Vladimir Putin vrea o „mare asociere euroasiatică”:  Niciun jandarm mondial nu ne va opri

Vladimir Putin vrea o „mare asociere euroasiatică”:  Niciun jandarm mondial nu ne va opri

FOTO Arhivă / Getty Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut joi conturarea unei strategii de dezvoltare a unei „mari asocieri eurasiatice”, care să facă faţă noilor provocări internaţionale, printre care a enunţat acţiunile statelor occidentale împotriva ţărilor care au „politici independente”, relatează Agerpres.

„A sosit momentul să elaborăm o strategie integrală de dezvoltare pentru o mare asociere eurasiatică ce trebuie să reflecte provocările cheie cu care ne confruntăm” şi care să facă paşii necesari pentru noi acorduri complementare regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), a indicat Putin în intervenţia sa prin legătură video la Forumul Economic Eurasiatic care se desfăşoară la Bişkek, capitala Kîrgîzstanului.

Forumul a fost unul premergător summitului de vineri al Uniunii Economice Euroasiatice şi a reunit Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Rusia.

De asemenea, preşedintele kazah Kasim-Yomart Tokaiev, prezent în persoană la forum, a amenţionat că ar fi posibilă implementarea proiect denumit „Eurasia Mare”, care a fost propus de Putin şi care prevede sporirea cooperării economice cu China a statelor din refiunea fostei republici sovietice, scrie Agerpres.

„Mai devreme sau mai târziu, îl vom implementa. Şi, cum a spus preşedintele rus Vladimir Vladimirovici (Putin), este posibil ca şi alte ţări să se poată alătura” acestui proiect, a afirmat Tokaiev. Această iniţiativă a preşedintelui rus prevedea iniţial şi posibilitatea participării unor ţări europene la proiectul „Eurasia Mare”.

Referindu-se la sancţiunile occidentale impuse ţării sale şi Belarusului după agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei, Vladimir Putin a susţinut că acestea au ca scop „izolarea şi slăbirea” ţărilor care dezvoltă „politici independente”, dar pe care „niciun jandarm mondial” nu le va putea opri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările