Video 16 decembrie, ziua declanșării Revoluției Române la Timișoara. Cine a fost prima victimă strivită de un TAB al Armatei
0Pe 16 decembrie 1989, în Piaţa Maria din Timișoara, s-au adunat sute de oameni, iar ziua a marcat izbucnirea Revoluției, având loc lupte crâncene între manifestanţi şi forţele de ordine. În aceeași zi, dar în 2017, a avut loc slujba de înmormântare a Regelui Mihai I al României.
1707: Ultima erupție a vulcanului Fuji
Începe ultima erupție a vulcanului Fuji. Erupția a durat până la 1 ianuarie 1708.
1770: s-a născut Ludwig van Beethoven, compozitor german
Ludwig van Beethoven este recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. S-a născut la Bonn, pe 16 decembrie 1770. A studiat pianul de la patru ani, iar la opt ani a cântat în public.
În sonatele op. 7 şi op. 10 pentru pian (1796-1798) şi în special în Sonata în re major, Beethoven îşi face cunoscută modernitatea geniului, îndrăzneala, asimetriile, forţa dramatică ieşită din comun. În sonatele următoare, op. 13 „Patetica", op. 26 şi 27, ameninţarea beethoviană asupra formei tradiţionale explodează, fiind regăsite modificări la nivelul dualismului tematic şi al dezvoltărilor.
Începând cu anul 1798, deschide seria cvartetelor de coarde. Tot în această perioadă apar primele semne ale scăderii auzului marelui compozitor, lucru care îl face să se izoleze mult de societate.
Este perioada în care compune o serie de opere desăvârşite între care: cele trei sonate pentru pian op. 31, Simfonia III-a „Eroica", apoi Sonata pentru pian op. 57 „Appassionata", Concertul pentru vioară şi orchestră, Simfonia a V-a (a „Destinului") şi Simfonia a VI-a („Pastorala").
Între 1813-1818, traversează o lungă şi profundă criză. Cu toate acestea, în această perioadă, apar câteva dintre capodoperele sale: Sonata pentru violoncel op. 102 (1815), ciclul de lieduri „An die ferne Geliebte" (1816), Sonata op. 101 (1816), Sonata op. 106. Sonata op. 111 (1821-1822) este ultima dintre sonate, „actul de adio" faţă de această compoziţie muzicală a lui Beethoven.
La 7 mai 1824 a avut loc prima audiţie a Simfoniei a IX-a, succesul fiind unul triumfal iar simfonia dezlănţuind un entuziasm delirant în ciuda faptului că Beethoven nu percepea nimic din cele petrecute în sală, unde lumea ridicată în picioare striga şi îşi agita pălăriile.
În decembrie 1826, a făcut o congestie pulmonară, iar după patru luni de suferinţe, la 26 martie 1827, moare la Viena. A fost înhumat la cimitirul Währinger. Funeraliile au fost fastuoase, la ele participând mii de persoane.
1773: Boston Tea Party
În provincia britanică Province of Massachusetts Bay, devenită ulterior statul american Massachusetts, în rada portului Boston, coloniști distrug prin scufundare o mare cantitate de încărcături de ceai. Evenimentul, cunoscut ca Boston Tea Party devine una din scânteile Revoluției americane (1776 - 1784).
1775: s-a născut Jane Austen, scriitoare engleză
Jane Austen (1775–1817) este unul dintre cele mai recunoscute nume din literatura engleză. Atât de cunoscute încât, ziua de 16 decembrie, ziua nașterii sale, a devenit sărbătoare națională în Marea Britanie.
Cele șase romane importante ale ei – „Mândrie și prejudecată“; „Rațiune și simțire“; „Persuasiune“; „Parcul Mansfield“; „Northanger Abbey“ și „Emma“ – sunt considerate clasice astăzi, renumite pentru portretizarea vieții clasei de mijloc engleze de la începutul secolului al XIX-lea.
1891: A murit Ion Ionescu de la Brad, revoluționar pașoptist român, întemeietorul științei agricole românești
Ion Ionescu de la Brad a fost un revoluționar pașoptist român, întemeietorul științei agricole românești, membru de onoare al Academiei Române. În cursul vieții a activat ca agronom, economist, savant și scriitor.
1910: Primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacție, inventat și pilotat de Henri Coandă

Henri Coandă s-a născut la 7 iunie 1886, la Bucureşti, tatăl său, Constantin Coandă, originar din Craiova, a fost mareşal al curţii princiare a prinţului Ferdinand în 1911, prim-ministru al României în 1918, profesor de matematică la Şcoala naţională de poduri şi şosele din Bucureşti, iar mama, Haydé Danet, născută în Morlaix (Franţa), era fiica doctorului francez Gustav Danet, medicul lui Napoleon al III-lea.
1950: S-a născut Nelu Ploieșteanu, interpret român de muzică lăutărească
Nelu Ploieşteanu, pe numele său adevărat Ion Dumitrache, s-a născut pe 16 decembrie 1950, în localitatea Ciorani din judeţul Prahova.La doar şase ani, cânta la acordeon, ulterior a învăţat să cânte şi la pian.

În 1970, s-a mutat în Bucureşti. A cântat ca acordeonist la Teatrul de revistă "Ion Vasilescu", avându-l ca dirijor pe Ion Albeşteanu. În 1979 a făcut primul turneu în străinătate cu Ansamblul "Mugurelul" (Franţa, Italia, Belgia şi Olanda). Au urmat turnee în Italia, Spania şi Germania.
După 1990 a lansat 18 albume, între care "Cântece de petrecere Viaţa n-o poţi cumpăra" (2001), "Trece timpul ca nebunul" (2004), "Cântece de odinioară" (2006), "Am iubit şi-am să iubesc" (2007), "Fetele sunt floarea vieţii" (2011).
1979: S-a născut Mihai Trăistariu, cântăreț român
Mihai Trăistariu este un cântăreț din România, fost component al formației Valahia. Provine dintr-o familie de artiști. Tatăl său, Gheorghe Trăistariu, a fost pictor, iar mama sa, Natalia Trăistariu, (născută Natalia Antohi) a studiat medicina și a cântat în tinerețe.
Artistul a câștigat titlul de "Cea mai bună voce din România" de trei ori in primii ani ai carierei sale: în 1999, 2000 și 2006. După concursul Eurovision 2006, piesa sa „Tornerò“ compusă de compozitorul Eduard Cârcotă, a fost difuzată în peste 30 de țări din Europa.
1989: Revoluția Română la Timișoara
Revoluţia anticomunistă începută în oraşul de pe Bega, unde au apărut primele victime ale forţelor de represiune. Numele poetului Ion Monoran este fundamental legat de Revoluția din 1989 izbucnită la Timișoara. Monoran a oprit tramvaiele în Piața Maria, pe ambele sensuri. Alături de el se afla și Dan Zăgănescu. Mulțimea a ocupat piața, iar circulația a fost oprită.

Momentul este unul declanșator, protestul începuse pe 15 decembrie, când Securitatea se afla la domiciliul pastorului Lazslo Tokes, pentru a-l evacua.
Prima victimă a Revoluţiei Române, începută la Timişoara, este Rozalia Irma Popescu, o femeie de 55 de ani, un simplu cetăţean neparticipant la manifestaţii. Ea a fost strivită de un TAB al Armatei, în 17 decembrie, în jurul orei 14.30, pe strada Pestalozzi.
La Spitalul judeţean a ajuns şi Cristina Lungu, deşi avea doar doi ani şi jumătate, împuşcată în inimă. În seara de 17 decembrie, era cu părinţii ei în zona Casei Tineretului, pe trotuar. Dintr-o dată s-au auzit focuri de armă, iar copilul a căzut la pământ.
A decedat în scurt timp, nefiind pusă niciodată problema identificării ucigaşului, justiţia formulând: autor necunoscut!

2017: Înmormântarea Regelui Mihai
Pe 16 decembrie 2017 a avut loc slujba de înmormântare a Regelui Mihai I al României, la Catedrala Patriarhală din București. Cortegiul s-a deplasat cu trenul regal la noua Catedrală din Curtea de Argeș, unde regele a fost înmormântat alături de soția sa, regina Ana.
La funeralii au participat Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei și Regina Silvia a Suediei, Marele Duce de Luxemburg, Prințul Charles de Wales, Regele Juan Carlos I al Spaniei și Regina Sofia a Spaniei, Regele Regele Simeon al II-lea al Bulgariei, Regina Anne-Marie a Greciei și reprezentanți ai mai multor case regale și imperiale.
Regele Mihai I (1927-1930; 1940-1947) s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul principelui moştenitor Carol şi al Elenei, principesă de Grecia. La 30 decembrie 1947, regele Mihai I a abdicat.
O lună mai târziu, împreună cu regina-mamă Elena, a părăsit România. Prin decizia Consiliului de Miniştri din 22 mai 1948, regelui Mihai I şi membrilor familiei regale li s-a retras cetăţenia română, iar printr-un decret s-a hotărât ca bunurile acestora să treacă în proprietatea statului, aminteşte lucrarea menţionată mai sus.
A încetat din viaţă la 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani, la reşedinţa din Elveţia.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui a fost adus în ţară la 13 decembrie 2017, la bordul unui avion militar