"Negustorul morţii", traficantul rus Viktor Bout, ar putea fi extrădat în SUA

Bărbatul cunoscut sub numele de "Negustorul morţii", traficantul de arme rus Viktor Bout, ar putea ajunge pe teritoriul american după  ce o Curte de apel thailandeză a acceptat vineri solicitarea autorităţilor americane de extrădare a sa, după mai mult de doi ani de proceduri, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Celebrul traficant rus, în vârstă de 43 de ani, care şi-a menţinut statutul de nevinovăţie în cei doi ani petrecuţi într-o închisoare de maximă securitate din Thailanda, va continua să se opună cererii de extrădare în SUA. Avocatul său a declarat că va înainta o petiţie guvernului tailandez pentru a bloca extrădarea.

VEZI VIDEO AICI

"Apărarea consideră că Bout nu va fi în siguranţă în SUA şi că nu va avea parte de un proces corect", a declarat avocatul Lak Nittiwattanawichan.  Guvernul tailandez nu este obligat să-l extrădeze pe Bout, dar o va face cel mai probabil, având în vedere profilul celebru al acuzatului şi presiunea americanilor. Dacă nu este extrădat în trei luni, va trebui eliberat.

"Curtea a decis menţinerea lui în detenţie pentru a fi extrădat în Statele Unite", a declarat judecătorul Jitakorn Patanasiri, adăugând că procedura urmează să dureze mai puţin de trei luni. "Dosarul nu este politic, este penal", a adăugat magistratul.

Bout a fost arestat într-un hotel din capitala thailandeză, după ce s-a întâlnit cu agenţi americani care s-au dat drept reprezentanţi ai FARC (gherila columbiană) ce doreau să cumpere arme, notează Mediafax.

Washingtonul nu a încetat de atunci să facă presiuni asupra aliatului său asiatic pentru a obţine extrădarea lui Bout.

Potrivit declaraţiilor autorităţior americane, Bout le-a spus agenţilor că le-ar putea furniza 700-800 de rachete sol-aer, mai mult de 5.000 de arme AK-47 şi milioane de cartuşe de muniţie, precum şi alte materiale explozive.

Bout a avut patru capete de acuzare, între care şi conspiraţia de a ucide cetăţeni americani şi de a furniza armament unui grup organizat de terorişti. Dacă va fi extrădat şi acuzat în SUA, el riscă închisoarea pe viaţă.

Potrivit Amnesty International, el ar fi controlat la un moment dat aproximativ 15 aparate de zbor, operând pe întregul glob. Avioanele sale cargou au fost reperate pe piste mai mult sau mai puţin oficiale în Africa, Afganistan, America de Sud şi în ţări ale fostei Uniuni Sovietice.

Joi, Departamentul de Stat american a amintit din nou importanţa acestui dosar, într-o scrisoare trimisă ambasadorului Thailandei în Statele Unite. "Apreciem că am prezentat suficiente dovezi semnificative pentru a justifica această extrădare", a declarat purtătorul său de cuvânt, Philip Crowley.

Presupusul traficant de arme a părut contrariat vineri de această decizie a Curţii, dar a refuzat să discute cu jurnaliştii, în momentul în care părăsea sala de şedinţă, legat la mâini şi la picioare.

Acuzatul a fost supranumit "negustorul morţii" în Occident, din cauza traficului de arme care îi este atribuit de peste 15 ani între Africa şi America de Sud, trecând prin Afganistan, talibani şi al-Qaida.

Traficantul de arme Viktor Bout (stânga), arestat în Thailanda, avea legături şi cu sirianul Omar Hayssam (dreapta). Atunci când a fost audiat la CSM, în cazul fugii din ţară a lui Omar

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările