Pandora Papers. Cum a reuşit să-şi ascundă averea un oligarh din anturajul lui Vladimir Putin cu ajutorul unui contabil şi al unui artist de tatuaje

Pandora Papers. Cum a reuşit să-şi ascundă averea un oligarh din anturajul lui Vladimir Putin cu ajutorul unui contabil şi al unui artist de tatuaje

Suleiman Kerimov FOTO EPA-EFE

Documente provenite de masiva scurgere de informaţii Pandora Papers şi consultate de BBC arată felul în care un oligarh din anturajul lui Vladimir Putin a reuşit să tranzacţioneze sute de milioane de dolari fără a putea fi identificat drept beneficiarul final.

Ştiri pe aceeaşi temă

 O investigaţie jurnalistică internaţională privind modul cum îşi ascund averea oligarhii aflaţi în legături cu Kremlinul scoate la iveală slăbiciunile sistemului bancar şi pune la îndoială eficienţa sancţiunilor impuse acestor miliardari ruşi, dincolo de iahturile şi casele lor.
 
O anchetă realizată de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (IICIJ) a arătat cum s-a folosit oligarhul rus Suleiman Kerimov de doi asociaţi elveţieni pentru a ascunde faptul că este proprietarul unor imobile de lux pe Riviera Franceză şi în Londra.
 
Un artist de tatuaje elveţian a transferat de-a lungul timpului 300 de milioane de dolari în conturile unor firme controlate de Suleiman Kerimov. De asemenea, băncile prin care au circulat 700 de milioane de dolari între 2010-2015 nu au putut identifica cine este proprietarul unei companii paravan aflate în centrul tuturor acestor transferuri de bani. Întreaga reţea de conexiuni între un contabil elveţian, un artist de tatuaje, oligarh şi membri ai familiei sale duce la  o companie elveţiană, Swiru Holding.
 
Proprietar în acte este un contabil, Alexand Studhalter. Tot acesta deţinea şi un număr de imobile de lux. În final proprietăţile au ajuns la fiicele lui Kerimov.
 
Suleiman Kerimov - sancţionat de SUA încă din 2018 prin prisma faptului că este un „oficial guvernamental”, cu mandate în parlament, şi care a făcut avere din acţiuni la companii şi bănci de stat - a fost arestat în Franţa în noiembrie 2017, fiind acuzat de spălare de bani şi evaziune fiscală, în urma achiziţionării mai multor proprietăţi de lux pe Riviera Franceză între 2006 şi 2010.
 
Procurorii francezi au descoperit că o astfel de vilă a fost achiziţionată la preţul real de 127 milioane de euro, de câteva ori mai mare decât cel din acte. Cumpărătorul:  Swiru Holding. Cazul a fost respins de o curte de apel franceză. În 2020, compania elveţiană a recunoscut acuzaţia de evaziune fiscală  acceptând să plătească o amendă de 1,4 milioane de euro.
 
Studhalter a răspuns întrebărilor echipei de investigaţie jurnalistică că a vândut compania în 2019 şi că cele patru imobile ale sale din Franţa au fost de asemenea vândute. Documentele publice arată că beneficiarul final al companiilor care le-au cumpărat este fiica lui Kerimov.
 
 Schema a fost folosită şi în cazul altor tranzacţii, de data aceasta implicând imobile de lux din Londra. O vilă a fost vândută contra unei sume record de 80 de milioane de lire sterline, vânzarea fiind una dintre cele mai valoroase din Marea Britanie.
 
Cumpărătorul: o companie offshore deţinută de Swiru Holding. Documentele Pandora Papers arată că, după ce şi-a listat compania Polius (cel mai mare producător de aur din Rusia) la bursa din Londra, în 2017, au început masive lucrări de renovare la vilă. Între 2008 şi 2013, s-au cheltuit peste 30 de milioane de dolari potrivit arhitecţilor care au fost angajaţi în proiect şi care au menţionat „un client rus privat”.
 
Sute de milioane de dolari au fost mutaţi printr-o reţea de companii legate de oligarh. 
 
Un artist de tatuaje, Renato Coppo, apare în documente drept beneficiarul unei companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice, Fletcher Ventures, care a transferat de-a lungul anilor 300 de milioane de dolari. Studioul său se află în acelaşi oraş cu biroul contabilului.
 
O tranzacţie în valoare de 100 de milioane de dolari a dat alarma la banca americană BNY Mellon care a raportat activitatea suspicioasă Trezoriei SUA.
 
Suma a fost transferată unei firme avându-l drept beneficiar pe nepotul lui Kermov, Nariman Gadzhiev.
 
Documentele mai arată că, în 2013, Fletcher Ventures a transferat 202 de milioane de dolari către LLC Gilia din Moscova, o companie legată de o firmă  de investiţii a lui Kerimov. Oficialii băncii nu au putut identifica cine se afla în spatele firmei ruse.
 
Tom Keatinge, directorul Centrului pentru Studii privind Infracţiunile Financiare şi Securitate la think tank-ul din RUSI, a observat faptul că oligarhii pe care ţările occidentale încearcă să-i sancţioneze sunt în spatele multora dintre aceste companii-fantomă.
 
„Asta dovedeşte cât de mare va fi provocarea pe care o vom avea în punerea în aplicare a sancţiunilor împotriva oligarhilor – dincolo de simpla confiscare a iahturilor şi caselor lor din Belgravia”, a spus acesta.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările