15 decembrie, 162 de ani de când împăratul Austriei hotăra alipirea Banatului la Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot pe 15 decembrie s-a născut prozatoarea și pianista Cella Delavrancea și inginerul francez Gustave Eiffel și a luat ființă actualul Cerc Militar Național.

Arcul de Triumf din Hunedoara. Foto: Vasarnapi Ujsag. Şi Franz Joseph (dreapta)
Arcul de Triumf din Hunedoara. Foto: Vasarnapi Ujsag. Şi Franz Joseph (dreapta)

1832 - S-a născut inginerul Alexandre-Gustave Eiffel

Alexandre Gustave Eiffelun inginer francez, cunoscut în special pentru realizarea Turnului Eiffel, s-a născut pe data de 15 decembrie 1882 la Dijon, în Franța și a murit la Paris, pe 27 decembrie 1923.   

Lista de construcții a lui Eiffel este descurajantă. A construit Observatorul de la Nisa, Catedrala San Pedro de Tacna din Peru, plus teatre, hoteluri și fântâni.

Printre numeroasele lui construcții, un proiect a concurat cu Turnul Eiffel în ceea ce privește faima și gloria: proiectarea cadrului interior pentru Statuia Libertății, din New York. 

Statuia Libertății a fost terminată și deschisă în 1886.

În anul următor au început lucrările pe piesa de definire a turnului Eiffelul, un turn pentru expoziția universală din 1889 din Paris, Franța, construit pentru a onora aniversarea a 100 de ani de la Revoluția franceză. Construcția Turnului Eiffel, o operă uimitoare de inginerie, a durat mai mult de doi ani. 

În 1876, Gustave Eiffel a construit Podul Eiffel, la Ungheni. În 1882 Gustave Eiffel a retușat la Iași, pe pământ românesc, într-unul din centrele care a polarizat conștiințele și energiile întregii țări, „Grand Hotel Traian”, din Piața Unirii. El poate fi admirat și astăzi.

Tot în Iași, Gustave Eiffel a construit, în 1873, Hala Mare (devenită Hala Centrală), structură ce avea sa fie demolată în anii 1960.

De asemenea, după planurile lui s-a ridicat și mausoleul familiei politicianului Petre P. Carp, de pe moșia conacului din Țibănești, Iași.

Gustave Eiffel a înălțat turnul în doar doi ani, lovindu-se inițial de foarte multe critici.
Gustave Eiffel a înălțat turnul în doar doi ani, lovindu-se inițial de foarte multe critici.

1860: Împăratul Austriei, Franz Joseph I, hotărăște alipirea Banatului la Ungaria

Conferinţa naţională a fruntaşilor politici din Banat, ţinută la Timişoara, adoptă o moţiune prin care se cerea autonomia Banatului, teritoriul acestuia urmând să fie numit „Căpitanatul român”, sau să fie încorporat la Transilvania (devenită autonomă).

Cu toate acestea Împăratul Austriei, Franz Joseph I, hotărăște alipirea Banatului la Ungaria fără a ține seama de cererea românilor bănățeni de a se înființa în Banat un „Căpitănat român”

Franz Joseph a fost ultima persoană care a ocupat funcția de mare principe al Transilvaniei.

1876 - A luat ființă actualul Cerc Militar Național

În 1876 a fost înființat Cercul Militar al ofițerilor din garnizoana București, actualul Cerc Militar Național. Construcția Palatului Cercului Militar Național, sediul de astăzi al instituției, a început în anul 1911 și s-a încheiat în 1923

Palatul Cercului Militar Naţional este un edificiu unicat, în primul rând pentru autenticitatea lui şi prin faptul că de-a lungul timpului s-a intervenit minim în menţinerea lui. Palatul Cercului Militar Naţional este nominalizat monument istoric în Lista Monumentelor Istorice din Municipiul Bucureşti, în Grupa A, ceea ce-i conferă statut de monument istoric de nivel naţional.

Istoria Palatului Cercului Militar Național, clădirea care a scăpat neatinsă de bombardamentele din cel de al Doilea Război Mondial jpeg

1887 - S-a născut prozatoarea şi pianista Cella Delavrancea, fiica scriitorului Barbu Delavrancea

Maria Cella Delavrancea-Lahovary s-a născut la 15 decembrie 1887, la Bucureşti și  a murit la 9 august 1991, la vârsta de 103 ani, la Bucureşti, fiind înmormântată în cimitirul Bellu, pe Aleea Artiştilor.

A fost fiica cea mai mare a scriitorului, avocatului de renume şi fostului primar al Capitalei, Barbu-Ştefănescu Delavrancea (1858-1918) şi a Mariei Lupaşcu, licenţiată în filosofie şi matematică, profesoară de liceu şi, în acelaşi timp, o admirabilă pianistă.

Cella Delavrancea a manifestat un talent precoce şi o rară sensibilitate pentru muzică, fiind cunoscută ca o bună pianistă încă de la opt ani. A beneficiat de o educaţie şi instrucţie deosebită în familie, cunoscând la perfecţie limbile franceză şi germană.

A studiat la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, după care a plecat la Paris pentru a-şi desăvârşi arta interpretativă. A concertat cu succes în toată Europa, talentul ei fiind recunoscut de însuşi George Enescu.

Pianista Cella Delavrancea a ocupat un loc important în evoluţia artei interpretative româneşti din secolul al XX-lea şi a influenţat mult şcoala muzicală românească atât prin perfecţiunea interpretării, cât şi datorită activităţii sale de cronicar muzical.

A fost primul artist din istoria culturii române care a participat la sărbătorirea propriului centenar. 

Ca fapt divers, a fost una din prietenele intime ale reginei Maria a României şi a rămas cunoscută şi datorită relaţiei romantice avută cu profesorul Nae Ionescu.

Talentul Cellei Delavrancea a fost recunoscut de însuşi George Enescu.
Talentul Cellei Delavrancea a fost recunoscut de însuşi George Enescu.

1939 - Premiera filmului „Pe aripile vântului”

„Pe aripile vântului” („Gone With the Wind”) este un film american, regizat de Victor Fleming, cu Vivien Leigh și Clark Gable în rolurile principale. Este unul din cele mai vizionate filme din istorie, deținând recordul de cele mai mari încasări.

Filmul, ecranizare a romanului omonim scris de Margaret Mitchell, prin tehnica cinematografică folosită devine primul film color de asemenea proporții, realizat prin folosirea procedeului Technicolor. Filmările au durat 140 de zile. 

New York Herald Tribune scria, la vremea apariției filmului, că este „un spectacol cinematografic monumental”, iar New York Times l-a apreciat ca „cea mai mare înscenare cinematografică văzută până azi și cel mai ambițios film de acțiune din istoria spectaculoasă a Hollywoodului”.

A primit zece premii Oscar, un record deținut timp de douăzeci de ani, „Ben-Hur” doborându-l în 1960. În lista Insitutului American de Film „100 de ani...100 de filme” (1998), „Pe aripile vântului” a fost clasată pe locul patru, iar în lista omonimă aniversară a coborât două locuri. În iunie 2008, AFI a publicat lista AFI 10 top 10 – o listă a celor mai bune zece filme din zece genuri. „Pe aripile vântului” a fost clasat al patrulea în categoria „Epopei”.

Ajustând per inflație, suma încasărilor face ca filmul să dețină recordul celor mai mari încasări ale tuturor timpurilor.

1972 - S-a născut politicianul Cristian Boureanu

 Cristian Boureanu este un fost politician român, fost membru al Parlamentului în legislaturile 2004 - 2008 și 2008 - 2012.

În legislatura 2004-2008, Cristian Boureanu a fost ales pe listele PNL iar din septembrie 2006 a devenit deputat independent. Cristian Boureanu a devenit membru al PDL din februarie 2008 și a fost membru de marcă al Partidului Democrat Liberal, având funcția de vice-președinte. În ambele sale cadenții de deputat, Cristian Boureanu a fost membru în grupurilor parlamentare de prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Africa de Sud și Republica Estonia.

În decembrie 2012 s-a retras din politică, demisionând din toate funcțiile deținute în cadrul Partidului Democrat Liberal.

cristian boureanu 1280x720 jpg

1990 - A fost semnat documentul de constituire a „Convenţiei Naţionale pentru Instaurarea Democraţiei”

Convenţia Naţională pentru Instaurarea Democraţiei a fost alianţă politică fondată pe 15 decembrie 1990 de Partidul Naţional Ţărănesc-Creştin Democrat, Partidul Naţional Român, Partidul Social Democrat Român, Partidul Ecologist din România şi Uniunea Democratică a Maghiarilor din România. Ulterior, alianţei i s-a alăturat şi Partidul Alianţei Civice. Conducerea a fost asigurată de Corneliu Coposu, preşedintele PNŢ-CD.

Obiectivele declarate în protocolul de constituire erau „instaurarea unei societăţi profund democratice, instaurarea adevărului în toate domeniile vieţii publice, a unui climat de înţelegere, toleranţă, armonie socială, patriotism autentic”.

Formaţiunile semnatare şi-au păstrat individualitatea, Statutul şi programul politic propriu.

La 26 noiembrie 1991, formaţiunile membre ale CNID şi o parte a formaţiunilor civice membre ale Forumului Democratic Antitotalitar din România au format Convenţia Democratică din România.

1993 - S-a născut Alina Eremia

Alina Eremia s-a născut pe 15 decembrie 1993, în Buftea și este o actriță de televiziune și cântăreață română, participanta la Junior Eurovision Song Contest in 2005, membră a formației Lala Band, cunoscută pentru evoluția din serialul muzical „Pariu cu viața”, difuzat pe postul de televiziune Pro TV și pentru telenovela românească „O nouă viață”, difuzată pe postul Acasă TV.  

2000 - A fost închisă definitiv centrala nucleară rusă de la Cernobîl.

  Centrala nucleară „Vladimir Ilici Lenin” a exploatat patru reactoare nucleare de tip RBMK–1000 (reactoare cu uraniu îmbogățit răcite cu apă ușoară și moderate cu grafit), iar construcția centralei a fost începută pe 15 septembrie 1972. Reactorul 1 a fost inaugurat pe 20 septembrie 1977, urmând astfel reactoarele 2 (1978), 3 (1981) și 4 (1983). 

Explozia din 26 aprilie 1986 a distrus reactorul 4 și a cauzat evacuarea orașelor Prîpeat și Cernobîl, și a câtorva sate din apropiere, aflate într-o regiune puternic contaminată radioactiv. Activitatea centralei a fost oprită temporar, însă cele 3 reactoare rămase și-au reluat activitatea mai târziu.

Reactorul 2 a fost închis în 1991, în urma unui incendiu, urmând închiderea reactorului 1 în 1996, și în cele din urmă, reactorul 3 fiind închis în 2000. 

Centrala de la Cernobîl FOTO Shutterstock
Centrala de la Cernobîl FOTO Shutterstock

2002 - Prima nominalizare a României în cadrul galei Premiilor MTV Europa

Pentru prima dată, România a fost nominalizată în cadrul galei Premiilor MTV Europa (Barcelona) prin introducerea secțiunii „Cel mai bun artist român”.

Câștigătoare a fost trupa „Animal X”. Printre nominalizații la această categorie au fost BUG Mafia, Partizan și Zdob și Zdub. 

Premiile Europe Music Awards 2002 au avut loc la Palau Sant Jordi, Barcelona. Spectacolele au inclus o interpretare a piesei „Dirrty” de la Christina Aguilera, cu Redman în timp ce cântau într-un ring de box.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite