Moscova insistă că pregăteşte deja un răspuns la testul de rachetă efectuat acum o săptămână de SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul rus pregăteşte deja un răspuns simetric la testul de rachetă efectuat acum o săptămână de SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Aţi auzit ordinele preşedintelui? Ele au fost date. Desigur“, a răspuns Peskov la întrebarea dacă Ministerul Apărării de la Moscova şi alte instituţii responsabile lucrează la reacţia „simetrică“ anunţată vineri de liderul de la Kremlin.

Potrivit lui Peskov, preluat de agenţia de presă TASS, nimeni nu trebuie să se îndoiască de răspunsul Rusiei la primul test de rachetă cu rază medie de acţiune realizat de SUA după retragerea din Tratul privind forţele nucleare intermediare (INF).

Sâmbătă, la şase zile de la testul american, armata rusă a lansat două rachete balistice - Sineva şi Bulava - de pe două submarine mobilizate în Oceanul Arctic, respectiv în Marea Barents. Cele două rachete şi-au atins ţintele de la sol stabilite în poligoane din regiunea Arhangelsk şi Peninsula Kamceatka, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Pentagonul a anunţat luni că a testat o rachetă în zona Insulei San Nicolas (California). Racheta a atins ţinta stabilită, aflată la distanţa de peste 500 de kilometri. Testul nu s-ar fi putut efectua dacă Tratatul INF ar fi fost în vigoare.

Echipamentul utilizat în acest test este asemănător, dar nu identic, cu cel instalat la Deveselu, în judeţul Olt.

Moscova a criticat în repetate rânduri sistemul de lansare de tip MK41 amplasat de SUA în România, deşi NATO şi Washingtonul au dat asigurări constant că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, ci pentru contracararea unor eventuale atacuri ale Iranului.

Miercurea trecută, Putin a susţinut că SUA se află în poziţia de a desfăşura o nouă rachetă de croazieră în România şi Polonia, iar ţara sa consideră acest lucru o ameninţare.

„Americanii au testat racheta prea repede, prea repede după ieşirea din Tratatul INF“, a spus Putin, la Helsinki.

„Putem deduce că munca la această rachetă a început cu mult timp înainte de găsirea unor scuze pentru a ieşi din tratat“, a continuat el.

„Lansarea unor astfel de rachete poate fi făcută din lansatoarele care sunt deja prezente în România şi care vor ajunge în viitorul apropiat în Polonia. Este suficient doar schimbarea software-ului“, a insistat preşedintele rus.

La solicitatea Rusiei şi Chinei, Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit de urgenţă joia trecută . Cele două ţări au denunţat o „escaladare a tensiunilor militare“.

În schimb, Rusia, care a anexat Crimeea de la Ucraina, în martie 2014, a lansat luni ample exerciţii tactice în partea sa de sud, cu participarea a 8.000 de militari. „La aceste manevre participă unităţi şi formaţiuni din trei armate - aeriană, antiaeriană şi marina (Flota Rusiei din Marea Neagră şi flotila din Marea Caspică)“, informează Districtul Militar Sud al Rusiei, citat de TASS.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite