Rusia îşi evacuează personalul diplomatic din Ucraina
0Rusia a început miercuri evacuarea personalului său diplomatic din Ucraina, operaţiunea având loc la două zile după ce Vladimir Putin a recunoscut teritoriile separatiste din Doneţk şi Lugansk, două regiuni din estul ţării vecine, ca state independente.
Contactat de AFP, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Rusiei la Kiev, Denis Golenko, a confimat informaţiile referitoare la evacuare.
Mai multe persoane au fost văzute ieşind cu bagaje din reprezentanţa misiunii diplomatice ruseşti. În plus, steagul Rusiei a fost coborât de pe sediul misiunii.
Moscova susţine că este vorba de o procedură „temporară”, luată ca urmare a unor decizii similare ale unor state occidentale. Rusia susţine că Ucraina nu mai poate garanta securitatea personalului său diplomatic.
Luni seara, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut teritoriile separatiste din Doneţk şi Lugansk ca state independente, iar marţi a ordonat desfăşurarea de trupe acolo pentru „menţinerea păcii”.
Mai multe state occidentale şi-au evacuat în ultimele săptămâni familiile diplomaţilor din Ucraina ori şi-au mutat ambasadele de la Kiev la Liov, un oraş din vestul acestei ţări considerat a fi mai sigur în eventualitatea unei invazii a Rusiei.
Odată cu noile acţiuni ale lui Putin de sfârtecare a Ucrainei, după anexarea Crimeei în 2014, Occidentul şi-a intensificat alertele în privinţa unei ofensive a armatei ruse în teritoriul ucrainean.
Liderul autoproclamatei republici Doneţk, Denis Puşilin, a declarat miercuri că mobilizarea militară îşi accelerează ritmul în teritoriul aflat sub controlul său.
Potrivit lui Puşilin, situaţia a devenit critică în regiune, dar separatiştii vor câştiga cu sprijinul „marii Rusii”.
Cu toate că trimite trupe în străinătate după bunul plac şi anexează teritorii, cum s-a întâmplat mai ales în cazul peninsulei Crimeea, Putin continuă să învinovăţească Occidentul şi NATO pentru escaladarea tensiunilor în jurul Ucrainei şi să se poziţioneze într-un lider de stat nevoit să-şi apere ţara.
De altfel, Putin a început pregătirile de război fără să fie provocat în vreun fel, prin masarea a peste 150.000 de soldaţi de-a lungul graniţei cu Ucraina, lansarea unor ameninţări cu măsuri „tehnico-militare” şi solicitarea unor aşa-zise „garanţii de securitate”.
Occidentul avertizează că liderul de la Kremlin caută un nou pretext, eventual să-l fabrice, pentru a-şi continua ofensiva împotriva Ucrainei.
Luni seară, cu prilejul recunoaşterii independenţii teritoriilor separatiste Doneţk şi Lugansk, Vladimir Putin a susţinut un amplu discurs în care a pus sub semnul îndoielii existenţa statului ucrainean.