Un oficial turc a avut convorbiri telefonice cu omologii din Suedia, Finlanda, Germania, SUA, Marea Britanie cu privire la aderarea la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan
Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan

Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a purtat convorbiri telefonice cu omologii săi din Suedia şi Finlanda, precum şi cu cei din Germania, Statele Unite şi Marea Britanie cu privire la cererile de aderare la NATO, printre alte subiecte, relatează CNN.

În contextul cererilor de aderare ale Suediei şi Finlandei la NATO, s-a comunicat faptul că se vor lua măsuri concrete cu scopul de a aborda preocupările de securitate naţională ale Turciei”, se arată într-un comunicat.

Comunicatul mai subliniază că în eventualitatea în care ”aşteptările Turciei nu ar fi îndeplinite, progresul procesului nu ar fi posibil”.

În cadrul întâlnirilor s-a discutat despre faptul că adăpostirea grupării militante Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi adepţilor lui Fethullah Gulen, pe care Ankara le numeşte organizaţii teroriste, este ”inacceptabilă”, atât în statele membre NATO, cât şi în alte ţări.

”S-a afirmat că nu trebuie să existe nicio discriminare între organizaţiile teroriste şi că toate formele de terorism ar trebui să fie combăture într-un spirit de unitate şi solidaritate”, se mai menţionează în comunicat

Preşedintele turc Erdogan a acuzat Finlanda şi Suedia că adăpostesc persoane care ar avea legături cu grupuri pe care Ankara le consideră teroriste, inclusiv gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi adepţii lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016.

PKK a fost desemnată drept organizaţie teroristă de către Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană. Erdogan a mai spus că Suedia nu a extrădat 30 de persoane pe care Turcia consideră că au legături teroriste.

În cadrul discuţiilor au fost abordate şi anularea interdicţiilor de export în domeniul apărării şi a sancţiunilor aplicate Turciei.

Erdogan le-a spus membrilor partidului său din Parlament că se aşteaptă ca statele membre NATO să ”înţeleagă” problemele de securitate ale Turciei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite