Gropi comune din timpul epurărilor lui Stalin au fost descoperite la Moscova cu ajutorul unei fotografii aparţinând Luftwaffe

Gropi comune
din timpul epurărilor lui Stalin au fost descoperite la Moscova cu ajutorul unei fotografii aparţinând Luftwaffe

Iosif Visarionovici Stalin FOTO Wikimedia

O echipă de istorici şi arheologi a folosit o fotografie aeriană a armatei germane, din Al Doilea Război Mondial, pentru a identifica locul de înhumare a mii de persoane executate la Moscova în timpul represaliilor staliniste, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Existenţa unor gropi comune în cartierul Kommunarka, în sud-vestul Moscovei, era cunoscută deja, de la deschiderea temporară a arhivelor KGB, în ultimele zile ale URSS, însă nu existau informaţii precise despre locul unde se aflau corpurile.

Locul este unul dintre cele trei de acest fel folosite de către NKVD - serviciile secrete sovietice - , la Moscova, pentru a face să dispară cadavre, în timpul terorii staliniste din anii '30.

Potrivit istoricilor, 6.609 persoane au fost executate şi înhumate în gropi comune la Kommunarka din 1937 în 1941. Ele se află într-o zonă forestieră închisă care i-a aparţinut o vreme lui Ghenrih Iagoda, şeful NKVD, care deţinea acolo o casă de odihnă. Iagoda a fost destituit în 1936, iar apoi a fost executat în 1938. Ironia Istoriei face ca corpul să i se odihnească la Kommunarka.„

„Înainte nu era nimic aici (la Kommunarka), oamenii veneau aici să culeagă ciuperci“, afirmă Roman Romanov, directorul Muzeului de Istorie al Gulagului de la Moscova. Potrivit lui Romanov, care a fost unul dintre conducătorii căutărilor, zona Kommunarka a fost mai puţin studiată decât gropile comune cele mai mari situate în cartierul moscovit Butovo.

Kommunarka, locul unor gropi comune din timpul represaliilor staliniste FOTO aif.ru

„Întregul guvern mongol este aici“

Inaugurarea programată a unui memorial la Kommunarka i-a determinat însă pe istorici să vrea să identifice mai precis amplasamentul mormintelor.

„Voluntari au degajat zona, iar un radar geologic ne însoţeşte în detectarea unor anomalii în sol“, a precizat Romanov.

Însă o fotografie aeriană făcută de un pilot din Germania nazistă, care survola zona în 1942, când mormintele erau „proaspete“, s-a dovedit hotărâtoare în succesul căutărilor.

Examinând mărimea copacilor vizibili în forografie, istoricii au ajuns la concluzia că unii dintre ei au fost plantaţi deasupra gropilor comune - o tactică folosită adesea de NKVD pentru a-şi ascunde crimele.

Viitoarea etapă a anchetei, potrivit lui Romanov, este identificarea victimelor prezente în fiecare groapă. „Într-o groapă mică se pot afla aproximativb 30 de persoane, înt-alta 100. Noi vrem să ştim unde este înmormântată fiecare persoană“, afirmă istoricul.

Potrivit lui Racinski, un vechi membru al ONG-ului Memorial, care adună informaţii despre crime staliniste, aproximativ 30.000 de au fost executate la Moscova în perioada 1937-1938.

În timpul Perestroikăi, la sfârşitul anilor '80, KGB a acceptat să trimită temporar informaţii despre aceste crime jurnaliştilor de la Memorial. Fişele individuale ale NKVD precizau uneori locul execuţiei victimelor, în districtul Butovo sau la cimitirul Donskoi de la Moscova. Altele nu dădeau alte informaţii în afară de „într-o groapă comună“.

„Credem că persoanele al căror loc de execuţie nu este precizat se află la Kommunarka“, afirmă Racinski.

„Practic, întreg Guvernul mongol este aici“, continuă el. La vremea resectivă, Mongolia, care era un satelit al Uniunii Sovietice, a fost de asemenea victima represiunii oarbe a lui Stalin.

Mulţi oficiali de rang înalt care proveneau din ţările baltice au fost de asemenea executaţi acolo, după anexarea Lituaniei, Estoniei şi Letoniei de către URSS, în 1940.

Acces la arhive

Potrivit lui Racinski, peste 1.000 de persoane care ar fi fost îngropate la Kommunarka nu au fost identificate încă, pentru că serviciile secrete ruse au suspendat accesul la arhivele lor.

„Ei au încetat brusc să ne mai trimită documente“, deplânge Racinski, care acuză autorităţile că nu se interesează de crime crimele staliniste.

„Statul este responsabil de ceea ce s-a petrecut aici“, afirmă la rândul său istoricul Serghei Bondarenko, al cărui străbunic a fost împuşcat la Kommunarka. În opinia sa, doar un responsabil de „rang mediu“ va participa la inaugurarea noului memorial, în octombrie.

„Cred că preşedintele ar trebui să vină, pentru că este una dintre cele mai mari gropi comune din Moscova“, a apreciat el.

În opinia directorului Muzeului Gulagului, Romanov, „tabloul“ este mai puţin sumbru. El subliniază că preşedintele Vladimir Putin s-a dus anul trecut la memorialul victimelor represiunii staliniste, în centrul Moscovei.

Potrivit istoricului, în alte regiuni din Rusia este necesar să continue „precedentul pozitiv“ de la Kommunarka şi să se definească „frontierele exacte“ ale gropilor comune staliniste.

Obiectivul este identificarea, într-o bună zi, a mormintelor tuturor victimelor.

„Poate părea utopic, dar este necesar“.

Ocuparea cu victimele stalinismului nu este tocmai lipsită de riscuri, mai ales în provincie.

Istoricul Iuri Dmitriev, care a dedicat ani de zile scoaterii la lumină a gropilor comune ale victimelor represiunii staliniste în Carelia (nord), este acuzat de agresiuni sexuale - un caz fabricat piesă cu piesă, potrivit unor activişti în domeniul drepturilor omului şi multor personalităţi ruse.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: