1 august: Ziua în care au murit regina Ana, soția regelui Mihai, și faimosul cascador Szobi Cseh

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 1 august 1862 a fost înființat Ministerul Afacerilor Străine al României, iar în anul 1939 s-a născut actrița Valeria Seciu. În aceeași zi, dar în anul 1945, s-a născut cântărețul Tudor Gheorghe. 

Regele Mihai și regina Ana. Foto: Arhivă
Regele Mihai și regina Ana. Foto: Arhivă

1 august 1862: A fost fondat Ministerul Afacerilor Externe al României 

În anul 1862 acesta purta numele de Ministerul Afacerilor Străine, iar la conducerea acestuia s-a aflat Apostol Arsache. Denumirea Ministerului a fost păstrată până la declararea Republicii Socialiste România, când a fost schimbată în Ministerul Afacerilor Externe. 

În prezent, ministrul Afacerilor Externe este Luminița Odobescu. 

1 august 1939: S-a născut actrița Valeria Seciu 

Valeria Seciu
Valeria Seciu s-a născut la 1 august 1939. Foto: Arhivă

Născută la București, Valeria Seciu a absolvit în anul 1964 Facultatea de Teatru din cadrul Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică. După absolvirea facultății a debutat pe scena Teatrului Național din Capitală cu rolul Veronica Micle, în spectacolul „Eminescu“, în regia lui Sică Alexandrescu. În anul 1978 s-a angajat la Teatrul Mic din București. 

Printre spectacolele în care a jucat de-a lungul carierei se numără „Maestrul şi Margareta“, „Cerul înstelat deasupra noastră“, „Menajeria de sticlă “, „Hamlet“, „Cui i-e frică de Virginia Wolf? “, „Idiotul“, „Enigma Otiliei“ și „Valiza cu fluturi“. 

Actrița a murit la 6 septembrie 2022. 

1 august 1943: Operațiunea „Tidal Wave”: Ploieștiul, ţinta bombardamentelor aeriene

Ploieștiul a fost cunoscut drept „cimitirul bombardierelor”. Foto: Arhivă
Ploieștiul a fost cunoscut drept „cimitirul bombardierelor”. Foto: Arhivă

Operațiunea a rămas cunoscută ca fiind una dintre cele mai mari nereușite ale aviației Statelor Unite. În misiune au fost implicate 177 de bombardiere grele B-24 Liberator, care au decolat din Libia. 

Bombardierele au atacat rafinăriile din jurul Ploieștiului, de la altitudine joasă. Rezultatul a fost unul catastrofal pentru americani: au pierdut 53 de avioane în fața anti-aerienei române și germane, 440 de militari au murit în luptă și alți 220 au fost capturați. 

În urma evenimentului Ploieștiul a fost cunoscut drept „cimitirul bombardierelor”. 

1 august 1945: S-a născut artistul Tudor Gheorghe

Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe s-a născut la 1 august 1945. Foto: Arhivă

Născut la Podari, Dolj, Tudor Gheorghe a absolvit Institutul de Teatru din Capitală. În anul 1966 s-a angajat la Teatrul Național din Craiova, unde a debutat în piesa „Cocoșul negru”.  

De asemenea, la același teatru a jucat în următoarele piese: „Visul unei nopți de iarnă”, „D-ale carnavalului” și „Doamna nevăzută”, conform site-ului oficial al artistului. În anul 1969 a susținut primul său recital, „Menestrel la curțile dorului”. 

Amintim câteva dintre albumele lansate: „Viața lumii”, „Cântece de dragoste de țară”, „Reîntoarcerea”, „Suflet de român”, „În căutarea dorului pierdut” și „Degeaba”. 

1 august 1952: S-a născut actorul Horațiu Mălăele 

Horațiu Mălăele
Horațiu Mălăele s-a născut la 1 august 1952. Foto: Arhivă

Născut la Târgu Jiu, Horațiu Mălăele este actor, regizor, caricaturist și scriitor. Acesta a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din Capitală. Acesta a lucrat cu unii dintre cei mai importanți regizori români, printre care Geo Saizescu, Alexandru Tatos și Ion Popescu Gopo. 

A regizat filmele „Nunta mută” din anul 2008 și „Funeralii fericite” din anul 2013. A jucat pe scenele din Piatra Neamț, București, Cluj-Napoca, Oradea, Brașov sau Constanța. 

Din filmografia sa amintim: „Păcală”, „Muntele ascuns”, „Ciocolată cu alune”, „Destine romantice”, „Primăvara bobocilor”, „Miss Litoral”, „Divorț... din dragoste”, „Magnatul”, „Ticăloșii”, „Ultimul corupt din România” și „Moromeții 2”. 

1 august 1977: Greva minerilor din Valea Jiului 

Greva minerilor din Valea Jiului, care a avut loc în perioada 1-3 august 1977, a fost cea mai amplă mișcare de protest din timpul regimului comunist din România. 

Muncitorii și-au arătat nemulțumirile față de condițiile de muncă și de sărăcia în care erau nevoiți să trăiască. La acea vreme, președintele Nicolae Ceaușescu și-a întrerupt vacanța pe litoralul Mării Negre, iar în ziua de 3 august și-a făcut apariția la Valea Jiului, din dorința de a calma spiritele. 

Fostul președinte comunist s-a angajat să îmbunătățească condițiile de muncă și de trai ale minerilor, iar oamenii au fost de acord să se întoarcă la lucru. Ulterior, 15 greviști au fost condamnați la pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru infracțiuni ca ultraj, vătămare corporală, apologia infracțiunilor, ofensă adusă autorităților și lovire. 

1 august 2014: A murit cascadorul, actorul și regizorul Szobi Cseh 

Szobi Cseh
Szobi Cseh s-a născut la 11 decembrie 1942. Foto: Arhivă

Născut la 11 decembrie 1942, la Miercurea Ciuc, Szobi Cseh a urmat cursurile Institutului de Educație Fizică și Sport din Capitală, unde s-a specializat în arte marțiale gimnastică, scrimă, călărie și alpinism. Încă din perioada studenției, Cseh a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din București. 

De asemenea, în anul III de facultate a colaborat în calitate de cascador la filmul „Dacii”. Din anul 1967 până în 1980 a fost consilier de lupte la Studioul de Film „București”, iar în luna ianuarie a anului 1990, Szobi Cseh a fondat prima Asociație a Cascadorilor Profesioniști din România. 

Din filmografia sa amintim: „Mihai Viteazul”, „Agentul Straniu”, „Vlad Țepeș”, „Burebista”, „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureștilor”, „Colierul de turcoaze”, „Totul se plătește” și „Inimă de țigan”. 

1 august 2016: A murit regina Ana, principesă de Bourbon-Parma 

Regele Mihai și regina Ana
Regele Mihai și regina Ana. Foto: Profimedia (Arhivă)

Născută la 18 septembrie 1923, la Paris, regina Ana a fost soția regelui Mihai I și fiica principelui Rene de Bourbon Parma și a principesei Margareta a Danemarcei. 

Principesa de Bourbon-Parma l-a cunoscut pe regele Mihai la Londra în anul 1947, iar după un an s-au căsătorit la Atena. Însă, după nuntă, a început exilul regelui Mihai și al reginei Ana. 

Regina Ana a murit în Elveția, iar la 13 august a fost înmormântată la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș. De asemenea, ziua de 13 august a fost decretată zi de doliu național. 

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite