SUA acuză Rusia că efectuează teste nucleare în zona arctică. Reacţia Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansator de rachete nucleare FOTO AFP
Lansator de rachete nucleare FOTO AFP

Un oficial din cadrul Administraţiei Donald Trump a avertizat că, cel mai probabil, Rusia efectuează teste secrete cu arme nucleare în zone izolate din regiunea arctică, deşi există un acord internaţional care interzice astfel de activităţi.

„Statele Unite consideră că Rusia, probabil, nu se conformează prevederilor Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBT). Informaţiile noastre despre dezvoltarea armelor nucleare ne conduc să credem că activităţile de testare efectuate de Rusia vor contribui la dezvoltarea capabilităţilor atomice. Statele Unite au renunţat la astfel de activităţi“, a declarat generalul Robert Ashley, directorul Agenţiei americane de Informaţii Militare (DIA), citat de Newsweek.com. El a precizat că testele ruse au loc în Arhipelagul Novaia Zemlea, situat în Oceanul Arctic.

Moscova, însă, a respins acuzaţiile, argumentând că este vorba de o campanie de denigrare. Ministerul rus de Externe a transmis joi seara că Rusia respectă în totalitate Tratatul de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBT), îndemnând Statele Unite să ratifice Acordul.

"Acuzaţiile sunt total lipsite de fundament şi au rolul de a deteriora imaginea ţării noastre. Cerem din nou Statelor Unite să aibă o atitudine responsabilă şi să ratifice acordul CTBT, deoarece nu poate intra în vigoare", a comunicat Ministerul rus de Externe.

Organizaţia Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO) a transmis că nu a detectat nicio activitate neobişnuită. "Avem încredere deplină în capacitatea sistemului de monitorizare de a detecta exploziile testelor atomice", a precizat organizaţia.

Este pentru prima dată când SUA acuză public Rusia de încălcarea Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare, ratificat de Rusia în 2000, tratat care interzice orice teste care generează fisiune nucleară.

Statele Unite nu au ratificat tratatul niciodată, deşi nu au efectuat un test nuclear încă din 1992, a explicat The New York Times. Nu există destule naţiuni care să fi ratificat acordul pentru ca aceasta să intre în vigoare, deşi marile puteri au fost de acord să respecte acest acord.

Până în februraie 2019, 168 de ţări au ratificat Acordul. Statele Unite, China, Egiptul, Iranul şi Israelul au semnat Tratatul, dar nu l-au ratificat. India, Coreea de Nord şi Pakistanul nu au semnat Tratatul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite