12 martie: Liza Minnelli, „Regina Broadway-ului”, împlinește 77 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 12 martie 1907, răscoala ţărănească din Muntenia şi Oltenia atingea apogeul. În 1946, în aceeași zi, se năștea Liza Minnelli, „Regina Broadway-ului”, iar în 1950 venea pe lume artistul George Nicolescu.

12 martie 1838 - a apărut „Gazeta de Transilvania”, primul ziar politic şi informativ al românilor din Transilvania

„Gazeta de Transilvania”, publicaţie periodică politică şi culturală, a apărut la Braşov, din iniţiativa şi sub conducerea lui George Bariţiu. În perioada Revoluţiei române de la 1848, ziarul a militat pentru recunoaşterea naţiunii române şi a drepturilor sale politice, dar şi pentru unirea tuturor românilor într-un singur stat. Ca urmare a atitudinii ferme a lui George Bariţiu din timpul Revoluţiei, ziarul a fost suspendat în martie 1849. De la începutul anului 1852, gazeta a fost tipărită cu litere latine. Bariţiu a conceput publicația ca pe o tipăritură pentru toţi românii asigurându-și corespondenţi în Principate, dar și colaborarea cu cei mai cunoscuţi scriitori din Muntenia şi Moldova: I. Heliade Rădulescu, C. Negruzzi, Gr. Alexandrescu, D. Bolintineanu, V. Alecsandri, potrivit Dicţionarului general al literaturii române.

12 martie 1878 - s-a născut matematicianul şi astronomul Constantin Popovici

Matematicianul şi astronomul Constantin Popovici, membru de onoare al Academiei Române (mort la 26 noiembrie 1956) s-a născut la Iaşi, unde a și făcut  studiile liceale şi tot aici a început studiile universitare. A predat matematica în mai multe licee din Iaşi, Bârlad, Brăila, Tulcea, Turnu Severin, iar ulterior a aplecat, cu o bursă, în Franţa, unde în 1905 şi-a luat o nouă licenţă în matematici. În 1908 şi-a susţinut, la Sorbona, teza de doctorat „Sur les surfaces integrales communes des equations diff erentielles”.

A fost stagiar la Observatorul Astronomic din Paris şi la cel din Mont-Souris (1910-1911). Revenit în ţară, a fost profesor la Universitatea din Iaşi (1911-1937) şi la cea din Bucureşti (1937-1940). După ce a înfiinţat şi la Iaşi, la Copou, un Observator Astronomic (1913), a condus, între 1937-1943, Observatorul Astronomic din Bucureşti.

În matematică, a fundamentat o teorie generală a ecuaţiilor funcţionale, iar în domeniul astronomiei şi al mecanicii cereşti a studiat presiunea luminii asupra mişcării planetelor, distribuţia pulberii cosmice în jurul stelelor, formarea cozilor cometelor etc, potrivit Agerpres.

12 martie 1907 - apogeul răscoalei ţărăneşti în Muntenia şi Oltenia

Ultima răscoală din Europa, cea din 1907, al cărei apogeu a fost atins în 12 martie, a fost o dramă naţională, care a provocat moartea a mii de ţărani (statisticile arată că la nivel naţional au murit peste 11.000 de ţărani, iar alţi 10.000 au fost arestaţi şi condamnaţi la ani grei de ocnă), dar şi a zeci de moşieri, arendaşi, soldaţi şi funcţionari. Ecoul ei s-a resimţit în opinia internaţională, care a condamnat represiunea extrem de dură împotriva ţăranilor. Omul politic liberal Ionel Brătianu şi generalul Alexandru Averescu au reuşit să liniştească țara, dar istoricii spun că felul cum au făcut-o va rămâne veşnic o pată pe memoria lor.

Răscoala de la 1907 a reprezentat jertfa de sânge a ţăranului român care a reuşit să impună un nou ciclu în dezvoltarea vieţii sale, în mod special, a societăţii româneşti, în general. Frământările sociale de la sate vor continua până în preajma primului război mondial, în virtutea impulsului marii răscoale, dar şi a unor măsuri legislative ulterioare, ce au nemulţumit sătenii, aşa cum au fost, de exemplu, modificarea legii jandarmeriei şi cea a circumscripţiilor administrative”, potrivit profesorului de istorie focşănean Florinel Agafiţei.

Efectele Răscoalei de la 1907 au fost imediate, căci au grăbit procesul legislativ românesc, necesar ameliorării stării vieţii de la sate.

12 martie 1936 - a murit criticul şi istoricul literar Garabet Ibrăileanu

Membru post-mortem al Academiei Române, scriitorul, pedagogul și istoricul literar Garabet Ibrăileanu (născut pe 23 mai 1871) este considerat unul dintre cei mai mari critici literari pe care i-a avut literatura română și una dintre cele mai influente personalități din literatura română a primelor decenii din secolul al XX-lea.

Mulţi dintre cei care l-au cunoscut l-au descris drept „un extravagant”, un „intelectual ciudat”. Şi-a petrecut majoritatea timpului în bibliotecă, citind, scriind, meditând. Cu o conduită aleasă şi o valoare intelectuală de necontestat, Garabret Ibrăileanu şi-a trăit viaţa terorizat de frici. Avea o teamă teribilă de boală şi de moarte și aproape toată viaţa a suferit de insomnie cronică.

12 martie 1946 - s-a născut Liza Minnelli

Actriță, cântăreață și dansatoare americană, Liza Minnelli - fiica actriței Judy Garland și a regizorului Vincente Minnelli - s-a născut în Los Angeles, California.

Liza Minnelli - 1972. FOTO captură video Cabaret
Liza Minnelli - 1972. FOTO captură video Cabaret

A devenit vedetă de talie mondială grație rolului Sally Bowles din filmul „Cabaret“, din 1972, care i-a adus premiul Oscar. Filmele care au urmat după „Cabaret“ nu au avut același succes, însă Minnelli a rămas una dintre cel bine vândute personalităţi ale industriei de divertisment. Personajul Sally Bowles, din „Cabaret” a rămas un punct de reper pentru Liza Minnelli. A adoptat ulterior machiajul excentric aplicat în zona ochilor, părul scurt şi paietele, care i-au creat o imagine inconfundabilă.

A supravieţuit celor trei sarcini pierdute şi depedenţei de alcool, dar în ultimii ani a avut probleme grave de sănătate. Anul acesta, „Regina Broadway-ului” împlinește 77 de ani.

12 martie 1950 - s-a născut solistul de muzică uşoară George Nicolescu

George Nicolescu împlinește 73 de ani. S-a născut la Ploiești, dar și-a făcut studiile în Capitală și în Cluj. A urmat Școala din București pentru pacienții cu ambliopie, apoi gimnaziul și liceul la Școala Pentru Orbi din Cluj. A debutat în lumea muzicii în 1970, când a obținut premiul întâi la festivalul „Tinerețe pe portativ”, iar în 1973 a lansat primul său șlagăr, „Eternitate”.

A absolvit Universitatea din București, Facultatea de limbi romanice, secțiunea română-franceză, iar un an mai târziu a început să predea franceză la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Buzău. A activat în Cenaclul Flacăra, unde a avut un succes important cu melodiile „Foaie verde, spic de pâine”, „Ordinea de zi”, „Eternitate” și alte melodii. 

12 martie 1965 - a murit George Călinescu, personalitate a culturii româneşti

Publicist, prozator şi poet, traducător şi dramaturg, membru titular activ al Academiei Române, George Călinescu s-a născut pe 19 iunie 1899 și a avut o copilărie plină de frustrări şi complexe (fiul servitoarei Mariţa, rămas în grija unei familii adoptive) care și-a pus amprenta asupra vieţii sale de adult foarte superstiţios. Printre lucrurile mai puțin știute despre George Călinescu este că se temea de ziua de vineri şi la maturitate nu ieşea din casă în această zi. Prozatorul nu părăsea niciodată Bucureştiul fără soţie.

Cât timp a lucrat la Istoria literaturii române, Călinescu s-a izolat complet. „Se închide în casă cu săptămânile când e să redacteze; atunci îşi ascunde domiciliul sau îşi dă adrese fictive, terorizat la gândul că ar putea fi întrerupt de la lucru”, scrie Lucian Nasta în „Intimitatea amfiteatrelor”.

12 martie 2008 - a murit actorul Ovidiu Iuliu Moldovan

Ovidiu Iuliu Moldovan (născut pe 1 ianuarie 1942, în satul Vişinelu, pe atunci în judeţul Cluj, acum în Mureș) a fost un actor entuziast. I-a interpretat pe Tudor Pantelimon în pelicula „Dreptate în lanţuri“ şi pe Caligula în spectacolul omonim, a recitat poezii de Eminescu şi a dezaprobat falsul patriotism.

Pantelimon a fost unul dintre rolurile pe care Ovidiu Moldovan le-a îndrăgit cel mai tare, așa cum povestea într-un interviu din 1995, acordat criticului de film Eva Sîrbu. În ’96, a interpretat al doilea personaj important pentru parcursul lui profesional, Horea, rolul principal din pelicula cu acelaşi nume, regizată de Mircea Mureşan.

În viaţa de zi cu zi, vorbea rar despre el, nu s-a căsătorit şi n-a avut copii. A murit de cancer la 66 de ani şi nici măcar fratele lui nu aflase că era bolnav.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite