Procurorul special Robert Mueller: „Nu există dovezi ale unui complot Trump-Rusia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Probele adunate în investigaţiile procurorului special Robert Mueller „sunt insuficiente în vederea stabilirii” faptului că preşedintele Donald Trump a obstrucţionat justiţia, arată secretarul Justiţiei Bill Barr, într-o scrisoare în care prezintă un sumar al concluziilor anchetei ruse, relatează The Associated Press.

Mueller nu a ajuns la vreo concluzie în evaluarea comportamentului preşedintelui şi lasă această sarcină Departamentului Justiţiei, afirmă Barr în scrisoare.

Barr precizează că împreună cu adjunctul său Rod Rosenstein a ajuns la o concluzie, fără să ia în considerare prevederi constituţionale în vederea formulării unor acuzaţii penale împotriva unui preşedinte în funcţie.

Potrivit acestui rezumat, Mueller nu a stabilit că echipa de campanie a lui Trump sau asociaşi ai acestuia au ”conspirat sau s-au coordonat” cu Rusia într-un efort de a influenţa alegerile americane din 2016.

Preşedintele Comisiei Judiciare a camerei reprezentanţilor a apreciat că scrisoarea trimisă de Departamentul Justiţiei care prezintă constatările procurorului special Robert Mueller ”nu conchide că preşedintele a comis vreo infracţiune şi nici nu-l exonerează”.

Departamentul i-a trimis duminică scrisoarea reprezentantului Jerrold Nadler.

Nadler a scris pe Twitter că Departamentul Justiţiei ”a decis să nu prezinte o judecată tradiţională a procurorului”.

„Nu există dovezi ale unui complot Trump-Rusia“

Echipa procurorului special Robert Mueller a emis peste 2.800 de citaţii şi a operat peste 500 de mandate de percheziţie în ancheta sa cu privire la amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016 şi o eventuală implicare a echipei de campanie a lui Donald Trump, relatează The Associated Press.

Tot potrivit acestei scrisori trimisă de către secretarul Justişiei Bill Barr Congresului, procurorul special a angajat o echipă de 19 avocaţi şi a fost asistat de o echipă de 40 de agenţi FBI, analişti de informaţii, contabili criminalişti şi alţi profesionişti.

Echipa a interogat aproximativ 500 de martori, se precizează în scrisoare.

Scrisoarea procurorului Barr mai precizează că ancheta lui Mueller a constatat că echipa campaniei Trump nu a conspirat  cu Rusia în scopul de a manipula alegerile prezidenţiale din 2016:: "Ancheta nu a stabilit că membrii campaniei Trump au conspirat cu guvernul rus pentru organizarea unor activităţi pentru a influenţa alegerile".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite