Despăgubirile record obţinute de doi fraţi care au stat nevinovaţi peste 30 de ani în spatele gratiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Henry McCollum si Leon Brown
Henry McCollum si Leon Brown

Un juriu din Carolina de Nord a acordat 75 de milioane de dolari ca despăgubiri unor fraţi afro-americani condamnaţi pentru violarea şi uciderea unei fetiţe de 11 ani.

Cei doi bărbaţi au fost eliberaţi în 2014 când o comisie de revizuire a condamnărilor din Carolina de Nord a anunţat că noi dovezi ADN implică un criminal condamnat în crimă şi i-a exonerat pe cei doi fraţi după ce au petrecut 30 de ani, 11 luni şi 7 zile în închisoare.

Henry McCollum şi Leon Brown, doi fraţi vitregi cu dizabilităţi intelectuale, au fost condamnaţi la moarte pe baza unor mărturisiri despre care au afirmat timp de ani de zile că le-au oferit sub constrângere.

Cei doi bărbaţi aveau 20, respectiv 16 ani, în momentul condamnării lor.

Brown, acum în vârstă de 53 de ani, a fost cea mai tânără persoană condamnată la moarte în Carolina de Nord înainte ca pedeapsa să îi fie comutată la închisoare pe viaţă, potrivit hotnews.ro.

McCollum, în vârstă de 57 de ani, devenise persoana cu cea mai lungă perioadă de timp petrecută în închisoare în aşteptarea execuţiei în Carolina de Nord, 42 de alţi condamnaţi fiind executaţi în perioada încarcerării sale.

Vineri, un juriu alcătuit din 8 membri a acordat fiecărui frate 31 de milioane de dolari - un milion pentru fiecare an petrecut în închisoare - şi încă 13 milioane de dolari ca daune punitive. 

Cei doi bărbaţi acţionaseră în instanţă autorităţile de menţinere a ordinii publice din Carolina de Nord în 2015, cotidianul local The News & Observer notând că Biroul Şerifului din Comitatul Robeson, unul dintre pârâţii din proces, convenise să le plătească fraţilor despăgubiri în valoare de 9 milioane de dolari înainte de pronunţarea deciziei juriului.

Elliot S. Abrams, unul dintre avocaţii care i-au reprezentat pe McCollum şi Brown, a declarat pentru The Washington Post că aceasta este cea mai mare despăgubire combinată acordată vreodată în istoria Statelor Unite.

Oraşul Red Springs, care a fost unul dintre pârâţii iniţiali ai procesului civil, încheiase o înţelegere în afara instanţei în 2017, fiind de acord să le plătească un milion de dolari celor doi fraţi, potrivit Associated Press.

Juriul a concluzionat că doi foşti investigatori din Carolina de Nord le-au încălcat drepturile constituţionale ale celor doi bărbaţi prin constrângerea lor să semneze mărturisiri false.

Investigatorii ar fi proferat injurii rasiste la adresa lui McCollum, care avea capacitatea mentală a unei persoane în vârstă de 9 ani la momentul respectiv, ameninţându-l că va fi trimis la camera de gazare dacă nu recunoaşte fapta, potrivit New York Times.

The News & Observer relatează că ambii bărbaţi vor avea nevoie de tutori legali pentru a-şi gestiona finanţele, Brown necesitând îngrijire permanentă şi suferind de afecţiuni mintale rezultate în urma încarcerării sale.

Însă când judecătorul Terrence Boyle a citit verdictul vineri, cei doi fraţi „s-au îmbrăţişat emoţionaţi cu echipa lor de avocaţi”, potrivit aceleiaşi surse.

„Mi-am recuperat libertatea”, a afirmat McCollum, adăugând că „încă sunt o mulţime de oameni nevinovaţi în închisoare azi”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite