CNN: Rusia ar pregăti un test cu controversata rachetă nucleară supranumită „Cernobîlul zburător”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CIA a refuzat să comenteze informaţia, iar Pentagonul şi Ministerul rus al Apărării n-au răspuns imediat la o solicitare a CNN de a o comenta Foto: shutterstock
CIA a refuzat să comenteze informaţia, iar Pentagonul şi Ministerul rus al Apărării n-au răspuns imediat la o solicitare a CNN de a o comenta Foto: shutterstock

Rusia ar putea pregăti un alt test cu noua sa rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, cunoscută sub numele de „Skyfall”, o armă controversată concepută pentru a învinge sistemele de apărare ale SUA, potrivit unor imagini de satelit obţinute de CNN, scrie postul american de televiziune pe site-ul său.

Imaginile, capturate în urmă cu câteva zile de societatea comercială pentru imagini prin satelit Capella Space, oferă „puternice indicii că Rusia se pregătea să testeze o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară” de pe o platformă cunoscută situată în apropierea Cercului Polar, au declarat experţi de la Institutul de studii internaţionale Middlebury al Centrului pentru cercetări de neproliferare, care au analizat fotografiile pentru CNN.

Responsabili americani au declarat că au cunoştinţă că Rusia ar putea pregăti un alt test cu ceea ce ea numeşte racheta „Burevestnik” ca parte a programului său de armament avansat, potrivit unei surse apropiate dosarului.

CIA a refuzat să comenteze informaţia, iar Pentagonul şi Ministerul rus al Apărării n-au răspuns imediat la o solicitare a CNN de a o comenta.

Skyfall FOTO CNN

FOTO CNN

„Utilizarea unui reactor nuclear ar conferi, în principiu, rachetei de croazieră o raza de acţiune nelimitată, ceea ce i-ar permite să depăşească radarele şi interceptorii sistemului de apărare antirachetă american”, potrivit cercetătorului Jeffrey Lewis, expert în armament la Institutul Middlebury, care a examinat imaginile înregistrate din satelit.

Însă, există „întrebări substanţiale cu privire la faptul dacă sistemul poate fi pus să funcţioneze cu succes, fără a mai vorbi despre ameninţarea pe care testarea acestui sistem o poate aduce mediului şi sănătăţii umane”, adaugă el.

Aceste riscuri i-au determinat pe unii experţi să numească arma drept „Cernobîl zburător”, a declarat Lewis la CNN, amintind că efortul din august 2019 de a recupera o rachetă de acest tip care se scufundase în Marea Albă a condus la o explozie soldată cu moartea a cinci membri ai personalului tehnic rusesc.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite