Rusia creşte presiunea asupra UE. Moscova a trimis trupe de desant la graniţa dintre Belarus şi Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupe aeropurtate ruse
Trupe aeropurtate ruse

Rusia a trimis trupe aeropurtate într-un poligon de tragere de lângă oraşul bielorus Grodno, lângă graniţa dintre Belarus şi Polonia, ca parte a unor exerciţii de luptă.

BodyLa Grodno, care se află în apropierea graniţei UE, la frontiera cu Polonia şi Lituania, trupele ruse şi bieloruse vor desfăşura exerciţii tactice comune şi se vor întoarce la bazele permanente din Rusia după finalizarea acestora, a declarat agenţia de presă Interfax, citând surse din armată.

Ministerul Apărării din Belarus a transmis printr-un comunicat că manevrele implică avioane ruseşti IL-76 care transportă trupe şi elicoptere ale forţelor belaruse. „După salturi, paraşutiştii ruşi şi belaruşi efectuează o serie de exerciţii de luptă, constând în special în ocuparea şi menţinerea unei poziţii, căutarea şi eliminarea ţintelor“, detaliază comunicatul ministerului, potrivit Agerpres.

De altfel, nu a fost oferit niciun interval de timp pentru exerciţiile militare programate.

Paraşutiştii s-au deplasat către graniţa Belarusului cu UE după ce bombardierele strategice ruseşti cu capacitate nucleară au efectuat timp de două zile exerciţii militare la 60 de kilometri est de graniţa poloneză.

Totodată, surse din armata rusă au declarat că doi soldaţi au murit după ce paraşutele acestora s-au încurcat la scurt timp după ce s-au aruncat din avion. Unul dintre paraşutişti a „aterizat“ pe paraşuta celuilalt, ceea ce a condus la o dezechilibrare a camaradului său şi în final la prăbuşirea celor doi. În urma acestui accident a murit un ofiţer şi un soldat încadrat recent în forţele armate, transmite presa independentă din Rusia, citată de platforma NEXTA.

Cu un număr tot mai mare de migranţi disperaţi, în principal din ţările sfâşiate de război din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, care se adună la graniţa sa, Polonia a desfăşurat un număr de circa 15.000 de militari pentru a apăra frontiera cu Belarus. Forţele de ordine au consolidat gardul din sârmă ghimpată, iar autorităţile de la Varşovia au aprobat construirea unui zid la graniţa cu Belarus.

Armata regimului de la Minsk a declarat vineri că a stabilit un „sistem de răspuns la ameninţări” cu aliatul strategic al Belarusului, Rusia, pe fondul tensiunilor de la graniţă.

„Se pare că vecinii noştri, în special Polonia, sunt gata să desfăşoare un conflict şi caută să implice Europa în rezolvarea problemelor lor politice interne“, a declarat ministrul Apărării din Belarus, Viktor Krenin, potrivit presei de stat. „Aş dori să avertizez „capetele fierbinţi” de la Varşovia să nu-şi supraestimeze capacităţile”, a mai adăugat Krenin.

Aleksandr Lukaşenko a recunoscut joi că i-a cerut ajutorul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru a păzi graniţa cu UE, unde Moscova a trimis miercuri şi joi bombardiere strategice Tu-22 şi Tu-160. Moscova, care în această săptămână a prelungit cu 25 de ani prezenţa armatei sale pe teritoriul belarus, sprijină Minskul în confruntarea sa cu Polonia şi restul statelor din UE.

De asemenea, fără a furniza dovezi, Aleksandr Lukaşenko a acuzat persoane pe care nu le-a identificat că au încercat să „provoce” un conflict armat prin presupusa înarmare a migranţilor blocaţi la frontieră.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a refuzat să comenteze, atunci când reporterii i-au cerut vineri să confirme sau să infirme afirmaţiile lui Lukaşenko.

Oficialii UE l-au acuzat pe preşedintele din Belarus, Alexander Lukaşenko, că a orchestrat criza migranţilor 

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite