15 iulie: Ziua în care a fost asasinat celebrul designer Gianni Versace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 15 iulie 1888 a apărut ziarul Adevărul, iar în 1975 a avut loc primul zbor cosmic, cu primul echipaj Soiuz-Apollo din istoria cosmonauticii. În 1997, la Miami, Florida, Gianni Versace este împuşcat în faţa casei sale de criminalul în serie Andrew Cunanan.

Gianni Versace și două dintre manechinele pe care le-a făcut celebre FOTO Adevărul
Gianni Versace și două dintre manechinele pe care le-a făcut celebre FOTO Adevărul

1606: Rembrandt van Rijn, pictor olandez (d. 1669) 

Portret al lui Rembrandt FOTO Adevărul
Portret al lui Rembrandt FOTO Adevărul

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (n. 15 iulie 1606, Leiden, Comitatul Olanda, Provinciile Unite – d. 4 octombrie 1669, Amsterdam) a fost un pictor şi gravordin secolul al XVII-lea, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru şi pentru desenele şi gravurile sale.

A trăit în perioada denumită "epoca de aur olandeză", timp în care cultura, ştiinţa, comerţul şi influenţa politică a Olandei au atins apogeul. Rembrandt este autorul a 600 picturi, 300 gravuri şi peste 2000 desene. Maestru al tehnicei de clar-obscur, Rembrandt a fost "singurul pictor care şi-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenuşa, sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis" (Élie Faure)

1973: S-a născut Theodor Paleologu, eseist, diplomat şi om politic român 

Theodor Paleologu împlinește 50 de ani FOTO Shutterstock
Theodor Paleologu împlinește 50 de ani FOTO Shutterstock

Theordor Paleologu s-a născut în familia scriitorului Alexandru Paleologu. Este un eseist, profesor, diplomat şi om politic român, preşedinte al Fundaţiei Paleologu. Theodor Paleologu a fost deputat de Bucureşti începând cu legislatura 2008-2012, fiind ales în 2008 din partea Partidului Democrat Liberal şi în 2012 din partea Alianţei România Dreaptă.

De asemenea, între 22 decembrie 2008 şi 23 decembrie 2009, a fost ministru al culturii în primul guvern condus de Emil Boc. În 2014, a părăsit Partidul Democrat Liberal, alăturându-se Partidului Mişcarea Populară.

A fost ambasador al României în Danemarca şi Islanda în perioada 2005-2008.

1975: A avut loc primul zbor cosmic, cu primul echipaj Soiuz-Apollo din istoria cosmonauticii

Misiune comună în spațiu SUA-URSS în 1975 FOTO Shutterstock
Misiune comună în spațiu SUA-URSS în 1975 FOTO Shutterstock

Astronauţi americani şi cosmonauţi sovietici participă la Proiectul Test Apollo-Soyuz, aflându-se împreună, în spaţiu, timp de două zile.

Misiunea Apollo-Soiuz a avut un rol edificator în îmbunătățirea cooperării politice și științifice dintre cele două state aflate în plin Război Rece. De asemenea, a marcat începutul unei colaborări internaționale ce avea drept scop explorarea spațiului cosmic.

Începând cu 1960, cele două mari puteri au întreprins, independent, călătorii în spațiu. Problema era că, în situații de urgență, cele două puteri nu puteau să își ofere asistență. Astfel, s-a constat nevoia depășirii barierelor politice și crearea unei misiuni spațiale comune. Aceasta s-a numit EPAS – Proiectul experiment Apollo-Soiuz și a fost îndelung pregătită.

Lansarea rachetelor s-a făcut în aceeași zi, 15 iulie 1975, din locuri diferite: Soyuz-19, din cosmodromul Baikonur și Apollo-18, din Capul Canaveral. După două zile de zbor în spațiu, în seara zilei de 17 iulie 1975, nava sovietică Soiuz-19 s-a lipit de cea americană, Apollo-18. Aceasta a fost prima staționare care a implicat mai multe state și reprezintă predecesorul Stației Spațiale Internaționale, creată abia în 1998. Misiunea a dovedit că era posibilă o cooperare pacifistă, între cele două state, atât pe Pământ, cât și în spațiu. În plus, din punct de vedere științific, a fost dovedit faptul că navele, deși au fost create cu tehnologii proprii țărilor de proveniență și au fost lansate din puncte diferite, pot să se alăture și pot acosta una de cealaltă în spațiu.

1976: S-a născut Diane Kruger, actriţă germană 

A jucat în filme în limba franceză sau engleză. Kruger a devenit cunoscută prin rolul Elena jucat în filmul Troia (2004), Dr. Abigail Chase în National Treasure (2004), şi ca Bridget von Hammersmark în Inglourious Basterds (2009).

Diane Kruger FOTO Getty Images
Diane Kruger FOTO Getty Images

Diane urmeazul gimnaziul până în clasa zecea în Hildesheim. Concomitent ia la şcoala Freese-Baus ore de balet. La vârsta de 15 ani câştigă un concurs de frumuseţe este numită "Frumuseţea anului" şi este descoperită de agenţia Elite. Se mută la Paris unde lucrează ca fotomodel şi studiază conomitent actoria, jucând roluri secundare, în diferite filme. Pentru a fi mai uşor de pronunţat, îşi prescurtează numele, şi începe să primească roluri în filme ca Bad, Bad Things, sau Troja. Este interesant de remarcat că în multe filme dublajul scenariului este făcut de ea. De fapt Kruger vorbeşte cursiv germana, franceza şi engleza. În mai 2007, Diane este prima moderatoare germană (maîtresse de cérémonie) care prezintă cele 60 de filme la Festivalul de la Cannes (2007). În 2008 este invitată să facă parte din comisia de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Din viaţa ei privată, Diane a fost căsătorită între anii 2001 - 2006 cu actorul francez Guillaume Canet. 

1997: La Miami, Florida, Gianni Versace este împuşcat în faţa casei sale

Gianni Versace, alături de sora sa, Donatella FOTO Adevărul
Gianni Versace, alături de sora sa, Donatella FOTO Adevărul

Designerul italian Gianni Versace a fost împuşcat în urmă cu 26 de ani în faţa casei sale din Miami Beach. Asasinul a fost un gigolo gay şi criminal în serie, care s-a sinucis câteva zile mai târziu. Nimeni nu a put explica această crimă, iar poliţia nu a aflat niciodată motivul, însă mulţi au speculat că cei doi s-ar fi cunoscut. Aşa cum au apărut speculaţii că Versace a fost ucis la comanda Mafiei italiene.

Unul dintre cei mai cunoscuţi designeri din lume, Gianni Versace s-a născut pe 2 decembrie 1946 în oraşul Reggio di Calabria. Tătăl său a fost vânzător de produse electrocasnice, iar mama a fost croitoreasă şi lucra pentru cele mai bogate femei din regiune.

În 1977, la 31 de ani, şi-a deschis propriul atelier, iar casa Versace a devenit rapid un nume uriaş în industria modei. Modele celebre precum Naomi Campbell şi Claudia Schiffer au defilat în prezentările lui, iar creaţiile sale l-au transformat în preferatul unor cliente precum prinţesa Diana, Madonna şi Courtney Love.

Gianni Versace era gay, lucru pe care nu l-a ascuns, iar atunci când a fost ucis trăia în Miami şi avea o relaţie cu Antonio D’Amico, partenerul său mai tânăr. Acesta l-a şi descoperit într-o baltă de sânge, în faţa casei.

Un fost membru al mafiei din Calabria şi un informator al poliţiei din Italia a scris acum câţiva ani o carte în care a relatat că Andrew Cunanan nu a fost decât un instrument al mafiei. Versace ar fi fost împuşcat din cauza unor datorii pe care le avea faţă de mafia italiană. Însă au fost voci care au spus că designerul şi asasinul său s-ar fi cunoscut de mai mulţi ani.

2001: Se stinge din viață Marina Ştirbei, aviatoare română (n. 1912) 

Marina Știrbei FOTO uncoverromania.com
Marina Știrbei FOTO uncoverromania.com

  Supranumită recent de presa românească din secolul al XXI-lea „Prinţesa aviaţiei româneşti”, numele ei este legat de înfiinţarea Escadrilei Albe.  Marina Ştirbei s-a născut la Viena, pe 19 martie 1912 și a fost fiica prinţului George Ştirbei, nepoata lui George Valentin Bibescu şi verişoara lui Constantin Cantacuzino („Bâzu”).

  În 1935 a urmat şcoala de pilotaj „Mircea Cantacuzino”, condusă de Ioana Cantacuzino. Aceasta era singura şcoală care accepta şi femei ca elevi şi pe care a absolvit-o obţinând brevetul de pilot gr. I (pilotaj) nr. 93/1935 (al şaselea brevet feminin în România). Ulterior va obţine şi brevetul de pilot gr. II (navigare). Imediat şi-a cumpărat un avion propriu, un ICAR Universal (înmatriculat YR-MAI). Antrenată în zborul acrobatic de Bâzu, în 1936 s-a clasat pe locul I la concursul naţional aerian, categoria „avioane uşoare de turism”.

Între 15–23 octombrie 1938, a luat parte în calitate de membră a Comitetului Central al Crucii Roşii din România la manevrele militare regale de la Galaţi, organizate de Forţele Aeriene Regale ale României, manevre la care a pilotat avionul sanitar Monospar ST-25 (înmatriculat YR-SAN) şi la care au participat şi aviatoarele Mariana Drăgescu, Nadia Russo, Virginia Thomas, Virginia Duţescu şi Irina Burnaia.

În 1939 a efectuat cu avionul propriu un raid de documentare de la Bucureşti la Stockholm. În timpul raidului, în Finlanda a vizitat organizaţia Lotta Svärd. La întoarcere a depus un memoriu la Ministerul Aerului prin care solicita înfiinţarea unei escadrile sanitare pentru transportul răniţilor, cu avioane pilotate de femei. Escadrila, cu numele de Escadrila Sanitară, a fost înfiinţată la 25 iunie 1940 şi din ea făceau parte Nadia Russo, Mariana Drăgescu şi Virginia Thomas, iar în curând şi Virginia Duţescu. Porecla de „Escadrila Albă”, sub care era cunoscută, a fost dată de ziaristul italian Curzio Malaparte, şi venea de la faptul că era dotată cu avioane de tip RWD-13, de fabricaţie poloneză, vopsite iniţial în alb, cu crucea roşie aplicată pe fuzelaj şi pe aripi.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite