Moscova a intrat joi în carantină parţială în urma unui record de decese cauzate de Covid-19

Moscova a intrat joi în carantină parţială în urma unui record de decese cauzate de Covid-19

FOTO: Arhiva Adevărul

Moscova a introdus joi cele mai stricte restricţii legate de Covid-19 din mai mult de un an, în condiţiile în care numărul zilnic al infecţiilor şi cel al deceselor au atins noi maxime la nivel naţional, pe fondul ratei scăzute de vaccinare, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Carantina parţială din Moscova, în care vor fi deschise numai supermarketurile şi farmaciile, iar şcolile şi grădiniţele vor fi închise, a fost impusă înaintea unei opriri a tuturor activităţilor la nivel naţional, din 30 octombrie.
 
Ca şi Moscova, unele regiuni au decis să intre în carantină parţială începând de joi sau chiar mai devreme, pentru a reduce numărul infectărilor înainte de iniţiativa naţională.
 
Locuitorii Moscovei au voie să iasă din case, spre deosebire de carantina din vara anului 2020, dar noile măsuri indică o îngrijorare crescândă în rândul oficialilor cu privire la numărul record de decese pe care Kremlinul le-a pus pe seama evitării vaccinării.
 
Oficialii au raportat joi un maxim istoric de 1.159 de decese provocate de COVID-19 la nivel naţional în ultimele 24 de ore, în timp ce numărul de infecţii zilnice a depăşit 40.000 pentru prima dată.
 
Preşedintele Dumei de Stat(n.r. Camera Deputaţilor), Viaceslav Volodin, a propus ca toţi parlamentarii să se vaccineze şi a sugerat ca cei care refuză să lucreze de la distanţă.
 
”Imaginaţi-vă consecinţele pentru ţară dacă Parlamentul încetează să funcţioneze”, a spus Volodin camerei inferioare. În fiecare zi vedem cum colegii noştri ajung în paturi de spital”, a spus el.
 
Propunerea lui a fost întâmpinată de strigăte furioase din sala Parlamentului, iar cineva a strigat: ”Ce fel de PR este acesta?”
 
Mulţi ruşi au spus că sunt reticenţi să se vaccineze şi au respins cele patru vaccinuri aprobate de Rusia, inclusiv vaccinul Sputnik V. Unii oameni spun că ezită din cauza neîncrederii faţă de autorităţi, în timp ce alţii invocă îngrijorări cu privire la siguranţa vaccinurilor.
 
Până pe 22 octombrie, datele oficiale arată că 49,1 milioane de ruşi au fost complet vaccinaţi. Populaţia totală, excluzând Crimeea anexată, este estimată oficial la aproximativ 144 de milioane. Cotidianul Kommersant a scris joi că Kremlinul intenţionează să reia campania de informare publică despre importanţa vaccinării.
 
Noua campanie va acorda o atenţie mai mare celor peste 80 de regiuni ale Rusiei şi va avea un ton mai puţin agresiv şi negativ decât anterior, se arată în raport.
 
Campania existentă a evidenţiat adesea riscul de deces pentru ruşii care refuză să se vaccineze, mai degrabă decât să facă legătura între vaccinare şi libertatea de a fi scutiţi de restricţiile în regim de izolare. Cu toate acestea, Kremlinul a negat o relansare a campaniei publicitare, dar a spus că strategia este în mod constant ajustată.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările