Marina SUA a făcut o captură impresionantă de arme ce au ocupat aproape toată puntea din spate a unui crucişător masiv

Marina SUA a făcut o captură impresionantă de arme ce au ocupat aproape toată puntea din spate a unui crucişător masiv

Crucişătorul USS Monterey a capturat un transport masiv de arme în Marea Arabiei FOTO Marina SUA via CNN

O echipă a Marinei SUA şi a Gărzii de Coastă a făcut o captură masivă de arme de provenienţă necunoscută de pe o navă dhow (care nu aparţine niciunui stat) în Marea Arabiei de Nord, potrivit unui comunicat al Marinei americane, relatează CNN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Crucişătorul USS Monterey a descoperit armele după ce a oprit vasul dhow (un vas tradiţional din Orientul Mijlociu) pe 6 mai pentru o verificare de rutină în Marea Arabiei în largul costelor Pakistanului şi Omanului.

Captura a fost una impresionantă ocupând o mare parte din puntea din spate a vasului de război USS Monterey, cu o lungime de 173 de metri.
 
Au fost sechestrate „zeci de rachete ruseşti anti-tanc, mii de puşti de asalt tip 56 chinezeşti şi sute de mitraliere PKM, dar şi puşti cu lunetă şi lansatoare de grenade. S-au mai găsit şi componente avansate de arme, între care şi lunete”, potrivit comunicatului marinei americane.
 
Originea şi destinaţia armelor fac obiectul unei anchete, dar expedierile anterioare de arme confiscate de marina SUA în circumstanţe similare erau destinate rebelilor houthi din Yemen, a declarat locotenent- comandantul  Pete Pagano, purtătorul de cuvânt al celei de-a cincea flote a marinei.
 
Echipajul a fost chestionat, a primit apă şi hrană şi apoi eliberat.

Un oficial american al apărării a declarat pentru The Associated Press că ancheta iniţială a Marinei a constatat că nava provenea din Iran, legând din nou Republica Islamică de înarmarea rebelilor Houthi în ciuda unui embargou ONU. Misiunea Iranului în ONU nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii, Teheranul a negat în trecut că oferă arme insurgenţilor şiiţi.

Flota a 5-a a Marinei staţionată în Orientul Mijlociu nu a identificat provenienţa armelor şi nici destinaţia lor, însă oficialul american a dezvăluit sub anonimat că armele seamănă cu cele din alte transporturi interzise, ​​destinate rebelilor Houthi

Pe baza interviurilor cu echipajul şi a materialului investigat la bord, marinarii au stabilit că nava provenea din Iran, a declarat oficialul.

Capturile de arme au început în 2016 şi au continuat intermitent pe tot parcursul războiului din Yemen (care a debutat în 2014), în care rebelii Houthi au lansat rachete balistice şi a folosit drone conectate ulterior cu Iranul. Yemenul este plin de arme de calibru mic care au fost introduse prin contrabandă în porturi slab controlate de-a lungul anilor de conflict.

Aceasta pare a fi cea mai importantă captură de până acum.

Arabia Saudită, împreună cu Emiratele Arabe Unite şi alte ţări, au intrat în război alături de guvernul din Yemen, recunoscut la nivel internaţional, în martie 2015. Iranul i-a sprijinit pe houthi, care hărţuiesc Arabia Saudită cu tiruri de rachete şi atacuri cu drone.

Războiul a ucis aproximativ 130.000 de oameni, inclusiv peste 13.000 de civili, potrivit Proiectului de localizare şi evenimente în domeniul conflictelor armate.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările