Patru bărbaţi au fost inculpaţi după ce au încercat să doboare statuia preşedintelui Andrew Jackson în faţa Casei Albe

Patru bărbaţi au fost inculpaţi după ce au încercat să doboare
statuia preşedintelui Andrew Jackson în faţa Casei Albe

Statuia lui Andrew Jackson din faţa Casei Albe FOTO EPA-EFE

Patru bărbaţi au fost inculpaţi penal după ce au încercat să scoată de pe soclu o statuie a fostului preşedinte Andrew Jackson situată în faţa Casei Albe, în cadrul unor manifestaţii antirasiste care zguduie Statele Unite, au anunţat autorităţile, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele Donald Trump, care pozează în garantul ”legii şi ordinii” cu mai puţin de cinci luni înainte de alegerile prezidenţiale, a postat pe Twitter apeluri ale poliţiei la identificarea altor aproximativ 15 manifestanţi care au participat la această acţiune de protest.

Un grup a atacat luni seara statuia fostului preşedinte Johnson, un apărător al sclaviei care a condus Statele Unite din 1829 în 1837. Ei au legat monumentul cu corzi şi au încercat să-l doboare la pământ.

Cu ajutorul unor înregistrări video ale scenei, patru bărbaţi au fost identificaţi în timp ce trăgeau de corzi sau îi dădeau un ciocan altui manifestant.

Cu vârste cuprinse între 20 şi 47 de ani, ei au fost inculpaţi vineri de ”distrugerea unei proprietăţi federale”, o acuzaţie pasibilă de unul până la zece ani de închisoare.

Unul dintre ei a fost arestat vineri şi a fost prezentat în faţa unui dudecător sâmbătă, iar ceilalţi trei nu au fost prinşi încă, au precizat într-un comunicat serviciile procurorului federal al Washingtonului.

”Aceste inculpări trebuie să servească drept un avertisment tuturor celor care desacralizează statui şi monumente din capitală. Comportamentul vostru violent şi criminal nu va fi tolerat”, a scris procurorul Michael R. Sherwin.

După moartea lui George Floyd, un afroamerican ucis de către un poliţist alb la 25 mai, americanii s-au angajat într-o rescriere critică a istoriei lor.

În marja unor manifestaţii, mai multe statui - mai ales de generali confederaţi sau de susţinători ai sclaviei - au fost luate ca ţintă.

Donald Trump, care candidează la al doilea mandat, a denunţat acţiunea ”vandalilor, anarhiştilor sau agitatorilor” şia semnat vineri un decret prezidenţial menit ”să protejeze” monumentele.

Miliardarul republican ”nu va autoriza niciodată ca violenţa să ne controleze străzile, să ne rescrie istoria şi să pună în dificultate modul de viaţă american”, anunţa Casa Albă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: