Alina Mungiu-Pippidi: O zi bună pentru Vladimir Vladimirovici

Publicat:
Ultima actualizare:
alina mungiu pippidi foto ceu.edu Daniel Vegel

Europa devine principala perdantă a conflictului ucrainean. Ceea ce se profila ca o tendinţă devine o certitudine după ce Emanuel Macron a ieşit extrem de slăbit din alegerile franceze de ieri, în care cele două extreme pro-putiniste, Renaşterea Naţională şi alianţa electorală în jurul liderului comunist Jean-Luc Mélenchon au reuşit să îl facă să piardă majoritatea absolută şi au făcut Franţa neguvernabilă.

Îmi dau seama că serviciile secrete româneşti sar într-un picior de bucurie, că ele sunt practic aliate cu Viktor Orban în încercarea de a bloca orice evoluţie a Uniunii Europene, şi se temeau de Macron, care încerca numai să deblocheze o Europă care nu mai poate avansa fără să tranşeze dilema între integrare mai profundă şi acceptarea de noi membri (de la Albania la Ucraina). Românii nu au soluţii la problema europeană – Orban tocmai a blocat de unul singur taxarea multinaţionalelor – dar blochează orice soluţie s-ar ivi şi tratează Europa ca pe un cărucior cu deserturi la un restaurant. Cînd trece pe lîngă ei încearcă să ia tot ce se poate lua şi are frişcă mai multă, dar lipseşte complet contribuţia lor la cum ajung toate dulciurile acolo, precum şi imaginaţia că s-ar putea bloca sau rămîne fără prăjituri dacă toată lumea e pusă doar pe luat şi nu există un plan raţional cîţi clienţi se servesc faţă de cum merge aprovizionarea, serviciul, etc.

În loc să ne sperie ce puţin a contat pentru francezi că extremele erau mai degrabă cu Putin, Marine le Pen chiar cu finanţare de la bănci ruseşti ne bucurăm ca proştii că a pierdut Macron. Presa lui Putin jubilează şi ea, că Macron îl calcă pe nervi pe Putin cu telefoanele lui insistente şi mereu au scris că îşi arată muşchi pe care nu îi are.

E o veche tactică a lui Putin de a slăbi UE, pentru care a investit în platforme sociale la fiecare alegeri, ajutînd extremele din Germania şi Franţa contra centrului. Prezenţa la centru a unor lideri adevăraţi, ca Macron sau mai ales Angela Merkel era un obstacol pentru el.

Nu e o întîmplare că Putin nu a atacat Ucraina, nici după ce s-a convins că poate folosi acordul la Minsk  în favoarea lui, decît după ce Angela Merkel s-a retras şi Germania a intrat pe mîna unei coaliţii care nu mai e „mare”, nici ideologică, şi cu zero experienţă în politică externă. Ideea că Merkel făcuse vreun joc al lui Putin e absurdă, Merkel evitase conflictul cu Putin, asta e tot. Ideea industriei germane că mai bine facem comerţ cu ruşii decît război o fi fost nerealistă – planul era chiar să fie atrasă Rusia în polul occidental pentru a ţine piept Chinei, adevăratul pericol – dar nu era o idee trădătoare. Era un fel de a concepe interesul Germaniei şi al Europei, pe care Germania o ţine în spate. A cui rată bancară finanţează împrumuturile voastre din PNRR, români? A Germaniei. Voi vă împumutaţi cu nouă la sută, dacă la PNRR împrumutul e gratis e că pune Germania creditul ei în care investitorii plătesc ei ceva pentru a împrumuta statul german. Pe asta plănuiţi autostrăzile întîrziate şi tot ce mai visaţi, altfel nu vi le-aţi putea permite. Chiar dacă politica germană faţă de Est nu a prevenit reînarmarea Rusiei e greu să pretindă cineva că ea a fost cauza reînarmării. Putin s-a reînarmat că i-a fost frică de NATO, nu de industriaşii germani, deci ce a fost greşit a fost combinaţia, în care pe de o parte americanii fac exerciţii militare cu Ucraina, iar pe de alta nemţii aprobă Nord Stream. În sfîrşit, Merkel – ca orice lider german – servea marea industrie şi exporturile, dar ştia să le şi ceară cînd era cazul, era evident şi pentru Putin un reper.

Dar nu mai e. Iar de ieri nici Macron nu mai e mare lucru şi nu mai are cum să joace un mare rol în Europa, unde preşedinţia rotativă a Franţei oricum se încheia, iar comentatorii TV roiesc să spună că a distrus a cincea republică. Nici sistemul electoral în două tururi de scrutin nu a mai putut ţine piept asaltului extremelor – a reuşit să îi dea măcar o majoritate relativă. Nu m-ar mira dacă în Franţa ar urma modificări constituţionale semnificative, deşi le consider complet contraindicate, pentru că Macron (şi propria lor corupţie) a distrus vechile partide de centru, iar acum alternativa fără bază reală propusă de el îşi arată picioarele de lut. Ce va urma e fragmentarea şi proporţionalismul într-o ţară unde tinerii nu vor să mai audă de partide, vor să voteze pe Facebook şi să aibă grupe politice pe cartier. Iar asta înseamnă că Franţa riscă să devină irelevantă pe plan extern. Sigur, e ţara lor, deşi cea mai mare majoritate de oameni tineri nu mai merg la vot în Franţa. Umplu buticurile ¨– deschise duminica de alegeri, terasele şi terenurile de sport. Uitam să spun că în semestrul meu sabatic sunt profesor invitat la Sciences Po, marea şcoală franceză de ştiinţe politice, deci am avut loc de gală la observat alegerile. 

Pandemia a jucat un rol teribil pentru Europa. Creştin democraţii germani, deşi au guvernat foarte bine, au plătit preţul, la fel Macron, în schimb Putin, care a pierdut peste un milion de oameni de COVID şi nu se ştie cîţi în război se ţine pe picioare şi îşi finanţează războiul din preţul petrolului, în timp ce sancţiunile occidentale, aşa cum am prezis, lovesc în occidentali la fel de mult ca în ruşi. Dar finalmente sunt mai costisitoare pentru noi, că noi suntem democraţii

Uitaţi-vă puţin la noi. Ministrul de externe european strigă că Putin face crime de război că nu lasă cerealele ucrainene să iasă la export (de parcă după ce i-am umplut de sancţiuni pe ruşi aşteptăm ca ei să ne trateze în schimb ca pe timp de pace), Putin a început să taie gazul de azi către Europa (oricum noi mereu îi spunem că nu mai vrem gaz de la el) ceea ca va mai mînca din creşterea economică, chiar pînă să vină iarna. Am reuşit să agăţăm Moldova de Ucraina, asta e tot ce ne-a ieşit.

Dar să vă fie clar că riscă să nu mai existe nici o UE la care să adere Ucraina şi Moldova dacă şi cînd vor fi mai pregătite dacă lucrurile merg ca astăzi, şi în loc să ajutăm Europa să aibă lideri adevăraţi şi să ne înrolăm în spatele lor, suntem puşi doar pe profitul nostru îngust şi pe termen scurt.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite