Steag ucrainean înfipt pe un vârf de munte numit „Putin“, în Kîrgîzstan. Poliţia anchetează cazul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steag ucrainean pe Vârful Putin
Steag ucrainean pe Vârful Putin

Poliţia kirghiză investighează cum a ajuns un steag ucrainean pe un vârf de munte numit în onoarea preşedintelui rus Vladimir Putin, a cărui armată poartă ofensiva în Ucraina, relatează France Presse.

Un internaut care s-a prezentat ca alpinist a postat un videoclip pe Twitter în care apare un steag ucrainean fluturând lângă o placă ce identifică un vârf drept „Vârful Putin“, la o altitudine de peste 4.000 de metri.

"Vandalii l-au adus şi l-au înfipt aici, nu avem idee cine sunt", a spus internautul, adăugând un emoticon ce sugerează sarcasmul. Poliţia din capitala Bişkek a declarat joi că a audiat doi alpinişti care, potrivit unui pădurar, s-au îndreptat marţi seară spre Vârful Putin.

"În timpul audierii lor în calitate de martori, aceştia au explicat că au descoperit steagul după ce au urcat pe vârf şi l-au filmat cu un telefon", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei pentru AFP, adăugând că vinovaţii ar putea fi amendaţi pentru "vandalism".

Vârful respectiv, anterior fără nume, a fost numit „Putin“ în onoarea preşedintelui rus în 2011, într-o perioadă de consolidare a relaţiilor Kîrgîzstanului cu Rusia, ce a urmat unei revoluţii în această ţară din Asia Centrală cu un an înainte.

Un vârf de 5.169 de metri a fost de asemenea numit în onoarea primului preşedinte al Rusiei, Boris Elţin, cu nouă ani mai devreme.

Kîrgîzstanul, o ţară săracă şi muntoasă din Asia Centrală, este un aliat fidel al Rusiei, notează AFP.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite