în Irlanda în 1879, când recoltele slabe au făcut probabilă o foamete, i-a transmis lui Boycott în 1880 că trebuie să reducă chiria cu 25%.

În septembrie 1880, după ce Boycott a încercat să emită somații de evacuare, Charles Stewart Parnell, președintele Ligii Funciare și liderul Partidului Parlamentar Irlandez (denumit în mod obișnuit Partidul Naționalist Irlandez), a insistat ca, fără a recurge la violență, chiriașii să evite orice comunicare cu cei care refuzau cererea lor de reducere a chiriei.

Politica lui Parnell a fost folosită pentru prima dată împotriva lui Boycott, care a fost astfel obligat să angajeze muncitori din Ulster, păziți de soldați, pentru a-și recolta culturile.

Situația din Irlanda s-a îmbunătățit rapid după ce Legea funciară din 1881 a lui William Ewart Gladstone a instituit tribunale pentru chirii echitabile. Boycott a rămas în Mayo ca agent al lordului Erne până în 1886, când a devenit agent pentru proprietăți din Suffolk.

1899: Se naște marele critic literar George Călinescu

Născut la 19 iunie 1899, în București, George Călinescu rămâne cunoscut pentru monografiile realizate asupra autorilor și lucrarea monumentală „Istoria literaturii române de la origini până în prezent”. 

Pe lângă critic și istoric literar, Călinescu a fost și scriitor, publicist, dar și membru titular activ al Academiei Române.

Gheorghe Vişan, pe numele avut la naștere, a fost înfiat în 1907 de familia lui Constantin Călinescu din Iaşi, numele său devenind Gheorghe Călinescu.

George Călinescu/FOTO: Wikimedia Commons
George Călinescu/FOTO: Wikimedia Commons

Şi-a petrecut copilăria la Iaşi unde a urmat şcoala primară „Carol I” (1906-1907), continuată la Bucureşti, la „Cuibul cu barză” (1908-1910), scrie Rador. Tot la București, Călinescu a urmat gimnaziul şi liceul la „Dimitrie Cantemir”, „Gheorghe Lazăr” (1910-1916) şi „Mihai Viteazul” (1917).

În perioada 1919 – 1923, Călinescu a studiat filologia şi paleografia la Facultatea de Litere din Bucureşti. În perioada facultăţii colaborează la diferite reviste literare, după debutul din anul 1919, din „Sburătorul” cu versuri şi aforisme.

În 1921, acesta călătorește în Italia, cu prilejul editării revistei „Roma”, al cărei singur redactor va deveni ulterior.

În perioada 1928-1935 se dedică activităţii didactice, ca profesor de filosofie sau limba italiană la licee din Timişoara şi Bucureşti. Va colabora, totodată, la o serie de reviste culturale sau se ocupă cu editarea unor periodice precum „Sinteza” (1927) şi „Capricorn” (1930).

În 1932, publică monografia „Viața lui Mihai Eminescu”, lucrare ce-i va atrage atenția și criticului literar Garabet Ibrăileanu, care l-a impus ca pe un nume în rândul exegeţilor eminescologi.

În 23 noiembrie 1936, obţine doctoratul în Litere, la Universitatea din Iaşi, cu o lucrare pe tema operei eminesciene, „Analiza literară a unui manuscris eminescian (Avatarii faraonului Tlà)”.

Seria monografiilor continuă cu „Opera lui Mihai Eminescu” (în cinci volume, 1934-1936), „Viaţa lui Ion Creangă” (1938), „Nicolae Filimon” (1959) şi „Gr. M. Alexandrescu” (1962). Câteva dintre aceste studii preced opera sa fundamentală, monumentala lucrare „Istoria literaturii române de la origini până în prezent” (1941).

Criticul şi istoricul literar George Călinescu se dovedeşte a fi şi un talentat romancier, manifestând predilecţie pentru mediul citadin.

Romanele „Cartea nunţii” (1933), „Enigma Otiliei” (1938), „Bietul Ioanide” (1953) şi „Scrinul negru” (1960) atestă virtuţile unui prozator de excepţie, cu vocaţie de caracterolog, şi pun în practică propriile idealuri estetice şi idei de critică literară.

Călinescu a publicat și volume de versuri, printre care „Poezii”, 1937 şi „Lauda lucrurilor”, 1963.

A făcut mai multe călătorii de documentare în Uniunea Sovietică, (la Kiev, Moscova, Leningrad 1949) și în China comunistă (Am fost în China nouă, 1953), publicându-și impresiile de călătorie în aceste două volume.

La 12 martie 1965, la 65 de ani, Călinescu se stinge din viață la Otopeni, Ilfov, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu.

1996: Se naște gimnasta Larisa Iordache

Născută la 19 iunie 1996, la București, Larisa Iordache este o fostă gimnastă română, medaliată olimpică, mondială și europeană, câștigătoare a medaliei de bronz în proba pe echipe la olimpiada din 2012, cvadruplă medaliată mondială și de 12 ori medaliată europeană, cifră mărită de extraordinara campioană la 14 după Europenele de la Mersin din decembrie 2020.  

Larisa Iordache/FOTO: Arhivă
Larisa Iordache/FOTO: Arhivă

Larisa Iordache a început să se antreneze la doar patru ani și jumătate, la CS Dinamo București. Larisa a fost antrenată de Ramona Micu, Adela Popa, Lăcrămioara Moldovan și Cristian Moldovan.

Prima competiție majoră a Larisei a fost la Campionatul European din 2008, desfășurat în Birmingham, Marea Britanie.

În 2012, gimnasta participă la primul competiție ca senioară, la Campionatul european. Competiția a fost găzduită de orașul Bruxelles în perioada 9–13 mai. Larisa a participat în calificări la proba pe echipe, executând la fiecare aparat la fel ca și în finală.

În 2021, Larisa Iordache s-a retras din activitate, iar în prezent aceasta are un copil cu Cristian Chiriță, multiplu campion naţional la tenis de masă.

2001: A fost realizat primul transplant de inimă artificială de ultimă generație din Europa Centrală și de Est, în România

La 19 iunie, 2001, a fost realizat primul implant de inimă artificială „Novacor” din Europa Centrală și de Est, de către medicii de la Institutul de boli cardiovasculare Fundeni, pacientul fiind un bucureștean de 49 de ani, care suferea de cardiomiopatie dilatativă.

Operația a fost efectuată de o echipă condusă de către profesorul Vasile Cindea, directorul institutului, si de către Șerban Bubenek, șeful proiectului românesc de asistare mecanica a cordului. La intervenție au mai participat medici de la Spitalul Universitar "Saint Luc" din Bruxelles.

2003: Se lansează versiunea în limba română a Wikipediei

Pe 19 iunie 2003, a fost lansată prima versiune a enciclopediei online Wikipedia România. Este vorba de versiunea localizată, care a fost baza paginii oficiale a variantei în limba română.

FOTO: Wikipedia
FOTO: Wikipedia

În prezent, potrivit Wikipedia, există 513.863 de articole în limba română și numărul este în continuă creștere.

Wikipedia este o enciclopedie generală, disponibilă pe Internet în mai multe limbi, având conținut ce poate fi utilizat liber și dezvoltat de oricine. Este dezvoltată prin colaborarea voluntară a unui mare număr de persoane și administrată de fundația non-profit Wikimedia. Face parte din fenomenul numit Web 2.0.

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite