Haos în armata lui Putin. Tot mai mulţi soldaţi refuză să lupte în Ucraina. Cum îşi motivează decizia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Forţele ruse nu vor să mai lupte în Ucraina, ştiind că sancţiunile sunt uşoare atâta vreme cât Rusia nu se află oficial în război, relatează The Guardian, care publică declaraţiile unor militari ruşi.

În momentul în care militarilor care fac parte dintr-o brigadă de elită a armatei ruse li s-a comunicat, la începutul lunii aprilie, să înceapă pregătirile pentru a doua desfăşurare de forţe în Ucraina, teama s-a răspândit printre ei.

Brigada, oprită care se afla în estul îndepărtat al Rusiei în vreme de pace, a intrat pentru prima dată în Ucraina din Belarus când a izbucnit războiul la sfârşitul lunii februarie şi a purtat lupte grele cu trupele ucrainene.

„Curând a devenit clar că nu toată lumea era în aceeaşi barcă. Mulţi dintre noi pur şi simplu nu au vrut să se întoarcă”, a declarat Dmitri, unul din membrii unităţii care a solicitat să nu fie identificat cu numele său adevărat, pentru The Guardian.

„Vreau să mă întorc la familia mea – şi nu într-un sicriu.”

Alături de alţi opt colegi, Dmitri le-a comunicat comandanţilor săi că refuză să se alăture invaziei. „Erau furioşi. Dar s-au calmat în cele din urmă pentru că nu puteau face mare lucru”, a declarat el.

La scurt timp după aceea a fost transferat la Belgorod, un oraş rusesc situat în apropiere de graniţa cu Ucraina, unde a şi rămas. „Am servit cinci ani în armată. Contractul meu se încheie în iunie. Îmi voi îndeplini îndatoririle în timpul rămas şi apoi plec de aici”, a afirmat el. „Nu am de ce să-mi fie ruşine. Nu suntem oficial în stare de război, aşa că nu m-au putut obliga să plec.”

Refuzul lui Dmitri de a se alătura bătăliei de pe front demonstrează că armata rusă a întâmpinat piedici datorită hotărârii Kremlinului de a nu declara în mod oficial război Ucrainei, optând în schimb să definească invazia drept „operaţiune militară specială”. 

Conform regulilor din armata rusă, forţele care refuză să lupte în Ucraina pot fi demise, însă nu pot fi urmărite penal, a declarat Mihail Beniaş, un avocat care îi ghidează pe militarii care aleg să nu participe.

Beniaş afirmă că sute şi sute de militari au fost în contact cu echipa sa de avocaţi pentru a primi sfaturi despre cum ar putea ocoli chemarea sub arme. Printre ei s-au numărat şi 12 membri ai gărzii naţionale din oraşul Krasnodar, situat în sudul Rusiei, care au fost demişi după ce au refuzat să se alăture războiului din Ucraina.

„Comandanţii încearcă să îşi ameninţe soldaţii cu închisoarea în cazul în care nu sunt de acord, dar le spunem soldaţilor că pot spune pur şi simplu nu”, a afirmat Beniaş, completând că nu cunoaşte niciun caz penal deschis împotriva militarilor care au refuzat să lupte. „Nu există temeiuri legale pentru a începe un dosar penal dacă un soldat refuză să lupte”.

Prin urmare, mulţi militari au ales să fie concediaţi sau transferaţi în loc să intre în „maşina de tocat carne”, a afirmat el.


FOTO EPA-EFE

Soldati rusi in Mariupol FOTO EPA-EFE

O poveste asemănătoare cu cea a lui Dmitri, este cea a lui Serghei Bokov, un soldat de doar 23 de ani, care la sfârşitul lunii aprilie a hotărât să părăsească armata după ce a luptat în Ucraina. „Comandanţii noştri nici măcar nu s-au certat cu noi pentru că nu am fost primii care au plecat”, a declarat Boko pentru BBC.

Avocatul Beniaş afirmă că militarilor le-ar fi mult mai greu să refuze să lupte în Ucraina dacă Rusia ar declara în mod oficial război. „În timp de război, regulile sunt total diferite. Refuzul ar însemna pedepse mult mai aspre.”

În ciuda faptului că numărul de soldaţi care refuză să lupte nu este precizat cu exactitate, aceste relatări ilustrează ceea ce specialiştii militari şi guvernele occidentale afirmă că este unul dintre cele mai mari piedici ale Rusiei în Ucraina: lipsa gravă de soldaţi de infanterie.

„Putin trebuie să ia o decizie cu privire la mobilizare în următoarele săptămâni”, a declarat Rob Lee, un expert militar. „Rusia nu are suficiente unităţi terestre cu soldaţi contractuali pentru o rotaţie durabilă. Trupele sunt epuizate – nu vor putea să ţină asta pentru o perioadă lungă de timp.”

Autorităţile ruse şi-au sporit eforturile de a recruta noi soldaţi, fiindcă a devenit clar că o victorie rapidă în Ucraina este greu de obţinut.

O anchetă realizată de cei de la BBC demonstrează că Rusia a dat anunţuri de angajare pe post vacant pe diverse site-uri, oferindu-le persoanelor fără experienţă de luptă ocazia de a se alătura armatei cu contracte profitabile pe termen scurt. Unele companii mari conduse de guvern au primit scrisori prin care le propune să-şi înscrie personalul în armată.

Pe lângă anunţurile publicate pe diverse site-uri de angajare, Rusia a apelat, de asemenea, la mercenari pentru a-şi sprijini eforturile de război, trimiţând luptători din grupul Wagner.

Însă experţii afirmă că este puţin probabil ca recruţii voluntari şi grupurile de mercenare să conducă la o creştere consistentă a numărului de noi militari, în comparaţie cu cifrele pe care le-ar aduce o mobilizare parţială sau totală.

În timp ce starea actuală a conflictului din Ucraina le oferă militarilor ruşi o cale legală de a refuza chemarea sub arme, unii soldaţi se plâng de modul în care sunt trataţi de armată.

Un sergent subaltern a afirmat că a fost rănit în timpul unuia dintre recentele bombardamente ucrainene asupra teritoriului de la graniţa rusă unde era staţionat. Superiorii săi au spus că nu ar trebui să i se atribuie compensaţia bănească de până la 2.500 de lire sterline la care ruşii răniţi au dreptul prin lege, fiindcă rănirea sa a avut loc pe pământ rus, ceea ce înseamnă că nu se încadrează în regulile „operaţiunii militare speciale” a Rusiei.

„Este nedrept, lupt în acest război la fel ca ceilalţi din Ucraina, riscându-mi viaţa”, a declarat soldatul. „Dacă nu primesc compensaţia la care am dreptul în curând, voi face public şi voi face din ea o problemă majoră”.

Serviciile ucrainene demonstrează refuzul ruşilor de a lupta în Ucraina 

Interceptări ale serviciilor ucrainene demonstrează că unii ruşi refuză să lupte în Ucraina.

„Ocupatorilor ruşi le este frică să se confrunte cu apărătorii ucraineni, aşa că rebeliunea în armata inamică devine masivă”, comunică SSU. 

Pentru a-i potoli într-o oarecare măsură, Rusia trimite „pedepsitori cu experienţă” în Ucraina. Spre exemplu, generalul Muradov, cunoscut pentru cruzimea sa după ce a comandat trupele ruseşti în Siria.

Muradov organizează „procese de spectacol”, însă nici acest lucru nu aduce o îmbunătăţire. 

„Ei bine, Muradov, el a venit şi a aranjat un proces spectacol. Pentru că nimeni nu a vrut să meargă mai departe [în ofensivă]... Ei bine, comandanţii companiei nu au vrut să-şi ducă băieţii la moarte. Şi băieţii înşişi nu erau pregătiţi. Ieri i-a strigat, al naibii, pe comandanţii companiei, demonstrativ... le-a spus să se dezbrace, şi-au golit buzunarele, şi-au legat mâinile... şi au fost urcaţi în autobuzele PAZ şi luaţi”, îi spune un rus tatălui său.

În ciuda unor desfăşurări de „spectacole”, cei care refuză sunt trimişi acasă.

Rusia nu poate confirma oficial că armata sa refuză să lupte. De aceea se spune că aceşti soldaţi sunt în „vacanţă”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite