Un stat american a introdus plutonul de execuţie pentru condamnaţii la moarte. Aceştia pot opta şi pentru scaunul electric

Un stat american a introdus plutonul de execuţie pentru condamnaţii la moarte. Aceştia pot opta şi pentru scaunul electric

Pluton de execuţie FOTO AFP

Plutonul de execuţie a fost introdus în Carolina de Sud pentru a aplica pedeapsa capitală condamnaţilor la moarte care pot alege şi scaunul electric.

Ştiri pe aceeaşi temă

Plutonul de execuţie a fost introdus în Carolina de Sud pentru a aplica pedeapsa capitală condamnaţilor la moarte care pot alege şi scaunul electric, a anunţat luni guvernatorul acestui stat din sudul Statelor Unite, Henry McMaster, citat de AFP.
 
"În weekend, am ratificat o lege care va permite statului să aplice pedeapsa cu moartea. Familiile şi apropiaţii victimelor au dreptul să ţină doliu şi să obţină dreptate prin lege. Acum, putem face asta", a explicat Henry McMaster pe Twitter.
 
Aceast republican, favorabil pedepsei capitale, doreşte să reia execuţiile în statul său după o pauză de zece ani din cauza lipsei de substanţe utilizate în injecţiile letale. Legea, semnată vineri, face ca scaunul electric să fie prima opţiune a unui condamnat la moarte în locul injecţiei letale şi permite formarea unui pluton de execuţie, care devine a doua opţiune.
 
Execuţia prin injectare va redeveni opţiunea prioritară atunci când substanţele necesare vor fi disponibile din nou, potrivit textului. Până în prezent, un condamnat la moarte trebuia să aleagă între scaunul electric şi injecţie, ultima opţiune fiind automată dacă refuza să aleagă.
 
Organizaţia de ajutorare a deţinuţilor Incarcerated Outreach Network, cu sediul în Carolina de Sud, a denunţat pe Twitter o decizie "îngrozitoare, şocantă şi abominabilă". Scaunul electric, supranumit "Old Sparky", nu a mai fost utilizat din 2008, iar ultima execuţie prin injecţie a fost în mai 2011, potrivit Departamentului penitenciarelor de stat şi al mass-media locale.
 
Carolina de Sud este al patrulea stat american care permite aplicarea pedepsei cu moartea printr-un pluton de execuţie, alături de Mississippi, Oklahoma şi Utah, potrivit Centrului de informare asupra pedepsei cu moartea (DPIC). Doar trei condamnaţi au murit în faţa unui pluton de execuţie, toţi în Utah, după restabilirea pedepsei cu moartea de Curtea Supremă în 1976, potrivit DPIC.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările