Putin îşi laudă spionii din SVR, un serviciu rezultat din poliţia secretă sovietică: „Loiali şi curajoşi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Fost agent KGB, Vladimir Putin a făcut o rară deplasare pe timp de pandemie pentru a depune o jerbă la un memorial inaugurat în faţa Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), care şi-a celebrat duminică centenarul.

Într-un discurs susţinut cu ocazia acestui eveniment, liderul de la Kremlin şi-a elogiat spionii, calificându-i drept „curajoşi”.

„Le urez succes tuturor celor care apără Rusia, poporul nostru de ameninţările externe şi interne, apără suveranitatea şi interesele noastre”, a declarat Putin.

„Ştiu foarte bine că sunt persoane loiale şi curajoase”, a insistat preşedintele rus, referindu-se la membrii SVR, succesorul Direcţiei Generale „1” a Comitetului Securităţii Statului (KGB).

„Sper că Serviciul de Informaţii Externe va continua să participe în mod activ la detectarea şi neutralizarea unor potenţiale ameninţări la adresa Rusiei”, a adăugat Putin, care, evident, nu a scos nicio vorbă despre activităţile maligne desfăşurate de agenţii săi în diverse ţări.

Cel mai recent caz făcut public provine din Bulgaria, unde un diplomat rus a fost expulzat după ce a fost prins desfăşurând activităţi de spionaj. Înainte de Bulgaria, Olanda a expulzat doi diplomaţi ruşi care căutau informaţii sensibile din domeniul tehnologiei de vârf.

Fost agent KGB şi şef al FSB, Vladimir Putin este cunoscut pentru faptul că s-a înconjurat de mulţi foşti colegi şi camarazi pentru a ţine Rusia sub control. El îşi laudă de fiecare dată agenţii, fie că este vorba de SVR, FSB sau GRU, o agenţie a căror activităţi sunt în creştere în ultimul deceniu, fiind implicată în destabilizarea unor ţări (Muntenegru, Republica Moldova), atacuri cibernetice, atacuri chimice etc.

SVR în forma actuală datează din aprilie 1995, fiind constituit pe bazele KGB. Originile sale ar fi din 20 decembrie 1920, ca secţie de externe a CEKA, poliţia secretă sovietică. CEKA fusese înfiinţată cu trei ani mai devreme, la 20 decembrie 1917, ca instrument de putere pentru bolşevici. Rolul CEKA era să lichideze toate elementele ostile bolşevicilor, dedându-se astfel intimidărilor, torturilor şi execuţiilor sumare într-o impunitate totală. Primul mare serviciu al CEKA în slujba puterii a fost „teroarea roşie”, soldată, potrivit unor istorici, cu peste un milion de morţi. Bilanţul acestei campanii masive de asasinate nu numele statului nu va fi cunoscut probabil niciodată.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite