Toţi participanţii la Adunarea Generală a ONU trebuie să arate că sunt vaccinaţi anti-Covid. Rusia a avut o reacţie de indignare

Toţi participanţii la Adunarea Generală a ONU trebuie să arate că sunt vaccinaţi anti-Covid. Rusia a avut o reacţie de indignare

Foto Shutterstock (arhiva)

Toţi liderii şi diplomaţii care participă la Adunarea Generală a ONU, de la 21 la 27 septembrie la New York, vor trebui să prezinte dovada vaccinării împotriva COVID-19, conform regulilor oraşului. Această obligaţie a provocat indignarea Moscovei, care a descris-o ca „discriminatorie".

Într-o scrisoare din 9 septembrie, primăria democrată a New Yorkului l-a informat pe preşedintele Adunării Generale, Abdulla Shahid, că toţi delegaţii care vor să intre în incinta Naţiunilor Unite vor trebui să prezinte dovada vaccinării, potrivit Agepres. 

Potrivit scrisorii, delegaţilor li se va cere, de asemenea, „să prezinte dovada vaccinării înainte de a putea mânca, bea sau face exerciţii fizice în incinta ONU şi pentru a participa la toate activităţile de divertisment şi recreere din New York".

Această obligaţie a provocat o reacţie furioasă din partea Moscovei. Într-o scrisoare datată miercuri şi adresată preşedintelui Adunării Generale, ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, s-a arătat „foarte surprins şi dezamăgit" că Abdulla Shahid a sprijinit o astfel de măsură, pe care o consideră „în mod clar discriminatorie".

„A împiedica accesul delegaţilor din ţările independente la sala Adunării Generale sau în alte spaţii din sediul Naţiunilor Unite ar reprezenta o încălcare clară a Cartei ONU", a adăugat el în această scrisoare obţinută de AFP.

Peste o sută de şefi de stat şi de guvern, printre care Joe Biden, Jair Bolsonaro, Recep Tayyip Erdogan sau Boris Johnson, şi-au anunţat dorinţa de a participa personal la Adunarea Generală a ONU.

Mai multe zeci, chiar sute de persoane, însoţesc de obicei liderii în deplasările lor, dar, din cauza pandemiei din acest an, fiecare delegaţie are impusă o limită de şapte persoane autorizate să intre în sediul ONU, dintre care doar patru vor avea acces la amfiteatrul Adunării Generale. Nu a fost permisă acreditarea niciunui jurnalist. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările