Unul din doi ruşi susţine varianta războiului dintre Rusia şi Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

50% dintre ruşi consideră corect să se utilizeze forţa militară împotriva Ucrainei pentru a împiedica guvernul de la Kiev să adere la Alianţa Nord-Atlantică, potrivit unui sondaj publicat miercuri de postul de televiziune CNN, citat de EFE. Sondajul concluzionează că doar 25% dintre ruşi consideră că această acţiune împotriva Ucrainei este greşită, iar alţi 25% nu sunt siguri că ar fi cea mai bună opţiune pentru rezolvarea crizei actuale.

Un număr ridicat de ruşi consideră o greşeală încercarea de a „reuni” cu forţa Rusia cu Ucraina, două ţări cu o istorie lungă şi complicată de relaţii întrepătrunse, se arată în sondajul realizat de compania de consultanţă Savanta ComRes în rândul cetăţenilor din Ucraina şi Rusia. 

Cei mai mulţi dintre intervievaţi consideră că această decizie este dificil de adoptat. Cu toate acestea, 43% dintre ruşi nu sunt în favoarea recurgerii la forţă pentru integrarea Ucrainei în Rusia, în timp ce 36% nu o consideră o idee rea, potrivit Agerpres. 

Majoritatea ucrainenilor resping utilizarea forţei de către Rusia

Şapte din 10 intervievaţi ucraineni au declarat că ar fi greşit ca Rusia să utilizeze forţa militară pentru a împiedica aderarea Ucrainei la NATO (70%) sau pentru a reuni cele două ţări (73%).

Majoritatea ucrainenilor resping afirmaţia pe care preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut-o într-un discurs rostit luni, potrivit căruia Ucraina nu are nicio bază istorică şi este în esenţă o creaţie a Uniunii Sovietice.

În general, majoritatea celor chestionaţi pe ansamblul ţării şi de toate vârstele în Ucraina declară că nu se simt 'un singur popor' cu ruşii şi că cele două ţări nu ar trebui să fie unite.

Doar unul din cinci ucraineni consideră că tensiunile cu Rusia vor fi soluţionate pe cale paşnică, comparativ cu două treimi dintre ruşi (21% faţă de 65%).

Numai un sfert (26%) dintre ucraineni speră într-o apărare militară a Ucrainei din partea NATO şi SUA, dar într-un procent mai mare se aşteaptă la sancţiuni economice împotriva liderilor ruşi (46%) sau a companiilor ruse (34%).

Sondajul, realizat online între 7 şi 15 februarie, pe un eşantion de peste 1.000 de persoane din fiecare ţară, înaintea discursului lui Putin de luni şi a recunoaşterii de către Moscova a suveranităţii republicilor separatiste ucrainene din Donbas, are o marjă de eroare de plus/minus 3,1%. 

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite