Oligarhii ruşi au anticipat sancţiunile occidentale şi au apelat la sisteme informale de transfer al fondurilor

Oligarhii ruşi au anticipat sancţiunile occidentale şi au apelat la sisteme informale de transfer al fondurilor

Oligarhii ruşi au anticipat sancţiunile occidentale şi au încercat să le ocolească folosind sistemul informal de plăţi Hawala, spun experţii în infracţiuni financiare care au observat o creştere a transferurilor de bani în lunile premergătoare invaziei, relatează Insider.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am văzut bani care au venit din offshore în onshore, iar unele sume au venit din onshore în offshore, ceea ce a fost disproporţionat – mai mult de 10% au fost direcţionaţi către sau de la companii-fantomă sau entităţi pe care le-am evaluat ca fiind companii-fantomă. Asta nu se potriveşte deloc cu tendinţele pieţei, deoarece fluxul de tranzacţii zilnice în care sunt implicate societăţi-fantomă ar fi în mod normal mai mic de 1%”, a declarat pentru Insider Shane Riedel, expert în infracţiuni financiare şi director executiv al Elucidate, companie care analizează tiparele de circulaţie a banilor.
 
„Dacă cineva este beneficiarul final al unui cont şi este sancţionat, atunci şi acel cont – sau activ – este sancţionat”; prin urmare, orice încercare de a muta bani dintr-un cont sancţionat – evaziunea sancţiunilor – este considerată infracţiune.  În plus, facilitarea ocolirii sancţiunilor este, de asemenea, o infracţiune penală, iar Departamentul Trezoreriei SUA a vizat recent unii facilitatori . 
 
David Claridge, CEO al companiei de informaţii de securitate Dragonfly , a precizat că mutarea banilor prin Hawala nu poate implica sume uriaşe, ci mai degrabă de până la zeci de mii de dolari. Claridge crede că, dacă oligarhii ar folosi sistemul de plăţi subteran, acesta ar implica sute de mii de tranzacţii mai mici, mai degrabă decât una singură.
 
Prin Hawala, „o persoană funcţionează practic pe baza încrederii”, a spus Claridge, adăugând: „Acest tip de aranjament ar putea foarte bine să fie folosit de oligarhi”, care operează deja pe aceeaşi bază; imperiul de afaceri al lui Vladimir Putin este „în întregime bazat pe încredere, deoarece el nu deţine nimic”.
 
Este o mişcare care ar putea fi văzută ca fiind disperată, deşi folosirea sistemului nu este ilegală, au declarat experţii pentru Insider. 
 
Conform companiei Elucidate, a existat o concentrare a activităţii în câteva jurisdicţii europene, în Elveţia, Cipru sau Malta, toate fiind jurisdicţii în care mulţi furnizori de servicii corporative sunt companii-fantomă, a mai spus Riedel, precizând că aceste entităţi pot fi şi trusturi de familie, nu neapărat companii-paravan.
 
KleptoCapture, un grup de lucru al Departamentului de Justiţie al SUA pe fondul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, vizează persoanele sancţionate şi este dedicat aplicării sancţiunilor ample, restricţiilor la export şi contramăsurilor economice. Una dintre misiunile sale este de a combate eforturile ilegale de subminare a restricţiilor, inclusiv urmărirea penală a celor care încearcă „să se sustragă de la verificarea clientului şi de la măsurile de combatere a spălării banilor”.
 
Insider a raportat la începutul lunii aprilie că anchetatorii americani au găsit dovezi că oligarhii ruşi au încercat să evite sancţiunile prin mutarea „de exemplu, de bunuri mobile sub formă de iahturi, avioane... în jurisdicţii în care oamenii cred că ar fi mai greu de investigat şi mai dificil de îngheţat”, a declarat Andrew Adams, şeful grupului de lucru,  pentru Reuters . 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările