15 noiembrie: Ziua în care se naște primul român care a ajuns în Antarctica, savantul Emil Racoviță
0În ziua de 15 noiembrie s-a născut savantul Emil Racoviță, primul român care a explorat Antarctica, iar în 1987 au avut loc revoltele muncitorilor de la Brașov.
1868: Se naște savantul și exploratorul Emil Racoviță
Născut la Iași, pe 15 noiembrie 1868, Emil Racoviță a fost elevul celui mai cunoscut învățător din țară, Ion Creangă, scrie Rador. Liceul l-a urmat la „Institutele Unite” din Iași, care nu mai există în zilele noastre, și unde a fost coleg cu Grigore Antipa.
A terminat Dreptul la Paris la dorința tatălui, însă pe urmă s-a înscris la Facultatea de Științe de la Universitatea Sorbona. După ce a terminat și facultatea aceasta, a lucrat la laboratoarele Arago în cadrul stațiunii de biologie marină de la Banyuls-sur-Mer, unde a realizat prima fotografie subacvatică păstrată până astăzi.
În august 1987, Racoviță, împreună cu un echipaj din care făceau parte cercetători din mai multe țări, un medic și un ofițer au pornit din orașul belgian Anvers către Antarctica. În cadrul expediției din stațiunea Palmer din cercul Arctic, Racoviță denumește una din insule „Insula Cobălcescu”, alte insule fiind denumite Wiencke și Țara lui Danco, după numele a doi membri ai echipajului care s-au stins din viață în timpul călătoriei.
La 8 decembrie 1900, la o conferință la Ateneul Român, Racoviță povestea despre expediția din Antarctica:
„În vârtejul ce ne stăpânea auzul, în vâltoarea urgiei înghețate ce ne mișca trupul, în alba întunecime ce ne lua vederile, ne simțeam așa de pierduți și așa de singuri, încât speranța ne părăsea și numai un singur simțământ ne susținea, simțământul datoriei“, povestește savantul.
De asemenea, s-a căsătorit cu Hélène Boucard și a avut trei copii, Renée Racoviță (n. 1908), Ion Racoviță (1909-1938) și Andrei Racoviță (n. 1911).
La 19 noiembrie 1947, marele savant trece la cele veșnice, fiind înmormântat la Cimitirul Central din Cluj-Napoca.
1888: S-a stins din viață Ion I. Câmpineanu, primul Guvernator al Băncii Naționale
La 10 octombrie 1841, la București, se naște primul Guvernator al Băncii Naționale Române (BNR), Ion I. Câmpineanu.
Și-a luat licența în Drept la Paris, iar de-alungul vieții a fost membru fondator al Partidului Național Liberal, care a luat naștere în 1875, ministru de justiţie, de finanţe, ministru de externe şi ministru de domenii, precum şi primar al Bucureştiului, între anii 1886-1888, scrie Radio România Cultural.
Devine primul Guvernator al BNR în perioada 1880-1882, după care se reîntoarce în 1888 și va sta acolo până la moartea sa.
Se căsătorește în 1869 cu Irina Bellu (1849-1919) și au avut împreună patru copii, Ioan Cantemir, Ștefan, Eliza și Maria Irina.
La 15 noiembrie 1888, Ion I. Câmpineanu se stinge din viață, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti.
1923: Se naște Constantin Lache, mare antrenor de handbal feminin
Născut pe 15 noiembrie 1923, la Urleasca, județul Brăila, Constantin Lache a fost un mare antrenor de handbal feminin și multiplu câștigător al Campionatului Republican categoria A feminin.
Între 1953 și 1958, Constantin a fost antrenor jucător la echipa de handbal Știința Timișoara, alături de care a câștigat titlul de campion național al României în 1956. După 1958, a urmat o pauză de șase ani în urma unei interdicții, din cauză că tatăl său, care a luptat în Primul Război Mondial, și care a fost împroprietărit cu 50 de hectare, a fost considerat chiabur.
Din 1964 a fost baschetbalist, în 1967 a fost angajat la Facultatea de Educație Fizică din Timișoara, unde a antrenat și echipa feminină a Universității. Cu această echipă s-a bucurat de multe succese, câștigând 8 titluri naționale, Cupa României în 1978 și disputarea finalei Cupei Campionilor Europeni în 1973, potrivit Druckeria.
În 2007, primăria Timișoara l-a numit pe Constantin Lache cetățean de onoare al orașului.
La 24 august 2010, marele antrenor de handbal se stinge din viață.
1969: La Washington, D.C. au loc proteste față de Războiul din Vietnam
La 15 noiembrie 1969, peste 250.000 de oameni au protestat în capitala SUA împotriva Războiului din Vietnam. De Ziua Moratoriului, așa cum este denumită, au fost organizate mitinguri, slujbe religioase și întruniri cu scopul de a pune capăt războiului, scrie BBC.
Războiul din Vietnam s-a desfășurat între 1954-1975 și reprezintă o parte din Războiul Rece dintre SUA și Uniunea Sovietică. Conflictul s-a purtat între Vietnamul de Nord, condus de un guvern comunist și Vietnamul de Sud alături de SUA.
SUA a intrat în acest război în 1965, însă au fost înfrânți. Aproximativ 45,000 de soldați americani au fost uciși până în 1969. În 1973, SUA a decis încetarea focurilor și s-a retras din Vietnam, iar partea sudică a fost acaparată de către comuniști.
1987: Au avut loc revoltele muncitorilor de la Brașov
În noaptea de 14 spre 15 noiembrie, la Uzina Steagu Roșu din Brașov, a avut loc o revoltă anticomunistă. Sute de muncitori, împreună cu alte sute de brașoveni care li s-au alăturat în stradă, au protestat în fața sediului Partidului Comunist Judeţean şi Municipal.
Revolta a pornit în urma nemulțumirii muncitorilor cauzată de anunţul de noi penalizări salariale pentru rebuturi la export şi pentru neîndeplinirea planului a pus în mişcare sute de muncitori de la „Steagul Roşu". În sediul partidului, spre uimirea lor, au găsit fructe exotice, ciocolată și alte alimente interzise oamenilor de rând.
Revolta a fost reprimată însă de autorități, iar conducerea întreprinderii a fost împrăștiată prin țară.
2021: Se stinge din viață intelectuala română Dorli Blaga
Dorli Blaga s-a născut la 2 mai 1930, la Berna, Elveţia, unde tatăl său, filosoful Lucian Blaga, se afla într-o misiune diplomatică. Fiica a vizitat și alte țări cât tatăl acesteia a făcut parte din diplomația românească, fiind vorba de Austria, Portugalia şi Franţa.
După ce familia s-a întors la Cluj, Dorli a urmat Facultatea de Fizică, iar în perioada 1967-1972, a lucrat la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, Comisia Plan Sinteză. În 1991, a fost membră a Senatului României în calitate de expert cu documentaţia privind NATO.
Din păcate, ultima descendentă a familiei Blaga, s-a stins din viață la 15 noiembrie 2021, fiind îmormântată la Lancrăm, Alba Iulia, alături de tatăl ei, după cum și-a dorit.
„Deces: 1. niciun anunţ oficial, 2. Cimitirul Lancrăm, cu L.B. şi C.B. (Lucian Blaga şi Cornelia Blaga”)”, precizează Dorli în carnețelul său, potrivit Făclia de Cluj.
2022: Populația Globului a trecut la un nou nivel
La 15 noiembrie 2022, Organizația Națiunilor Unite au anunțat că populația lumii a trecut pragul de 8 miliarde. La ora actuală, pe glob se află 8.187 miliarde de oameni.