Rusia recunoaşte caracterul nuclear al exploziei care a făcut cinci morţi în timpul testării unei rachete de croazieră în Arhanghelsk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După două zile de tăcere, Rusia a recunoscut că explozia de joi de la o bază de lansare a rachetelor din Nordul îndepărtat a fost nucleară. Într-o declaraţie, agenţia nucleară rusă Rosatom a anunţat că cinci membri ai personalului său au fost ucişi în explozie, adăugând că alte trei persoane au fost rănite.

Aceşti răniţi sunt trataţi într-un „centru medical specializat”. Rosatom a declarat că personalul său oferă asistenţă tehnică pentru „sursa de energie izotopică ” a motorului rachetei. Explozia a avut loc pe o „platformă maritimă”.

O declaraţie a Rosatom citată de mass-media rusă a dat mai târziu mai multe detalii despre tragedie, spunând că a avut loc pe o „platformă maritimă” şi că explozia a aruncat mai mulţi angajaţi ai Rosatom în mare . „Căutările au continuat atâta timp cât exista speranţa de a-i găsi în viaţă şi numai după aceea am raportat decesul celor cinci colaboratori ", se arată în comunicatul Rosatom, care mai precizează că angajaţii ştiau „riscul potenţial” la care se expuneau. Imediat după accident, Ministerul Apărării a indicat doar că accidentul a avut loc  în timpul testării unui "motor de rachetă cu propulsie lichidă" şi că doi "specialişti au murit din cauza rănilor şi alţi şase au fost răniţi.

Până în prezent, autorităţile au publicat doar mici detalii despre accidentul care a avut loc la bază din satul Nionoksa, deschisă în 1954 şi specializată în testarea rachetelor flotei ruse, inclusiv rachete balistice. Armata rusă şi un purtător de cuvânt al guvernatorului regional au declarat joi că „nu a existat contaminare radioactivă”. Primăria din Severodvinsk, un oraş de 190.000 de locuitori situat la aproximativ treizeci de kilometri de bază, a anunţat totuşi pe site-ul său că s-a „înregistrat o scurtă creştere a radioactivităţii”. Postarea a fost eliminată apoi de pe site-ul primăriei, care nu specifica până la ce nivel era radioactivitatea.

Experţii nucleari americani spuseseră că suspectează faptul că în timpul testării unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară s-a produs o explozie accidentală şi o emisie de radiaţii, potrivit publicaţiei The Moscow Times.

Doi experţi au declarat pentru agenţia Reuters că o explozie a unei rachete cu combustibil lichid nu ar putea elibera radiaţii.

Aceştia au afirmat că suspectează că explozia şi emiterea de radiaţii a rezultat dintr-un neajuns în timpul testării unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară la o instalaţie din apropierea satului Nionoksa.

„Motoarele rachetor cu combustibil lichid care explodează nu emană radiaţii şi ştim că Rusia lucrează la un fel de propulsie nucleară pentru o rachetă de croazieră”, a declarat Ankit Panda, un expert din cadrul Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă din SUA.

O navă destinată colectării şi depozitării deşeurilor radioactive lichide a fost observată în Marea Albă, în zona localităţii Nionoks, în apropiere de oraşul Severodvinsk (regiunea Arhanghelsk, nord-vestul Rusiei), unde la 8 august a explodat, scrie încă de vineri presa rusă. Publicaţia online Meduza a publicat constatarea expertului american Jeffrey Lewis, de la Middlebury Institute of International Studies at Monterey, care a descoperit vasul "Serebrianka" într-o imagine de satelit a proiectului Planet.

Jeffrey Lewis consideră că "Serebrianka" a apărut în zonă din cauza testelor cu o rachetă balistică cu propulsie nucleară.

Pe o hartă publicată de el este menţionat locul pe ţărm unde se presupune că ar fi situată platforma de lansare a rachetelor balistice "Burevestnik". Pe hartă acest loc este desemnat ca ŤPossible SSC-X-9 Launch Siteť, după numele de cod NATO pentru acest tip de rachete ruseşti.

În plus, două nave neidentificate şi o barjă au fost observate pe mare, deşi această zonă a Mării Albe este închisă navigaţiei libere.

Lewis a admis că platforma de lansare din apropierea satului Nionoks ar fi putut apărea după închiderea unui sit similar la Pankovo, în arhipelagul Novaia Zemlia. Încă o astfel de platformă se află la centrul de teste Kapustin Iar, în regiunea Astrahan, aceasta fiind utilizată pentru testarea rachetelor fără propulsie nucleară.

Publicaţia rusă Vedomosti relatase anterior, citând o sursă apropiată dosarului, că explozia s-a produs în timpul testării motorului unei rachete cu lansare de pe mare, care s-ar afla în dotarea marinei ruse.

După incidentul de joi, golful Dvina din Marea Albă a fost închis traficului maritim pentru o lună. O sursă din cadrul forţelor navale ruse a declarat pentru ziarul financiar Kommersant că s-ar putea ca această restricţie să intervină în urma distrugerii unei rachete în timpul testului. Aceeaşi sursă a admis că explozia s-ar fi produs din cauza combinării combustibilului heptilic al rachetei cu un agent oxidant.

În urma exploziei, după cum relatează publicaţia Baza, şase persoane au fost diagnosticate ca expuse la radiaţii. Acestea au fost transportate de la Severodvinsk la Centrul biofizic de stat Burnazian din Moscova.

Şoferii de pe ambulanţă purtau costume de protecţie antiradiaţii. Presa rusă a informat anterior despre doi morţi şi cel puţin 15 răniţi în urma eşuării testului de la Nionoks, un centru creat în 1954 pentru teste cu rachete balistice şi de croazieră cu lansare de pe mare.

După ce victimele au fost trimise la Moscova în spitalul în care au fost internaţi la Severodvinsk, secţiile au fost tratate pentru contaminare radioactivă, au declarat surse anonime pentru Meduza, citând informaţii ale medicilor.

Primăria din Severodvinsk, un oraş din apropiere de Arhanghelsk, care găzduieşte un şantier de submarine cu propulsie nucleară, a raportat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp joi, în jur de o jumătate de oră.

Guvernatorul regiunii Arhanghelsk, Igor Orlov, a asigurat joi seara că situaţia s-a normalizat.

Cu toate acestea, locuitorii din Arhanghelsk s-au repezit la farmacii să cumpere comprimate de iod folosite pentru a contracara efectele posibile ale radiaţiilor. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite