17 martie: Se stinge din viață marele diplomat Nicolae Titulescu, singurul președinte român al Ligii Națiunilor
0În ziua de 17 martie se stinge din viață marele diplomat Nicolae Titulescu și se naște scriitorul „Urmuz”.

45 î.Hr: Iulius Cezar învinge forțele lui Pompei la Munda
Între anii 49-45 î.Hr a avut loc războiul civil al lui Cezar, unul din ultimele conflicte din timpul Republicii Romane, înainte să devină Imperiu. Bătăliile s-au purtat între forțele „Populares” conduse de Cezar și cele aristocratice conservatoare, conduse de Senatul Roman și Pompei.

Inițial, Cezar probabil că urmărea să câștige funcții cu scopul de a obține puterea necesară de a reforma statul Roman prost guvernat și lumea greco-romană în concordanță cu ideile sale.
Cezar, care obținuse un loc în Senat în urma alegerilor, reușise să oragnizeze o coaliție puternică formată din șefi politici. Pompei și-a îndeplinit misiunea de a face ordine în Orient, dar după întoarcerea sa în Italia și desființarea armatei sale în anul 62 î.Hr., Senatul l-a împiedicat să găsească funcții pentru veteranii săi.
În urma unor negocieri purtate de Vatinius, Cezar a primit Galia Cisalpină (între Alpi, Apenini și Adriatică) și Iliric.
Atunci când a traversat râul Rubicon în 49, a devenit mai evident că acesta își dorea să obțină puterea monarhică, scrie Britanica. Marele Război Civil a fost o tragedie, acest conflict nefiind dorit nici de Cezar, nici de Pompei și nici de vreun alt nobil.
În anul 49, Cezar i-a atras pe inamici în afara Italiei, în estul strâmtorii Otranto. Apoi a zdrobit armata lui Pompei în Spania.
În 46, acesta i-a distrus pe oponenți la Thapsus, după care s-a întors în Roma. În noiembrie aplecat către Spania îndepărtată, unde a reușit să facă față unei noi tentative de rezistență, pe care a zdrobit-o la 17 martie 45 î.Hr. la Munda.
180: Commodus devine împărat al Imperiului Roman
După moartea lui Marcus Aurelius în 180 d.Hr, ultimul împărat din succesiunea celor „cinci împărați buni”, Commodus devine noul conducător, la 18 ani.

Născut la 31 august 161, Commodus, cu numele real Lucius Aelius Aurelius Commodus, a fost împăratul care a pus capăt celor 84 de ani de prosperitate ai Imperiului Roman. În 177, Lucius a fost numit co-lider și moștenitor de către tatăl său, Marcus Aurelius, scrie Britanica.
Atunci când a devenit împărat, Lucius și-a schimbat numele în Marcus Aurelius Commodus Antoninus. În 182, sora acestuia, Lucilla, a plănuit asasinarea acestuia împreună cu un grup de senatori. Tentativa a eșuat, iar Commodus a ordonat executarea mai multor senatori.
În 186, și-a executat ministrul principal, pentru a potoli armata. Trei ani mai târziu, a permis ca succesorul ministrului să fie ucis în timpul unei revolte.
Între timp, Commodus cădea din ce în ce mai mult într-o nebunie. Romei i-a oferit un alt nume, Colonia Commodia și își imagina că este zeul Hercule, intrând în arenă pentru a lupta ca gladiator sau pentru a ucide leii cu arcul și săgețile.
1756: Ziua Sfântului Patriciu se celebrează pentru prima dată în New York
Ziua Sfântului Patriciu (St. Patrick’s Day) este cea mai populară paradă care se organizează în orașul New York, în onoarea Sfântului ocrotitor al Arhiepiscopiei New York-ului și Irlandei.

Prima paradă de acest tip a avut loc la 17 martie 1756, în New York. În prezent, este formată doar din manifestanți și găzduiește în fiecare an aproximativ 250.000 de manifestanți și două milioane de spectatori.
Parada are multe fanfare remarcabile, cimpoieri în formații de marș, fanfare de liceu și de colegiu din toate Statele Unite și din întreaga lume, scrie NBC New York.
În Chicago, tot cu ocazia acestei zile, Râul Chicago este colorat în verde în fiecare an.
Prima dată a fost colorat în 1961, când Stephen Bailey, directorul comercial al sindicatului Chicago Plumbers Local 130, a fost abordat de un instalator a cărui salopetă fusese vopsită într-o nuanță de verde remarcabil de strălucitoare.
Potrivit poveștii, vopseaua era folosită pentru a detecta scurgerile din sistemul de canalizare din Chicago, de aici și idea de a colora râul.
1883: Se naște scriitorul român Urmuz
Născut pe 17 martie 1883 la Curtea de Argeș, Avram Leiba Esra-Zissu alias Demetru Demetrescu-Buzău sau Urmuz a fost un scriitor român cunoscut pentru operele sale suprarealiste.

Și-a petrecut tinereţea fascinat de literatura ştiinţifico-fantastică. A urmat cursurile Colegiului ” Gheorghe Lazăr din Bucureşti. A făcut Facultatea de Drept şi s-a angajat ca judecător, scrie Historia.
În 1913 a ajuns grefier la Înalta Curte de Casație și Justiție. A început să scrie fără nicio intenție de a produce capodopere, ci doar pentru a-și amuza frații și surorile.
Textele sale i-au atras atenţia lui Tudor Arghezi care i-a deschis calea spre publicistică. Primele texte au fost publicate sub pseudonim în 1922 în revista ” Cuvântul românesc”.
În ziua de 23 noiembrie 1923, fără vreo explicație, Urmuz s-a sinucis. Cunoscuţilor le vorbise despre moarte, exprimându-şi dorinţa de a muri în chip original, fără nicio cauză. De asemenea, este singurul scriitor român care s-a sinucis, aparent, fără niciun motiv.
1941: Se stinge din viață marele diplomat Nicolae Titulescu
Născut pe 4 martie 1882, la Craiova, Nicolae Titulescu rămâne în istorie pentru activitatea sa impresionantă ca diplomat, fiind singurul președinte al Ligii Națiunilor ales pentru două mandate.

Acesta a urmat cursurile şcolii primare la pensionul „Jules Javet” din Craiova, iar examenele anuale le-a susţinut la Şcoala primară Obedeanu, potrivit Radio România Cultural. Ulterior, a absolvit liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova fiind primul premiant de onoare al instituţiei, şi a obţinut o bursă la Paris, unde a absolvit, în mod strălucit, Facultatea de Drept.
În 1905, acesta devine doctor în drept civil al aceleiaşi instituţii de învăţământ superior.
Se căsătorește cu Ecaterina Burcă în 1907, fiica unui proprietar din Tituleştii de Olt, cei doi formând, se spune, unul dintre cele mai cunoscute, ambițioase și elegante cupluri ale Europei începutului de secol XX.
Titulescu a ocupat de trei ori poziţia de Ministru al Afacerilor Străine în perioada 1928-1936. A dus o politica vie împotriva nazismului şi a regimurilor de dreapta în general, realizând pericolul pe care acestea îl reprezentau pentru siguranţa frontierelor României.
În acest sens, a depus eforturi pentru încheierea Micii Înţelegeri (1933) şi a Înţelegerii Balcanice (1934) cu scopul protejării României de invadatori.
1981: Se naște celebrul artist Liviu Vârciu
Liviu Vârciu s-a născut pe 17 martie 1981, la Constanța, fiind cunoscut pentru crearea trupei L.A, rolurile sale din seriale și activitatea sa ca prezentator.
În 1998, Vârciu a înființat împreună cu Aurelian Ciocan trupa L.A., după care l-au cooptat în acest proiect muzical și pe Adrian Zainea.

În 2002 trupa a decis să își schimbe radical stilul și imaginea. Au publicat și o carte despre viața și cariera lor intitulată „Toată viața mea”. În 2001 au obținut premiul pentru „Cel mai bun album de muzică de petrecere”. Doi ani mai târziu au primit premiul pentru „Cel mai îndrăzneț proiect muzical al anului 2003”.
Din 2005, acesta a început să joace în mai multe producții televizate, cum ar fi „Secrertul Mariei”, „Chiquitas”, dar și „State de România”.
În 2020, a participat la producerea filmului „Zăpadă, Ceai și Dragoste”.
Liviu Vârcius s-a căsătorit cu Anda Călin în august 2024, după opt ani de relație. Împreună au doi copii: pe fetița lor, Anastasia, născută în 2017, și pe băiețelul lor, Liviu Matei junior, născut în 2020. Liviu mai are o fiică, Carmina, în vârstă de 22 de ani, din relația anterioară cu Ami Teiceanu.