Hillary Clinton scrie astfel istoria, devenind prima femeie nominalizată candidat al unui mare partid.

„Susţinătorii mei sunt entuziaşti. Sunt dedicaţi. Numere impresionante de susţinători au votat pentru mine în întreaga ţară, din motive nenumărate. Dar printre acele motive se află şi credinţa lor că o femeie preşedinte va reprezenta o declaraţie extraordinară, o declaraţie istorică despre ce fel de ţară suntem şi (valorile) pe care le susţinem. Este un moment cu adevărat emoţionant.” - Hillary Clinton, sursa: theguardian.com

Hillary Clinton şi-a construit campania prezentându-se drept succesorul loial al primului preşedinte american de culoare. A întâmpinat o rezistenţă neaşteptată din partea Senatorului de Vermont Bernie Sanders, care a mobilizat milioane de alegători frustraţi de modul în care Washingtonul a înţeles să facă politică în ultimii ani.

El a reuşit să electrizeze aripa progresistă a Partidului Democrat, cu vederi de stânga, şi a atras în jurul campaniei sale o mare parte a electoratului cu vârsta sub 40 de ani. Nici Hillary Clinton nu s-a lăsat mai prejos însă. Deşi singură a recunoscut că nu este un politician cu abilităţi înnăscute, a muncit din greu şi s-a ridicat după fiecare eşec. Hillary a demonstrat că este o jucătoare de cursă lungă care ţinteşte şi obţine victoria.

Potrivit numărătorii Associated Press, Clinton se bucură, înainte de votul din 7 iunie, de sprijinul a 1.812 delegaţi, sprijin obţinut în urma alegerilor primare şi caucusurilor. În plus, este susţinută de 571 de superdelegaţi (foşti şi actuali membri de elită ai Partidului).

Jurnaliştii AP spun că, în ultimele şapte luni, au luat legătura în mod repetat cu cei 714 superdelegaţi şi doar 95 dintre aceştia spun că nu au luat încă o decizie pe care să o comunice public.

„Clinton este acum candidatul prezumtiv, pentru că, potrivit numărătorii noastre, ea are în prezent suficienţi delegaţi care-i susţin candidatura, astfel încât să poată obţine nominalizarea.” - David Scott, editor politic AP, sursa: ap.org

Democraţii, front comun pentru Hillary

Victoria lui Clinton nu poate fi pusă sub semnul îndoielii. Are în plus faţă de Sanders peste trei milioane de voturi, 291 delegaţi şi 523 de superdelegaţi (faţă de 131 de delegaţi şi 105 superdelegaţi în plus, cât a avut Obama în 2008, atunci când Hillary a pierdut nominalizarea). A câştigat 29 de caucus-uri şi alegeri primare faţă de cele 21 de victorii ale lui Sanders.

La exact opt ani de când s-a văzut nevoită să-şi admită înfrângerea în faţa, pe atunci, Senatorului de Illinois Barack Obama, Hillary Clinton îşi va proclama victoria. În plus, mulţi superdelegaţi şi-au exprimat dorinţa de a pune capăt luptei pentru nominalizare, pentru a se putea ralia în jurul candidatului care să-l înfrângă pe Trump în noiembrie.

Potrivit presei americane, preşedintele Barack Obama, impartial de-a lungul cursei primare, l-a sunat pe Bernie Sanders duminică. Discuţia telefonică ar fi durat între 30 şi 45 de minute. Barack Obama urmează să-şi anunţe sprijinul pentru candidatura lui Hilllary Clinton în cursul zilei de 7 iunie, în timp ce Nancy Pelosi, lider al minorităţii din Camera Reprezentanţilor, şi-a anunţat deja susţinerea oficială pentru candidatura lui Clinton.

Hillary, rezervată, dar hotărâtă

Hillary Clinton a avut o reacţie rezervată după anunţul jurnaliştilor de la AP şi a continuat să facă campanie în California, în ajunul unui vot cu mare greutate. S-a adresat mulţimii entuziaste şi a subliniat că ‘’ne aflăm la un pas de un moment istoric, fără precedent’’. Fostul Secretar de Stat a insistat însă că mai e încă mult de muncă în cele şase state care vor vota pe 7 iunie. "Vom lupta din greu pentru fiecare vot’’ a spus ea în timpul unui miting de campanie în Long Beach.

Hillary Clinton şi-a asigurat susţinătorii că va lupta pentru fiecare vot

Campania Clinton este îngrijorată de faptul că atingerea pragului de 2.383 de delegaţi va încuraja absenteismul la vot şi că acest aspect ar fi în favoarea lui Sanders. Hillary Clinton a încurajat alegătorii să se prezinte la urne. Chiar şi cu o eventuală victorie Sanders în California, Senatorul de Vermont tot nu ar reuşi să o devanseze pe Hillary Clinton. I-ar da însă apă la moară să continue să rămână în cursă până la Convenţia din iulie.

Înfrângerea îi pică greu la stomac

Senatorul de Vermont acuză că jurnaliştii nu ar fi trebui să se grăbească să anunţe câştigătorul din tabăra democrată, când încă mai sunt bătălii electorale de purtat şi anunţă că nu va ieşi din ring înaintea Convenţiei Democrate din Philadelphia.

„Este regretabil că presa se grăbeşte să facă asemenea consideraţii şi ignoră declaraţia clară a Comitetului Naţional Democratic potrivit căreia nu este corect să iei în calcul voturile superdelegaţilor înainte ca ceştia să apuce să voteze la convenţia din vară.” - Michael Briggs, purtător de cuvânt al lui Bernie Sanders, sursa: politico.com

Sanders încă speră să-i poată convinge pe superdelegaţi că are mai multe şanse să-l înfrângă pe Trump la alegerile din noiembrie. Şi, în vreme ce, într-adevăr superdelegaţii au dreptul să se răzgândească, de la finalul anului 2015, atunci când Associated Press a iniţiat acest sondaj în rândul superdelegaţilor, niciunul nu a renunţat la sprijinul pentru Clinton în favoarea lui Sanders. 

State care votează pe 7 iunie:

  • California - 475 delegaţi
  • New Jersey - 142 delegaţi
  • New Mexico - 43 delegaţi
  • Montana - 27 delegaţi
  • Dakota de Sud - 25 delegaţi
  • Dakota de Nord -23 delegaţi
 

Număr de delegaţi pentru fiecare candidat, înainte de alegerile din 7 iunie:

Hillary Clinton - 1.812 delegaţi + 571 superdelegaţi
TOTAL: 2.383 delegaţi (număr necesar obţinerii nominalizării)

Bernie Sanders - 1.521 delegaţi + 48 superdelegaţi
TOTAL: 1569